Sådan træner en F1-kører

Mener du, at F1-kørere ikke behøver at være i god form for at sætte sig ind i deres biler og køre? Her er årsagerne til, at det er en myte!
Sådan træner en F1-kører
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 13 oktober, 2022

Den, der tror, at motorsportsstjerner ikke behøver at forberede deres krop og kun er afhængige af deres biler, tager virkelig fejl. En Formel 1- eller F1-kører har f.eks. en streng træningsrutine for hvert eneste øjeblik i sæsonen.

Det er klart, at de ikke har en stor bevægelsesfrihed i bilerne. Det betyder dog ikke, at deres kroppe ikke er udsat for store belastninger.

Styrke og udholdenhed er grundlæggende faktorer for at kunne udholde løb på halvanden time. Det kræver planlægning, som begynder i dagene op til løbet.

Hvordan træner en F1-kører?

Som enhver professionel sport kræver Formel 1 meget specifik og hård træning af de kørere, der deltager i kategorien. Nogle af dem, som f.eks. spanske Carlos Sainz Junior, Pierre Gasly og Valtteri Bottas, har ofte talt om, hvordan de forbereder deres kroppe for at opnå de bedste præstationer på løbsdagene.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Kylian Mbappé: Den næste store fodboldstjernes strenge trænings- og kostrutine

Cardio og træning af en F1-kører

Kardiovaskulær træning er praktisk talt rygraden i træningen, som franskmanden Gasly har givet udtryk for for et par år siden. Denne form for træning giver den udholdenhed, der er nødvendig for at klare så mange minutters kontinuerlig indsats i bilen.

For at opfylde denne del af træningen svømmer, cykler, løber kørerne. I Carlos Sainz’ tilfælde gennemfører han endda triatlontræning. Den spanske kører sagde, at det er den del, han bryder sig mindst om, og derfor gør han det tidligt på dagen på tom mave.

Carlos Sainz er en F1-kører

F1-køreren Carlos Sainz gav detaljer om sin træning i flere interviews. Han nævnte, at cardio er nøglen, selv om han ikke nyder det så meget.

Styrketræning

Ud over cardio omfatter F1-kørernes træning også styrketræning. Det er de øvelser, der gør det muligt for musklerne at tilpasse sig til de store fysiske krav, der stilles til kørsel i en bil med mere end 300 kilometer i timen.

For disse atleter er det vigtigt at træne skuldre, arme og kernemusklerne. Disse muskler er de mest krævende, når man skal bevæge bilens rat og opretholde en stabil kropsholdning under kørslen.

Men træning af benene er også uundværligt. Ifølge Sainz skyldes det, at der er brug for lige så meget styrke som modstand for at træde på pedalerne i den nødvendige tid uden at få kramper eller miste præcisionen på grund af træthed.

Som det sidste, og hvor mærkeligt det end kan virke, træner kørerne meget deres nakkeområde. Disse muskelgrupper lider under presset fra kraften på 5 G eller endog 6 G (tyngdekraften), både fremad og bagud og til siderne.

For at styrke disse muskler benytter de sig ofte af isometriske øvelser, f.eks. planker uden at lægge hænderne på gulvet. Dette kan også indebære træning med vægte, løft eller flytning af belastninger ved hjælp af hovedet, som det er vist af Red Bull-teamet med deres kører Sergio Pérez.

Der findes også apparater, der bruger fjedre til at generere en kraft, som atleterne skal overvinde med nakken.

Supplerende træning

Ud over styrke- og konditionstræning for en F1-kører er der også supplerende træning. Det er den type træning, der omfatter øvelser i smidighed og reflekser. De er afgørende for, at en international topkører kan reagere på uforudsete begivenheder i konkurrencen.

Ligeledes er der blevet arbejdet på baggrund af neurovidenskab for at forbedre kørernes færdigheder som f.eks. koncentration og mental udholdenhed. I løb, der varer mere end 90 minutter med konstante krav, er det to punkter, der aldrig bør forsømmes.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Natalie Portmans kost og træning til sin rolle i Thor: Love and Thunder

F1-kørernes kost

Efter at have lært om F1-kørernes træning er det også på sin plads at nævne deres kostvaner. I denne henseende sagde Carlos Sainz, at han fokuserer på at spise en sund kost, næsten uden junkfood – bortset fra nogle lejlighedsvise lækkerier – samt en kost med et lavt indhold af kulhydrater.

I stedet stiler spanieren efter at indtage protein for at bevare sin muskelsundhed, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i British Journal of Sports Medicine. En anden af fordelene ved dette næringsstof er, at det er med til at fremme muskelgenopretningen.

Sunde fødevarer

En kost med højt proteinindhold er indiceret i næsten alle sportsgrene for at hjælpe musklerne med at restituere sig.

Træning og kost, to vigtige søjler i F1-kørerens træning

Når alt det er sagt, er det klart, at det “usynlige” arbejde, som en F1-kører udfører i sin træning, er grundlaget for det, han eller hun kan vise senere på banen. Ud over at øge deres styrke og udholdenhed er det en kendsgerning, at professionelle racerkørere skal holde en passende vægt for ikke at påvirke bilens ydeevne.

Så næste gang du ser et løb i denne kategori, skal du være opmærksom på disse detaljer. Under kørernes dragter og hjelme gemmer der sig atleter, som er lige så veltrænede – hvis ikke mere veltrænede – som dem i enhver anden disciplin.

Det kan interessere dig ...
Ferrán Torres: FC Barcelona-spillerens strenge træning og kost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ferrán Torres: FC Barcelona-spillerens strenge træning og kost

Ferrán Torres er en stærk angriber, der skiller sig ud i FC Barcelona og på landsholdet. Hans træning er nøglen til dette.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Morton, R. W., Murphy, K. T., McKellar, S. R., Schoenfeld, B. J., Henselmans, M., Helms, E., … & Phillips, S. M. (2018). A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. British journal of sports medicine52(6), 376-384.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.