Sådan kan du pleje falsk cypres

Det er ikke svært at passe den falske cypres. Der er dog nogle vigtige ting, man skal huske på. Få de bedste tips her.
Sådan kan du pleje falsk cypres

Sidste ændring: 12 december, 2023

I begyndelsen kan det være vanskeligt at pleje falsk cypres, men når først den har fået rødder, er den ret nem at passe. Det betyder ikke, at du skal forsømme busken, men snarere at den ikke kræver så nøje pleje som de nye planter.

Generelt er disse træer solelskende, tåler kulde, forsvarer sig selv i tørke og kan lide ret sur jord. Vi vil forklare, hvordan man skaber de ideelle betingelser for, at de kan trives. Inden da skal vi se nærmere på denne plantes egenskaber.

Er der en falsk cypres? Hvordan ser dette træ ud?

Ja, der findes en falsk cypres, og den hører til slægten Chamaecyparis. Det er en busk med stedsegrønne og teksturerede blade, som findes i høje og dværgformer. Sidstnævnte bruges til hække.

Bladene ligner cedertræ. Farven varierer fra grøn, gul og blågrøn til grågrøn. Barken er dyb brun.

I størrelse varierer de fra 2 til 20 meter. Højden bestemmes af sorten. De er populære til udsmykning af terrasser til jul.

Den ligner cypressen, og deraf kommer navnet. Disse nåletræer har gjort sig fortjent til en plads blandt prydplanterne, så det er almindeligt at se dem i parker og private haver.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Anisplanten: Dyrkning og pleje

Vejledning til at pleje falsk cypres

Der findes mere end 70 slags falsk cypres, så de mange forskellige størrelser og former er normale for disse buske. Der findes pyramideformede, dværgtyper, ovale og kugleformede, for blot at nævne nogle få.

I alle tilfælde har de brug for en række plejeforanstaltninger for at bevare deres volumen og pragt. Til dette formål deler vi en simpel guide til, hvad planten kræver.

Sollys

Denne busks frodighed afhænger i høj grad af dens eksponering for solen. Hvis du planlægger at plante en falsk cypres i din gård eller have, er det nødvendigt at placere den i fuldt lys eller delvis skygge, især når det er den gyldne variant.

Der er forskning om dette emne. Magasinet Forestry Science and Technology rapporterede i en undersøgelse, hvilke lys- og gødningsforhold der giver den bedste kvalitet. De konkluderede, at op til maks 35% skygge er acceptabelt for at opnå optimal vækst for arten, men det er ideelt at give fuldt sollys.

Beskyt planten mod stærk vind

Selv om den falske cypres modstår lave temperaturer og stærk vind, er det muligt, at disse miljøforhold kan brænde dens løv. Især når de er unge buske. Anbefalingen for at undgå skader er at isolere den med flis på jorden og jute omkring den.

Plant og omplant med forsigtighed i potter

Du kan dyrke falsk cypres i en krukke, men husk, at nogle af disse buske bliver op til 20 meter høje. Sørg for, at det er en dværgsort (dem, der bliver 2 meter), før du vælger små krukker.

Når det er tid til at plante, skal du vælge en krukke, der giver træet plads nok til at vokse. Hvis du skal omplante det, skal du bruge teknikken med at vippe krukken til den ene side. Tag forsigtigt cypressen ud og sæt den i den nye krukke. Sidstnævnte skal være forberedt med næringsrig og drænet jord.

Sørg for god jord

Missouri Botanical Garden bemærker, at den falske cypres vokser godt i gennemsnitlig, veldrænet jord med middelhøj fugtighed. Men den foretrækker fugtig jord.

Jorden skal være rig. Du opnår det ved at tilsætte gødning og blande grus, sand og jord, da dette fremmer dræning, og der således ikke vil opstå vandmætning.

Tilbyd den nødvendige mængde vand

For deres frodighed skal du sørge for dyb hydrering. Dette hjælper dem til at slå stærke rødder. Efterhånden som årene går, vil det ikke længere være så tørstigt. Så begræns vandingen til tørre årstider.

Hold øje med svamp

En af de sygdomme, der kan angribe dette træ, er “cypress canker”. Den Guide til integreret skadedyrsbekæmpelse af nåletræer forklarer, at denne infektion forårsages af en patogen svamp, der er dødelig for cypresfamilien.

Dens virkning er en deformation af stammen, indtil den dræber planten. I sæsoner med højere luftfugtighed, f.eks. efterår og forår, har disse parasitter en tendens til at påvirke dem mere.

Den pleje, som falsk cypres kræver i disse områder, er begrænset til tilførsel af plantemateriale, f.eks. bark fra havfyr. Denne muld, der omgiver træets fod, er nyttig til at forebygge skader. Nogle undersøgelser, som f.eks. den, der er offentliggjort i tidsskriftet Forests, beskriver fyrretræets svampedræbende, antibakterielle og antioxidant egenskaber over for visse typer svampe.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du dyrke en lotusblomst i et akvarium

Bonusfakta: Man kan pleje falsk cypres fra frø eller stiklinger

Hvis du foretrækker at plante fra bunden og ikke købe en plante i planteskolen, skal du være opmærksom på dette afsnit. Det autonome universitet i Hidalgo anbefaler, at falsk cypres formeres mellem april og maj, forudsat at det sker ved stiklinger. Denne metode begynder imidlertid sin forberedelse i efteråret.

Det er på disse tidspunkter, at du skal skære et stykke fra træet, ca. 1o cm lang. Rens løvet, væd den ene ende med vand, og fugtiggør det med rodhormon.

Det næste skridt er at plante det i fugtig, drænet jord, dække det med en plastikpose, og lade planten stå i solen, indtil den slår rødder. Når den gør det, skal du se, om rødderne yder modstand, når du trækker i stiklingen. På den måde ved du, at proceduren har virket.

Hvis der sås frø, skal du lægge dem i blød i en hel dag i en krukke med vand. Tag kun dem derfra, der synker til bunds, pak dem ind i et stykke køkkenrulle, og opbevar dem i køleskabet i en plastikpose.

Der går 2 måneder, før du skal plante dem i forberedt jord. Frøplanterne er et år om at spire, og i denne periode har de brug for halvskygge. Efter denne tid begynder du at vænne dem til varmen.

Plantning af falsk cypres kræver tålmodighed. Det er ikke en plante, der vokser på kort tid.

Hemmeligheden bag at pleje falsk cypres

Nøglen til at pleje falsk cypres ligger i vedligeholdelse af stauder. De kræver ikke specifik beskæring, men lejlighedsvis beskæring er hensigtsmæssig for at forme og kontrollere højden.

Et par gange om året er det hensigtsmæssigt at beskære. Det kan man gøre på alle årstider, bortset fra spidsklipning, som anbefales om efteråret eller foråret.

Resten svarer til den sædvanlige rengøring, såsom at fjerne tørre blade, åbne grenene for at se, om der er beskadigede stykker indeni, sørge for vand og holde jorden ren og næringsrig. Så kom i gang med havearbejdet!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.