Sådan kan du rengøre plettet porcelænsservice

Udforsk en række tips med hjemmelavede metoder til at rengøre plettet porcelænsservice og genvinde dets glans.
Sådan kan du rengøre plettet porcelænsservice

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 05 juni, 2023

Porcelænsservice er en af de mest elegante måder at dække et bord på. Der findes utallige muligheder med forskellig kvalitet, holdbarhed og modstandsdygtighed. De kan dog alle være vanskelige at rengøre og frem for alt at fjerne pletter efter brug. Udforsk, hvordan du kan rengøre plettet porcelænsservice, så det får den samme glans, som da det var nyt.

Det er ikke nødvendigt at have særligt rengøringsredskaber. Det er nok at have nogle basale materialer og ingredienser som f.eks. natron, klar eddike og mikrofiberklude. Når det er sagt, er det vigtigt at undgå nogle ting, såsom brug af blegemiddel og kogende vand, da de kan beskadige dette skrøbelige materiale.

Hvad skal der til for at rengøre plettet porcelænsservice?

Porcelæn er et materiale, der stammer fra Kina, og hvis fremstilling er baseret på varmepåvirkning af ler. Der findes forskellige typer porcelæn med større eller mindre tykkelse, klarhed og modstandsdygtighed. Men i alle dets præsentationer har det en vis skrøbelighed, så der skal træffes særlige foranstaltninger for at sikre dets hygiejne.

Takket være dets visuelle skønhed anvendes denne type keramik ofte til dekorative formål: Pyntegenstande, vaser og skåle er almindelige. Men en af de mest almindelige anvendelser er til service, f.eks. de fineste tallerkener og glas i hjemmene.

Selv om de har en stor ulempe: Det er almindeligt, at de bliver plettet, slidt og mister farve. Derfor findes der særlige metoder, der virker til at fjerne snavs og tager hensyn til materialets sarte tilstand. Det er nok at anvende grundlæggende rengøringselementer, som normalt findes i ethvert hjem.

Nødvendige redskaber til at rengøre plettet porcelænsservice

Der findes forskellige måder at rengøre og blege porcelæn på. Selv om der findes kommercielle produkter, der er fremstillet specielt til dette formål, er det ikke nødvendigt at bruge dem.

I hjemmet kan du finde følgende materialer til at gøre det selv på en effektiv måde:

 • En svamp.
 • Varmt vand.
 • Klar eddike.
 • Mikrofiberklud.
 • Natron.
 • En blød børste.
Natron og eddike til at rengøre plettet porcelænsservice
Natron er et nyttigt produkt til rengøring i husholdningen, især til blegning.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Opvaskemiddel lavet af kartoffelskræller

Beskyttelsesmetoder

Hvis der skal bruges kommercielle rengøringsmidler, er det vigtigt at følge producentens anvisninger. Desuden er det tilrådeligt at gøre det i et ventileret miljø, da disse elementer indeholder kemikalier, der ophobes i luften. Når de anvendes, bør der bæres gummihandsker for at beskytte huden.

Hvad skal man undgå, når man vil rengøre plettet porcelænsservice?

Nogle grundlæggende ting bør ikke bruges, når man rengør porcelæn. For eksempel blegemiddel, undtagen i blegningsfasen.

Desuden er ingen skrappe eller slibende rengøringsmidler gode til behandling af dette materiale. På den anden side bør meget varmt vand og pludselige temperaturændringer undgås, da de kan beskadige porcelænet og dekorationerne.

Det anbefales altid at anvende lunkent vand.

Desuden er det tilrådeligt at afprøve den rengøringsmetode, der skal anvendes, på en skjult del af genstanden. På denne måde kan man opdage metodens effektivitet eller eventuelle konsekvenser, inden den bruges til hele genstanden.

Hvordan skal man rengøre plettet porcelænsservice?

Generelt anbefales det ikke at vaske porcelæn i opvaskemaskinen, medmindre de er af en variant af ler, som har større modstandsdygtighed. Det mest anvendte i hjemmet er dog fint porcelæn, som har en tendens til at blive beskadiget inde i maskinen.

