Sådan kan du tale med din datter om hendes første menstruation

At tale med din datter om hendes første menstruation er en indgang til førstehånds- og velunderbygget information om udvikling.
Sådan kan du tale med din datter om hendes første menstruation
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 26 september, 2023

I denne fase af ungdommen er det almindeligt, at forældre har et spørgsmål, især med døtre. Hvordan skal man tale med sin datter om hendes første menstruation? Nøglen er at gøre det uden at gøre det til en pinlig samtale.

Husk på, at en ung kvindes menstruation bliver et af de mest transcendente og ventede øjeblikke i denne nye fase af hendes liv. Alderen, hvor den indtræffer, varierer alt efter genetik og de særlige omstændigheder hos den enkelte person.

Da det kan dukke op så tidligt som i 10-årsalderen, er det en god idé at introducere emnet, hvis det endnu ikke er kommet op af sig selv.

Sådan taler du med din datter om hendes første menstruation

Nøglen er at nærme sig emnet åbent uden at få det til at virke som et stort problem. Hvis man gør det, vil det skabe en følelse af skam, som, selv om den er hyppig i begyndelsen hos nogle kvinder, bør undgås over for en så normal og naturlig tingsom menstruation.

Enhver mor eller far vil helt sikkert kunne finde det ideelle tidspunkt til at tale med sin datter om hendes første menstruation. Prøv at gøre det i fortrolighed og ikke ved en familiesammenkomst eller når hun er i offentligheden eller blandt venner.

Hvis du er en af de mødre eller fædre, der har svært ved at planlægge en samtale, så udnyt de nye teknologier. Fremragende fagfolk på området har udgivet mange videoer om dette emne i digitale formater, der kan være behagelige og lette at forstå. Du kan se dem først og sikre dig, at du tilbyder specialiseret indhold.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Menstruationstrusser: Alt, hvad du behøver at vide

Hvornår er det rigtige tidspunkt til tale med din datter?

Det ideelle tidspunkt til at tale med din datter om hendes første menstruation afhænger af den alder, hvor hun bringer sine bekymringer på bane. Informationen bør gå hånd i hånd med hendes evne til at bearbejde den, uden at undervurdere den.

Vi kender alle til meget tidligt udviklede og opmærksomme drenge og piger, som i en meget ung alder overrasker mere end én mor eller far med spørgsmål om at blive voksen. Husk, at der findes bøger, der er beregnet til at ledsage forældre i denne proces, skrevet af kvalificeret personale.

Der findes nogle tekster, der kun behandler den menneskelige udvikling med illustrationer, andre, der vælger videnskabelige forklaringer, og andre, der vælger fiktive historier. Du kan bruge alle disse tekster til at lægge grunden.

Nærbillede af en kvinde, der læser en bog

Sådan taler du med din datter om hendes første menstruation: Forklar, hvad menstruation er

Menstruation er en cyklisk proces , der begynder mellem 10- og 15-årsalderen, når østrogenhormonniveauet naturligt stiger, hvilket får slimhinden i livmoderen til at blive tykkere.

Dette lag kaldes endometrium og har til funktion at blive tykkere for at kunne modtage det befrugtede æg i det, der kaldes implantation. Hvis dette ikke sker, fordi ægget ikke er blevet befrugtet, opløses det, og hormonniveauet falder, hvilket får livmoderslimhinden til at løsne sig. Den udstødes i en blanding af blod og vaginalt udflåd.

Denne type beskrivelse er med til at aflive myter om menstruation og til at forstå hendes krops komplekse og fascinerende fysiologi.

Hvad er vigtigt, når du vil tale med din datter om hendes første menstruation?

Når du taler med din datter om hendes første menstruation, kan du nærme dig emnet fra to vinkler. Det ene er, hvad det normalt udløser på et følelsesmæssigt plan. I mellemtiden er et andet baseret på de fysiske ændringer. I den forbindelse kan du overveje at nævne følgende aspekter.

Hvordan hendes krop vil ændre sig

Efterhånden som kroppen vokser og nærmer sig puberteten, vil den gennemgå mærkbare ændringer, der ændrer den barnlige figur. Benene bliver længere, brysterne vokser, hofterne bliver bredere, og kropsbehåringen bliver mere rigelig, især i kønsområdet.

Alt sker parallelt og når sit højdepunkt med indtræden af den første menstruation. Nogle gange er der kun nogle få pletter i denne første blødning.

Hvornår opstår den første menstruation?

Gennemsnitsalderen for den første menstruation er 12 år, men den har ingen forudbestemt alder. Det vil sige, at den kan komme tidligere eller senere. Der er endda nogle, der oplever den omkring 15-årsalderen.

Hvordan det føles at få menstruation

Før blødningen kan du føle ubehag i lænden eller underlivet. Nogle får hovedpine, med eller uden kvalme, og brysterne er ofte meget ømme.

