8 fantastiske fordele ved blåbær

Ligesom andre slags bær er blåbær kendt for deres høje indhold af antioxidanter. Men vidste du, at de også har anti-kræft- og antiinflammatoriske egenskaber?
8 fantastiske fordele ved blåbær

Last update: 25 august, 2022

Blåbær er små frugter, der kommer fra en vild busk i slægten Vaccinium, som omfatter 400 andre arter. De stammer fra Nordamerika, og USA er den største blåbær-producent og forbruger. Der er mange fordele ved blåbær.

Blåbær skiller sig ud på grund af deres specielle smag. Det er fantastiske i kager, syltetøj, vin og mange andre opskrifter.

Derudover er de værdsat for deres høje indhold af essentielle næringsstoffer, som kan have mange fordele for kroppen, hvis de spises regelmæssigt.

På trods af deres undseelige størrelse har blåbær faktisk nogle af de højeste koncentrationer af antioxidanter. Vores krop har brug for antioxidanter for at forhindre skade på celler forårsaget af frie radikaler.

Der er mange fordele ved blåbær, på grund af deres vitamin- og mineralindhold, der forebygger og behandler mange sygdomme.

Fordi mange mennesker måske ikke kender til de mange fordele ved blåbær, vil vi i dag fremhæve de otte vigtigste grunde til at spise dem.

8 fantastiske fordele ved blåbær

1. De har kræftbekæmpende egenskaber

kræftceller

De kraftige antioxidanter i blåbær er blevet forbundet med en nedsat risiko for at udvikle en række forskellige kræftformer.

Antioxidanter beskytter dine celler mod skade fra frie radikaler og forurenende stoffer i miljøet. Dette er nøglen til at forhindre væksten af tumorer.

En anden af de store fordele ved blåbær er, at de indeholder folsyre. Dette er et næringsstof, som hjælper med at reparere og syntetisere DNA, samtidig med at man undgår mutation af ondartede celler.

2. De styrker dine knogler og tænder

De essentielle mineraler, der findes i denne lille frugt, er nyttige til at beskytte knogletætheden, og de styrker også sundheden af ​​dine tænder.

Regelmæssigt indtag af blåbær hjælper med at forhindre osteoporose og infektioner, der påvirker din tandhygiejne. Faktisk anbefales det at forbedre kroppens processer af calcium og D-absorption. Dette skyldes, at de indeholder:

 • Mineraler (kalium, jern, magnesium, zink, mangan)
 • Vitamin K

3. De beskytter hjertets sundhed

hjertets helbred

Som du lige har læst, indeholder blåbær betydelige mængder kalium og magnesium. Disse er to vigtige mineraler, der hjælper med at regulere din krops inflammatoriske processer, og reducere risikoen for hjertesygdomme.

Disse næringsstoffer balancerer væskeniveauerne i dit væv. Således gør de det mindre sandsynligt, at du vil lide af højt blodtryk eller et hjerteanfald.

Derudover er de også fremragende til forbedring af blodcirkulation og iltning af dine celler. Dette skyldes, at de forhindrer dit hjerte i at arbejde for hårdt.

4. De forebygger diabetes

Personer med meget højt blodsukker eller dem med risiko for diabetes kan finde lindring i denne lille frugt.

Blåbær indeholder fiber og antioxidanter. Når de er absorberet, sænker de dit blodsukkerniveau, og letter de metaboliske processer, der er ansvarlige for at bruge sukker som energikilde.

5. De forbedrer din hukommelse

neuroner

Der er et interessant forhold mellem det, at spise blåbær regelmæssigt og en god hukommelsesfunktion.

Resultater tyder på, at antioxidanterne minimerer oxidativt stress, og reducerer den cellulære skade, som genererer kognitive vanskeligheder.

Disse forbindelser, sammen med andre vitaminer og mineraler, forbedrer din hjerneaktivitet og centralnervesystemet. Derfor mindsker du risikoen for demens.

