7 nemme tips til at rengøre en hvid væg

Der er ingen tvivl om, at hvide vægge er attraktive, nemme at indrette og lyse. De kan dog være et problem, når det kommer til rengøring. Følg disse tips for at få dem til at se pæne ud!
7 nemme tips til at rengøre en hvid væg

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 19 oktober, 2022

Hvid er en farve, der aldrig går af mode. Hvid maling i et hjem får rummene til at føles lysere og større. Hvide vægge er dog noget komplicerede at vedligeholde. Den mindste plet kan være meget synlig i denne type indretning. Derfor er det tilrådeligt at benytte sig af visse tips til at rengøre en hvid væg på en enkel måde.

Fingeraftryk, gnidning af møbler, børnehænder eller ophobet støv påvirker hvide vægge mere end noget andet. På grund af det er det vigtigt at rengøre dem med de rigtige metoder. Disse kan omfatte alt fra affedtningsprodukter til natron.

Hvorfor er disse tips til at rengøre en hvid væg vigtige?

Hvide vægge giver et elegant udseende, ud over at de lyser rummet op og er lette at kombinere med andet. Deres lysstyrke er en egenskab, der kan anvendes til mange indretningsstile.

Men for at opnå disse fordele, skal væggene holdes rene. Den største ulempe ved disse vægge er den lethed, hvormed de bliver beskidte.

Det er nok at have en lyskontakt til at bemærke fingeraftryk rundt omkring eller identificere små beskidte områder, der skyldes cirkulation af støv. Stole, borde eller bogreoler genererer ofte slidmærker, mens børn let kan gøre væggene  beskidte, hvis de leger i nærheden.

Hvor ofte skal de rengøres?

Alle disse muligheder gør tips til at rengøre en hvid væg vigtige – en opgave, der bør udføres i forbindelse med hovedrengøring. Det gøres bedst i de perioder, hvor vi rydder op og omorganiserer rummet – det vil sige, at møbler flyttes, malerier tages ned, og stole løftes.

På den måde kan man benytte sig af muligheden for at bruge en tør klud, der fjerner støvet fra væggene, selv på de mest svært tilgængelige steder. Det er almindeligt, at denne type rengøring udføres en eller to gange om måneden. Hvide vægge kræver dog, at visse pletter fjernes med det samme.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 8 stilsikre idéer til at indrette med sennepsgul

De bedste tips til at rengøre en hvid væg

Det er almindeligt at blive frustreret efter at have malet en væg hvid og få øje på en plet kort tid efter. At vedligeholde dem er komplekst og kræver øjeblikkelig handling. Derfor er det tilrådeligt at følge en række tips til rengøring af hvide vægge.

1. Hav de nødvendige redskaber

Det er ikke det samme at fjerne en specifik plet som at udføre en generel rengøring eller fjernelse af støv. Derfor er det vigtigt at identificere den type rengøring, der skal udføres. I tilfælde af almindelig rengøring er en svamp, køkkenrulle, et håndklæde og en mikrofiberklud nok.

For mere komplekse pletter kan du bruge natron, universalrengøringsmidler, opvaskemiddel og en skurebørste. Hvis du skal bruge rengøringsmidler med kemikalier, er det tilrådeligt at tage gummihandsker på for at beskytte huden.

Kvinde med rengøringsmidler til at rengøre en hvid væg

Kemiske rengøringsmidler fortjener særlig forsigtighed, når de håndteres.

2. Anskaf særlige produkter til klæbrige pletter

I tilfælde af pletter, der er relateret til mad, drikkevarer og lignende elementer, er det tilrådeligt at anvende en form for multifunktionelt rengøringsmiddel. Anvendelse af disse affedtningsmidler med en ren klud er normalt effektivt til at rengøre vægge med klæbrige pletter.

Det er nødvendigt at handle hurtigt, når der opstår disse pletter.

3. Tips til at rengøre en hvid væg: Rengør fra top til bund

For hvide vægge, samt for at undgå støv, anbefales det at fjerne snavset fra top til bund. På denne måde falder alt, der er akkumuleret på toppen, ned på gulvet, og derefter udføres rengøringen af gulvet. For at fjerne støv fra hvide vægge skal du blot tørre dem af med en fugtig mikrofiberklud.

For de øverste dele kan kluden fastgøres til en kost eller lignende, som kan bruges til at nå disse steder. Det er vigtigt at fugte genstanden konstant. Dette forhindrer, at snavset ophobes på kluden og spredes ud over hele væggen.

4. Magisk viskelæder

Dette er et værktøj, der kun bør anvendes i ekstreme tilfælde, da den magiske viskelæder er en slibende genstand. Det er lavet af melaminskum og fungerer på samme måde som sandpapir.