Ømhed i brysterne bliver for mange kvinder et tegn på, at de er ved at få menstruation. Dette er ud over op- og nedture i humøret.

Hvor ofte og hvor længe man har menstruation

Menstruationens varighed er heller ikke præcis, men kan anslås til at vare mellem 3 og 5 dage i gennemsnit. Menstruationscyklusen forekommer ca. hver 28. dag.

Cyklussen varierer mere i de første år og kan være kortere eller være op til 45 dage. Det anses for normalt, at menstruationen er uregelmæssig i begyndelsen.

Produkter, der skal overvejes under menstruation

Menstruation er en naturlig proces, og den unge bør blive fortrolig med den. Det er nødvendigt at lære hende om de produkter, hun kan bruge til at holde blodet inde, såsom kopper, tamponer eller bind.

Det er nødvendigt, at unge kvinder kender dem godt. Så kan de vælge det, der passer bedst til deres behov. De skal kende de fordele, som hver enkelt mulighed tilbyder alt efter omstændighederne.

Det er også motiverende at afklare hendes spørgsmål og vise, at de alle er designet til at gå ubemærket hen og tilpasse sig til mængden af blod – som iøvrigt vil være anderledes end venindernes. Disse forskelle er noget, som hun med tiden vil blive fortrolig med.

Graviditet, seksualitet og sygdomme

Som det sidste skal du udnytte den første menstruation til at tale med din datter om seksualitet og muligheden for graviditet. Dette er måske det mest ubehagelige punkt, men det bør ikke ignoreres.

Idéen er ikke at skræmme hende, men at oplyse hende om, hvad der biologisk set sker i hendes krop. Dette kobles sammen med en definition af præventionsmetoder og deres effektivitet med hensyn til at forebygge både graviditet og seksuelt overførte sygdomme.

Frustreret kvinde ligger på seng med positiv graviditetstest

Hvad skal du undgå, når du taler med din datter om hendes første menstruation?

Lad være med at dramatisere emnet. Overvæld hende heller ikke med krav, og fokusér ikke på de problemer, der opfattes som værende forbundet med menstruation.

Børn kan også blive oplyst om emnet

Børn er ikke undtaget fra et så vigtigt emne. Det er en del af forældrenes ansvar at gøre dem opmærksomme på det. Den første menstruation er en vigtig milepæl.

Den tjener også som et referencepunkt til at forklare dem, hvad dette tegn svarer til i drengenes udviklingsproces. Og de fysiske konsekvenser af menstruation i forbindelse med forplantningsakten. Dette vil sandsynligvis føre til en mere omfattende samtale om seksualitet og beskyttelsesforanstaltninger.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad betyder hvidt udflåd før menstruation?

Hvornår skal du søge professionel rådgivning?

De fleste piger udvikler sig på almindelig vis, og deres menstruation er regelmæssig.

På baggrund heraf anser de fleste forældre ikke et gynækologisk besøg for nødvendigt. Selv om den nuværende tendens går i retning af at fremskynde denne første konsultation.

Der er dog tilfælde, hvor menstruationerne på grund af forskellige forhold, hormonelle eller andre, er forsinket i mere end 2 eller 3 måneder. Andre gange bliver de meget kraftige eller smertefulde i en sådan grad, at de bliver en hindring i skolens rutiner eller en forringelse af livskvaliteten.

Også hvis deres menstruation er for uregelmæssig, hvis de var regelmæssige og ikke længere er det, eller hvis de går tre måneder uden menstruation, kan det være en god idé at tale med en læge.

På samme måde er det en grund til at opsøge en professionel, hvis den unge kvinde ikke har haft menstruation på trods af, at hun har alle tegn på udvikling i kroppen og er over 15 år gammel. Det samme gælder, hvis blødningen er langvarig, når hun får menstruation.

At tale med din datter om hendes første menstruation er en del af forældreskabet

Som sagt er der ingen fast alder til at tale med din datter om hendes første menstruation. Vær opmærksom på de tegn, som børn sender om tvivl i forbindelse med emnet. Gå ikke glip af muligheden for at give en forklaring. Hvis det ikke sker, så lad dig lede af din gave som mor eller far til at vise dem din viden.

Mind din datter om ikke at bekymre sig, når hendes veninder begynder at få menstruation – eller hvis deres menstruation virker anderledes. Forklar, at menstruation, herunder cykluslængde og mængde af blod, varierer fra person til person og nogle gange fra måned til måned.

Blandt de mange erfaringer, du kan dele med din datter, er at føre en menstruationskalender. Dette er den ideelle metode til at spore og bemærke uregelmæssigheder. Det er oplysninger, der vil gøre det muligt for hende at planlægge og rapportere hurtigt ved kontrolundersøgelserne.

At have de rigtige oplysninger på det rigtige tidspunkt vil gøre det muligt for dem at træffe beslutninger, der ikke er resultatet af tilfældigheder og uvidenhed. Derfor vil du give dem et meget effektivt redskab til at beskytte deres helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.