Rengøring med natron

Derfor er en af de mest almindelige rengøringsmetoder vask i hånden med natron. Lav en pasta med dette produkt og kom den på de plettede områder. Gnid det derefter med en svamp. Bevægelsen skal være blød for ikke at ridse materialet.

Sådan rengør du porcelænsfade med klar eddike

Klar eddike er et meget effektivt produkt til desinficering. Når det gælder porcelæn, skal du anvende den på de plettede dele efter at have fortyndet den i en blanding med salt.

Lad den virke i 30 minutter til en time. Derefter fjernes den, og der udføres en almindelig vask. Afprøv metoden på et lille, ubemærket område af fadet, før du vasker det hele.

Rengøring af porcelæn med borax

Natriumborat anvendes i stigende grad til forskellige rengøringsstrategier i hjemmet. På porcelæn er det effektivt til at fjerne pletter fra te eller kaffe. Bland borax med citronsaft, og skrub forsigtigt med en svamp. Skyl derefter godt efter.

Rengøring med brintoverilte

I tilfælde, hvor genstridige pletter ikke kan komme af, kan du prøve en opløsning af natron og brintoverilte. Påfør den på snavset og lad den sidde, som med de foregående metoder. Efter mindst 30 minutter skal du fjerne og skylle efter.

Blegemiddel

Et særligt tilfælde i forbindelse med rengøring af porcelæn er processen med blegning. Dette er det eneste tidspunkt, hvor det er muligt at anvende blegemiddel. Gør det altid med gummihandsker og med den størst mulige forsigtighed.

Placér porcelænet i en beholder med varmt vand og et par dråber blegemiddel. Det skal ligge i blød i mindst en time. Efter denne tid skylles med en svamp og opvaskemiddel.

Tips til rengøring af andre porcelænsgenstande

Ud over porcelænsservice og pyntegenstande i stuen findes porcelæn også på badeværelset. Mange genstande er lavet af dette materiale, da det er så attraktivt.

De kræver dog også en særlig rengøringsbehandling:

 • Badekar: Det er almindeligt, at der opstår rustpletter i denne type badekar. I dette tilfælde anbefales det at bruge en svamp med brintoverilte.
 • Toilettet: Kalkpletter kan være meget vanskelige at fjerne. Prøv brintoverilte, og hvis det ikke virker, kan du tjekke specifikke kommercielle produkter.
 • Fliser: Disse genstande ophober ofte kalkpletter eller vandmærker. Lav en pasta af natron og kom den på dem.
 • Vaske: Disse porcelænsgenstande kan ruste eller få fedtpletter. I dette tilfælde skal du anvende en blanding af natron og brintoverilte. Tør af med en svamp og skyl derefter efter.
 • Vandhaner og brusere: I dette tilfælde er rengøring enkel. Du skal blot anvende opvaskemiddel og varmt vand.
Badeværelse i brunlige nuancer
Badeværelset er et område af huset, der kan have mange porcelænsgenstande.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 4 trin til at rengøre loftvifter

Rengøring af porcelænsornamenter

Det er almindeligt, at porcelænsornamenter er nogle af de mest elegante og værdifulde i hjemmet. Derfor er det tilrådeligt at rengøre dem nænsomt ved at følge en række trin og anbefalinger. Først skal du fjerne så meget støv som muligt fra overfladen.

Brug en mikrofiberklud og derefter en blød børste til hjørnerne og krogene. Placér ornamenterne i en plastikbeholder for at undgå, at de går i stykker.

Fyld beholderen med varmt vand, og vask den med en svamp og opvaskemiddel. Efter skylning skal du lade den tørre ordentligt, og så er de dekorative vaser så gode som nye.

Sådan kan du rengøre plettet porcelænsservice, der har gule mærker

Porcelæn er et meget æstetisk og funktionelt materiale, men det kan være et stort arbejde, når det kommer til rengøring. Nogle gange opstår der gullige pletter på dets overflade. Disse pletter kan fjernes med bagepulver, eddike, vand og en svamp, ligesom andre lignende pletter.

De fleste af de pletter, der påvirker dette service, har en løsning. Ved at dedikere lidt tid til opgaven er det derfor muligt at holde dem skinnende og forlænge deres levetid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.