Sådan planter du blåbær derhjemme

Blåbær er ikke kun fantastiske i tærter, men de er også gavnlige for dit helbred. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du planter dem derhjemme.
Sådan planter du blåbær derhjemme

Sidste ændring: 28 januar, 2021

Blåbærs blålige farve er næsten lige så tiltalende som deres særprægede smag. Denne særdeles lækre frugt vokser fra en mellemstor busk. Hvis du er ivrig efter at få din egen busk, så læs med i denne artikel! Vi viser dig, hvordan du nemt planter blåbær derhjemme.

Denne frugt vokser på en Vaccinium genus-busk. Blåbær er en af de mest populære frugter grundet dens smag, hvilket er grunden til, at det er en eftertragtet ingrediens i mange opskrifter.

Desuden har den mange gavnlige sundhedsfordele.

Blåbærs egenskaber

Der er mange sundhedsfordele ved blåbær

Blåbær er yderst næringsrige frugter. De skiller sig ud grundet deres indhold af C-vitamin, fibre, kalium, jern og kalcium. Disse bær er især velkendte grundet de naturlige antioxidantpigmenter, de indeholder.

Blåbær har de følgende helbredsfordele:

 • Deres antioxidanter, anthocyaniner og carotenoider hjælper med dannelsen af knogler og tænder, samt med produktionen af røde blodceller og jernabsorbering. De neutraliserer også skadelige stoffer.
 • Desuden booster deres kalium det muskulære systems funktioner samt nervesystemets funktioner.
 • Deres fibre hjælper med at regulere tarmfloraen.
 • De vitaminer, som blåbær indeholder, booster dit immunforsvar, hvilket betyder, at denne frugt kan reducere din risiko for sygdomme. Deres antiseptiske virkninger hjælper også med at bekæmpe infektioner forårsaget af bakterier.
 • Da gravide kvinder skal indtage vitaminer, anbefales blåbær kraftigt under graviditeten.

Sådan planter du blåbær derhjemme

På grund af alt det, vi forklarede ovenfor, er det meget gavnligt af plante blåbær derhjemme. Men hvordan gør man? Og hvilke overvejelser skal man gøre sig?

Her er nogle gode råd til at hjælpe dig.

Plantekrukken

Typen og størrelsen vil afhænge af, hvordan du påbegynder dyrkningsprocessen. Hvis du starter med frø, har du brug for en lille beholder. Men hvis du bruger en sætteplante, skal du anvende en lille plantekrukke.

Når din busk begynder at vokse, vil du få brug for en større plantekrukke, eller også skal du plante den i jorden. Efter det tredje eller fjerde år vil din busk kunne være i en krukke på omkring 60-70 liter.

Læs også: 12 ideer til at dekorere dit værelse med fotografier

Jorden

Blåbærplanter foretrækker syrlig jord, fortrinsvis med en pH-værdi på 4,5. 

Du kan anvende tilsætningsstoffer såsom kompost, svovl eller tørv for at gøre jorden mere syrlig. Bomuldsfrø og nåletræskompost gør også jorden mere syrlig.

Følg disse trin for at plante blåbær derhjemme

 • Du skal først placere en tyk serviet i en lille beholder og tilføje noget vand. Placér derefter nogle frø i beholderen.
 • Plant frøene én efter én i jorden. Dæk dem derefter til.
 • Vand planten hver dag, og sørg for, at den altid er fugtig.
 • Du skal placere plantekrukken på et godt belyst sted, hvor den er beskyttet mod vinden. 
 • Jorden skal vendes for at sikre korrekt ilttilsætning i planten samt dræning.
 • Når du har plantet frøene, kan du lave jorddækning med grene, egeblade eller fyrretræsblade. Dette vil hjælpe med at forhindre ukrudt, bevare fugtigheden og holde jorden syrlig.

Læs også: 5 genstande i dit hjem, der samler bakterier

Særlig pleje

Plant dine egne blåbær i haven

Undgå at placere for mange frø i den samme plantekrukke, da blåbærplanten har brug for plads til at vokse ordentligt. Jorden skal også være tilstrækkelig fugtig, når du planter frøene. 

Når planten vokser, skal du flytte den hen i en større krukke, eller direkte i jorden. Når du gør dette, skal du sørge for at fugte rødderne helt, så de ikke lider i processen. Vi anbefaler, at du kommer dem i en spand med vand i cirka 10 minutter, før du planter dem igen. Når du er færdig med at omplante dem, skal du gøre jorden våd, dér, hvor du har plantet dem.

Til sidst skal du huske på, at blåbær vokser bedst i køligt vejr. Det er en plante, der tilpasser sig kulden, selv i ekstreme temperaturer. Men planten lider i varmen. Sørg for, at du virkelig plejer den i varmt vejr, og at du ikke lader den stå i solen.

Som du kan se, er det ret nemt at plante blåbær derhjemme. Da blåbær indeholder mange sundhedsfordele, vil det være en glimrende idé. Og det er en sjov hobby!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.