6. De bekæmper urinvejsinfektioner

Takket være deres alkaliske pH-værdi, og høje indhold af antibakterielle kemiske forbindelser er naturlig blåbær-juice nyttig til forebyggelse og behandling af urinvejsinfektioner.

At indtage blåbær afværger det miljø, som disse mikroorganismer skal have for at udvikle sig. En anden af de fantastiske fordele ved blåbær er, at de også har en antiinflammatorisk virkning, der kan dulme smerten.

De hjælper med at øge urinproduktionen og forbedre de processer i kroppen, der har ansvar for at eliminere affald gennem nyrerne.

7. De beskytter dine øjnes sundhed

fordele ved blåbær er sunde øjne

Derudover indeholder disse frugter carotenoider, samt betydelige mængder af vitamin E. Begge stoffer forbedrer dit syn, og forhindrer udviklingen af ​​øjensygdomme.

De kraftige antioxidanter beskytter din nethinden og makula. Samlet set reducerer dette dine chancer for at udvikle sygdomme som grå stær og makula-degeneration.

Derudover kan de endda fungere som en naturlig behandling for mindre alvorlige øjenproblemer som røde øjne og tørhed, forårsaget af stress.

Læs også: De iboende risici ved antibiotika

8. De forhindrer for tidlig aldring

Til sidst skal det nævnes, at når du regelmæssigt spiser blåbær, kan du nyde fordel af deres forebyggende virkning mod tidlig aldring både indeni og udenpå.

Først og fremmest reducerer deres antioxidanter din risiko for kroniske sygdomme, der stammer fra overdreven inflammation. Derudover sænker de også den cellulære skade, der fremmer aldring af ​​huden.

Både frugterne og deres naturlige juice kan supplere enhver behandling, for at undgå rynker og ufuldkommenheder, der kommer med aldring.

Samlet set er der absolut masser af grunde til at spise blåbær, synes du ikke? Prøv at købe dem i supermarkedet og nyd deres lækre smag, mens du fylder din krop med højkvalitets næringsstoffer.

It might interest you...
Sådan minimerer du mørke rande under øjnene: 5 naturlige metoder
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Sådan minimerer du mørke rande under øjnene: 5 naturlige metoder

Brug et af disse naturlige midler til at minimere mørke rande under øjnene. De hjælper dem med at blive mindre synlige og dukke op meget sjældnere. • Ames B. M, Shigenaga M. K, et al. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. PNAS. Septiembre 1993. 90 (17): 7915-7922.
 • Butamante, J. (2010). Arándanos. Informe Centro de Competitividad Del Maule.
 • A, I. B., & Baumann, L. (2009). Antioxidantes. Rev. Chilena Dermatol.
 • Calero Romero, O., Rojas, G. Q., Rojas, M. R., Barreto, I. R., Centeno, J., & Solís, N. P. (2009). Envejecimiento prematuro de la piel. Universitas.
 • Carey A, Gomes S, et al. Blueberry supplementation improves memory in middle-aged mice fed a high-fat diet. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. 62 (18): 3972-3978.
 • Cassidy A, Mukamal K. j, et al. High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation. Enero 2013. 127 (2): 188-96.
 • Huang H, Chen G, et al. Effects of berries consumption on cardiovascular risk factors: a meta-analysis with trial sequential analysis of randomized controlled trials. Scientific Reports. 2016. 6: 23635.
 • Johnson S. A, Arjmandi B. H. Evidence for anti-cancer properties of blueberries: a mini-review. Anticancer Agents in Medicinal Chemistry. Octubre 2013. 13 (8): 1142-8.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. U. S. Department of Health and Human Services. Diciembre 2019.
 • Ofek I, Goldhar J, et al. Anti-Escherichia coli adhesin activity of cranberry and blueberry juices. The New England Journal of Medicine. Mayo 1991. 324 (22): 1599.
 • Stull A. J, Cash K. C, et al. Bioactive in blueberries improve insulin sensivity in obese, insulin-resistant men and women. The Journal of Nutrition. Octubre 2010. 140 (10): 1764-1768.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.