Sådan kan du rengøre solpaneler for at bevare deres effektivitet

Det er vigtigt at vide, hvordan man rengør solpaneler, for at man kan udnytte alle deres fordele. Læs videre og lær, hvordan du gør det på den rigtige måde.
Sådan kan du rengøre solpaneler for at bevare deres effektivitet

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

At skifte til solenergi er en god idé, der gavner miljøet. Men det er også en stor investering, som kræver vedligeholdelse. Hvis du har anskaffet dig solpaneler, eller overvejer at gøre det, skal du lære at rengøre solpaneler, da støv og snavs kan få dem til at være mindre effektive og generere mindre elektricitet.

Heldigvis er det meget enkelt at rengøre solpaneler. Du skal blot tage visse forholdsregler, og hvis de er let tilgængelige, er det noget, du nemt kan gøre selv, uden at du behøver at bede om professionel hjælp. Hvis du vil vide, hvordan du rengør solpaneler korrekt, skal du læse videre.

Hvorfor bliver solpaneler beskidte?

Da solpaneler er installeret udendørs, kan de let blive beskidte. Det kan være fra træblade, pollen, fugleklatter, forurening, støv eller planteaffald.

Disse urenheder får deres produktivitet til at falde. Derfor er det vigtigt at rengøre dit udstyr regelmæssigt, da snavs gør dem mindre effektive til at producere elektricitet.

Så hvis du aldrig har rengjort dine solpaneler siden installationen, er det på tide at overveje at gøre det. Hvis ikke, vil du spilde meget af den energi, som du kunne have produceret.

Endnu en god artikel her: Læs om 6 tips til en bæredygtig have

Skal solcellepaneler rengøres?

De fleste solcellepaneler har en glasoverflade, der dækker og beskytter dem. Det er denne del, som vi bør bestræbe os på at holde ren, da ophobning af snavs kun vil svække den kraft, hvormed panelerne modtager solens stråler.

En stor mængde snavs på overfladen af panelerne forhindrer solens stråler i at blive reflekteret, hvilket reducerer den producerede energi.

For at vores solcelleudstyr kan fungere perfekt, er det nødvendigt med simpel vedligeholdelse, som du selv kan udføre. Heldigvis er det en simpel rengøring, der består af et par enkle trin.

Materialer til at rengøre solpaneler

At give vores solpaneler en komplet rengøring er nemmere, end du tror. Du skal blot være meget forsigtig, da du af sikkerhedshensyn aldrig må træde på panelerne. Derfor kræver de fleste installationer sikkert klatreudstyr.

De eneste materialer, du skal bruge til at rengøre solpanelerne, er følgende:

  • Demineraliseret vand.
  • En mikrofiberklud.
  • En stige eller noget lignende.

Selv om rengøring normalt er en enkel og nem procedure at udføre, skal du tage visse forholdsregler for at undgå at beskadige udstyret og være nødt til at geninstallere det. Husk på følgende anbefalinger:

  • Du bør slukke for solpanelerne, før du begynder at rengøre dem, for at undgå mulige uheld som f.eks. forbrændinger eller kortslutning af elektriciteten.
  • Det er tilrådeligt ikke at rengøre udstyret i fuld sol eller om eftermiddagen. Det er bedst at rengøre solpaneler før kl. 9.00 om morgenen eller efter kl. 18.00 om aftenen.
  • Stå ikke på solpanelerne, og anvend ikke for stort pres, når du renser snavset.
  • Sørg for, at der ikke er løse ledninger eller glasskår på overfladen.
  • Prøv at skylle mikrofiberkluden ofte og holde den ren. Dette er med til at forhindre, at støv spredes til andre områder.

Mikrofiberklude i forskellige farver

Hvordan kan man rengøre solpaneler korrekt?

Denne enkle vejledning hjælper dig med at rengøre solpaneler nemt og uden at beskadige dem. Husk, at dette udstyr er meget skrøbeligt, så vær forsigtig.

1. Sluk for strømmen

Da solpanelerne blev installeret i dit hus, skulle installatøren have tilsluttet dem til det elpanel, der leverer strøm til hele huset. I en korrekt installation bør panelerne have deres egen afbryder på panelet.

