Sådan sænker du dårligt kolesterol (LDL) derhjemme

2. maj 2016
For at holde arterierne rene og forebygge ophobningen af kolesterol, er det essentielt af få nok C, E og B vitamin.

Din krop indeholder to former for kolesterol: den gode slags, og den dårlige. Godt kolesterol, også kendt som HDL, er et fedtstof der hjælper med at rense dine arterier og forbedrer hjertekarsundheden, så det bedre kan udføre sine funktioner. På den anden side er det dårlige kolesterol, eller LDL, et fedtstof der akkumuleres på væggene af dine arterier, og som med tiden fører til blokade og dårlig blodcirkulation.

Selvom kolesterol produceres i leveren så estimeres det, at 20 til 30% af hvad vi finder i kroppen stammer fra vores kost. Derfor skal vi undgå fødevarer, der er meget rige på kolesterol. Derudover vil vi give dig nogle andre tips til, hvordan du kan sænke det dårlige kolesterol og holde dit kolesteroltal under kontrol.

Øg indtaget af vitaminer

sunde frugter og grøntsager

For at holde arterierne rene og forebygge ophobningen af kolesterol, er det essentielt af få nok  C, E og B vitamin. Disse vigtige vitaminer sænker kolesterolniveauet, og forhindrer det i at blive skadeligt for kroppen.

Fødevarer der er rige på vitamin C: Dette vitamin forhindrer kolesterol i at klæbe sig til arterievæggene. Nogle fødevarer, der indeholder dette vitamin er:

  • Citroner
  • Appelsiner
  • Grapefrugt
  • Mandariner
  • Kiwi frugt

Fødevarer der er rige på vitamin E: Vitamin E hjælper med at fjerne dårligt kolesterol fra blodbanen. Fødevarer der indeholder dette vitamin er blandt andet:

  • Hørfrø
  • Solsikkefrø
  • Hvedekim

Fødevarer med vitamin B-kompleks: Vitaminerne B6 og B3 hjælper med at forhindre dit kolesterolniveau i at påvirke din lever.

Spis færre æg

Et æg indeholde 275 milligram kolesterol. Når det er sagt, så er det blevet vist, at æg i moderate mængder ikke øger risikoen for et forhøjet kolesteroltal. Faktisk, for helt at undgå dette problem, kan du nøjes med at spise æggehviden og helt undgå blommen (som er den del der indeholder kolesterol).

Undgå mættede fedtstoffer

Junkfood

Det er vigtigt at minimere dit indtag af mættet fedt, da det også har et meget højt indhold af kolesterol. Disse fedtstoffer findes blandet andet i okse- og svinekød, smør, ost, sødmælk og hydrogenerede olier. Som alternativ spis mere fisk, fjerkræ, plantebaserede fødevarer og olivenolie.

Undgå overvægt eller fedme

Overvægt og fedme er et problem, der kan påvirke dit helbred på utallige måder. Det kan føre til en øget risiko for hjertekarsygdomme og er tæt relateret til et forhøjet kolesteroltal. Hvis du er overvægtig, er det vigtigt, du tager kontakt til en kostvejleder, som kan hjælpe dig med at planlægge en diæt og smide de overflødige kilo.

Undgå dårlige vaner

Rygning

At føre en stillesiddende livsstil og et overforbrug af tobak og alkohol er blandt de mange dårlige vaner, der kan føre til forhøjede niveauer af dårligt kolesterol. Det er vigtigt, du undgår dem og starter på en sundere livsstil.

Spis rå hvidløg

At spise rå hvidløg er en af de bedste måder til at reducere kolesteroltallet på. Hvidløg indeholder antioxidanter og andre vigtige næringsstoffer, der renser blodkarrene, forbedrer elasticiteten og forhindrer kolesterolet i at klæbe sig fast til arterievæggene. Du bør spise et fed råt hvidløg på en tom mave, for at få fuldt udbytte af dens fordele.

Spis hørfrø

Hørfrø2

Hørfrø er en god kilde til omega-3 essentielle fedtsyrer, som hjælper med at rense dine arterier og forhindrer ophobningen af kolesterol. At spise en håndfuld hørfrø hver dag forhindrer kolesterolet i at klæbe sig fast på arterievæggene og danne propper. Du kan også putte hørfrø i dine salater, smoothies og desserter.

Æbler

Takket være deres høje indhold af pektin, er æbler ideelle til at reducere kolesterolniveauet. Pektin hjælper med at rense og forhindrer kolesterolet i at klistre fast på arterievæggene.

Aubergine-vand med hørfrøolie

Aubergine

Aubergine-vand er en naturlig behandling til vægttab og reducering af kolesterolet. Bland to spiseskefulde hørfrøolie og en mellemstor aubergine, skåret i skiver. Kog lidt vand og lad de to ingredienser simre i 20 minutter. Tilføj lidt citronsaft og nyd aubergine-vandet med hørfrøolie inden morgenmaden.

  • Kurian, N., & Bredenkamp, C. (2013). “ Reduction of Cholesterol and Triglycerides in Volunteers using Lemon and Apple .” International Journal of Humanities and Social Science.
  • Puri, R., Elshazly, M. B., Shao, M., Tuzcu, E. M., Nissen, S. E., Kataoka, Y., … Kapadia, S. R. (2016). Non-HDL Cholesterol and Triglycerides. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 36(11), 2220–2228. https://doi.org/10.1161/atvbaha.116.307601