Derfor kan det beskadige nogle overflader, hvis det anvendes med for stor kraft. Det anbefales ikke på blanke vægge. Ved at fugte og skrabe forsigtigt er det magiske viskelæder dog i stand til at fjerne komplekse pletter.

5. Opvaskemiddel til hårde pletter

I mere komplekse rengøringstilfælde er det muligt at bruge opvaskemiddel. Det er et produkt, der sjældent bruges uden for sin primære funktion, men det er effektivt til overfladiske pletter, der ikke kommer af med andre rengøringsmidler.

For at bruge det skal du komme en dråbe opvaskemiddel på en svamp og påføre det på pletten og gnide forsigtigt, indtil det skummer. Lad det derefter sidde i et par minutter.

Når væggen har absorberet produktet, skal du tørre området med en mikrofiberklud fugtet med varmt vand. Hvis pletten ikke er helt fjernet, skal du gentage processen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan rengøres og plejes havemøbler af plast

6. Natron

Et universalprodukt, der også er effektivt til rengøring, er natron. I tilfælde af hvide vægge skal det anvendes med en metode, der ligner den for opvaskemiddel.

Bland først tre spiseskefulde natron og en spiseskefuld vand i en beholder. Du bør opnå en pasta af klæbrig konsistens.

Derefter påføres den på pletten, indtil den er helt dækket. Lad det sidde længere end opvaskemidlet, og når det er tørt, gnider du med en mikrofiberklud.

Det er vigtigt, at kluden eller køkkenrullen er lidt fugtigt.

Natron kan bruges til at rengøre en hvid væg

Natron er et rengøringsmiddel, som du altid bør have ved hånden. Det har gode egenskaber til at rengøre en hvid væg.

7. Tips til at rengøre en hvid væg: Specifikke pletter

Nogle mærker skyldes hyppig støvcirkulation eller skrammer fra møbler, men der findes også pletter, der skyldes lejlighedsvise uheld:

  • Fingeraftryk: Det er almindeligt, at der optræder fingeraftryk på vægge i nærheden af døre eller lyskontakter. Generelt kan disse mærker fjernes med universalrengøringsmidler. Det er vigtigt, at du ikke fugter området eller de klude, du bruger, så meget. Hvis du befinder dig i nærheden af en stikkontakt, skal du slukke for strømmen på forhånd.
  • Blæk- eller blodpletter: Disse pletter er ret svære at fjerne. Blegemiddel kan være effektivt. Den hvide væg må dog ikke have dekorative motiver, og produktet skal fortyndes i vand i de forhold, som producenten angiver. Påføres med en klud og beskyttelseshandsker.
  • Blyantmærker: For dette problem er der en enklere løsning. Blyantmærker kan normalt fjernes med et simpelt viskelæder.
  • Fugt: Vedholdende fugtpletter kan også fjernes med blegemiddel. Påfør det med en børste med stive børster, og bær altid mundbind samt hånd- og øjenbeskyttelse. Blegemidlet skal fortyndes i mindst tre dele vand for hver del blegemiddel.

Vær forsigtig med ikke at sprede pletterne

For at rengøre hvide vægge effektivt og holde dem i god stand skal du være forsigtig med ikke at sprede pletterne. Lav blide, cirkulære bevægelser med det påførte produkt, enten med en børste, en klud eller et håndklæde.

Rengør ikke ud over pletten, da andre områder af væggen kan blive påvirket. Til sidst skal du altid fjerne resterne af vandet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Daza-Corredor A, Viloria-Escobar JDJ, Rodríguez-Pacheco FL, Miranda-Terraza LF. Uso de productos de aseo y limpieza en hogares de Santa Marta: realidades y posibilidades para un consumo sostenible: realidades y posibilidades para un consumo sostenible. Jangwa Pana [Internet]. 30 de agosto de 2018 [citado 27 de septiembre de 2022];17(3):414-3. Disponible en: https://revistas.unimagdalena.edu.co/index.php/jangwapana/article/view/2525
  • Llanqui Gutiérrez, Uriel ,  Irritantes químicos y prevalencia de asma y bronquitis crónica en los trabajadores de los servicios de limpieza de los establecimientos de salud de la región Puno, Perú. Revista de la Universidad Industrial de Santander. Salud [Internet]. 2015;47(1):69-73. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=343839277009
  • Paricaguán Morales, Belén María,  Desarrollo de una pintura amigable al ambiente bajo la metodología taguchi. Revista INGENIERÍA UC [Internet]. 2010;17(2):27-37. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=70721885005

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.