Denne kan tændes eller slukkes efter behov for husejeren. Så før du begynder at rengøre dit solcelleanlæg, skal du slukke for strømmen.

2. Kontrollér omhyggeligt alt udstyret

Solpaneler har et glasdæksel over hele deres overflade. Før du begynder at fjerne snavset, skal du kontrollere alt udstyret omhyggeligt og lede efter tegn på knust glas eller blottede ledninger.

Dette trin er afgørende, da der er risiko for kortslutninger, når du bruger vand til at rense støvet. I sådanne tilfælde er det bedst at stoppe op og søge hjælp hos installatøren.

3. Brug rigeligt med vand

Når du er sikker på, at solpanelerne er frakoblet og ikke har nogen problemer, er det tid til at starte rengøringsprocessen. Ved hjælp af stigen skal du klatre op i højde med panelerne og gøre dem våde med rigeligt vand.

Husk at bruge demineraliseret vand for at forhindre, at der dannes pletter, når panelerne er helt tørre. Dette vil fjerne det meste af støvet.

4. Rengør alle panelerne

Brug en mikrofiberklud til forsigtigt at begynde at rengøre solpanelerne. Anvend ikke for stort pres, og prøv at bevæge dig i en lineær bevægelse, altid i samme retning.

Det foregående trin skulle have fjernet det meste af det ophobede snavs, så du skal blot gå over hele solcelleudstyrets overflade med mikrofiberkluden.

5. Puds overfladen

På dette tidspunkt bør dine solpaneler være praktisk talt rene. Men hvis du vil have dem skinnende, kan du bruge endnu en ren, fugtig mikrofiberklud til den sidste rengøring.

Du kan bruge glasrens til at give panelerne glans. Vær dog opmærksom på, at det er ikke-korroderende og egnet til brug på overflader i direkte sollys.

Du er måske interesseret i: Kreative idéer til belyste glas

Hvor ofte skal man rengøre solpaneler?

En af de store fordele ved at investere i og installere solpaneler i hjemmet (ud over fordelene for miljøet) er, at de stort set er vedligeholdelsesfrie i op til 25 år, hvilket er solcellepanelernes levetid. Så du skal ikke bekymre dig om at tilkalde en tekniker, medmindre der opstår et større problem.

Solpaneler bør dog rengøres to eller tre gange om året. Det afhænger alt sammen af det område, du bor i. Hvis du bor i byen, er en gang hver 6. måned nok.

Dette vil forhindre ophobning af støv og snavs, som kan påvirke panelets ydeevne og effektivitet. Hvis du ikke har tid til at gøre det, skal du ikke bekymre dig. Der findes virksomheder, der er specialiseret i denne type arbejde, og deres priser er som regel ganske overkommelige.

To mænd er ved at rengøre solpaneler

Gå i gang med at rengøre solpaneler i dit hjem

Nu hvor du har set vores trinvise guide til korrekt rengøring af solpaneler, er det tid til at finde din yndlingsmikrofiberklud frem og komme i gang. Husk, at denne slags udstyr ikke kræver professionel hjælp, hvis du følger de nødvendige forholdsregler. Prøv blot at holde panelerne fri for støv og snavs for at få mest muligt ud af deres fordele.

Bemærk venligst, at hvis du føler, at rengøring af dine solpaneler selv vil indebære en form for risiko, så anbefaler vi her hos Bedre Livsstil, at du kontakter en professionel.

Det kan interessere dig ...
Tips til et holdbart og økovenligt hjem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til et holdbart og økovenligt hjem

Vi ønsker alle at efterlade en smuk planet til vore børn og børnebørn, en verden, som giver dem en smuk fremtid. Få et økovenligt hjem nu.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Style, Oliver. Energía Solar Autónoma: Planificación, dimensionado e instalación de un sistema fotovoltaico autónomo. Oliver Style, 2012.
  • Perales, Tomas. Instalación de paneles solares térmicos. Creaciones Copyright, 2007.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.