Sådan undgår du kedsomhedsspisning

Der er en tendens til at overspise, når vi keder os eller ikke laver noget. I denne artikel samler vi nogle strategier til at holde denne situation under kontrol.
Sådan undgår du kedsomhedsspisning
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Kedsomhedsspisning er blevet en konstant og farlig vane. Selv om mange mennesker ikke er bevidste om, at de gør det, er overdreven brug af snacks en af hovedårsagerne til overvægt. Faktisk mener man, at dette behov for at spise, når man keder sig, kan skjule problemer med angst og stress.

Er der nogen måde at overvinde det på? Svaret er ja! Det er dog vigtigt at identificere de faktorer, der bidrager til problemet, og naturligvis at tage skridt til at løse dem. Her er nogle strategier.

Hvorfor spiser vi mere, når vi keder os?

Der er flere hypoteser, der kan forklare, hvorfor vi spiser mere, når vi keder os, end når vi har travlt med at lave noget. En af de mest accepterede har at gøre med følelsesmæssige årsager som f.eks. episoder af angst eller depression, der opstår, når tankerne ikke er optaget af noget bestemt.

Hovedformålet med at spise er at give kroppen mad, så den kan opfylde sine livsvigtige funktioner. Men med kedsomhedsspisning har vi en tendens til at spise langt mere, end hvad der anbefales. Og i modsætning til andre levende væsener har mennesket den vane at spise for fornøjelsens skyld.

Andre årsager til kedsomhedsspisning har at gøre med den tilstand af svaghed og træthed, der er forbundet med fritid og afslapning. Ubevidst forsøger vi at udfylde alle disse huller ved at indtage alle former for mad.

Vi får også en stærk stimulans gennem de store reklamekampagner, som mange virksomheder i fødevareindustrien producerer.

Strategier til at undgå kedsomhedsspisning

Hvis du vil undgå kedsomhedsspisning, kan du gennemføre nogle enkle strategier i din hverdag. Disse vil også være vigtige, hvis du har planer om at tabe dig.

Hvis du finder det nødvendigt, bør du opsøge en specialist i psykisk sundhed. Han eller hun kan hjælpe dig med at overvinde denne situation, hvis den bliver et problem.

Hold styr på, hvad du spiser

Kvinde planlægger for at undgå kedsomhedsspisning

At holde styr på dine daglige måltider er en af de bedste måder at undgå kedsomhedsspisning på. Så ideelt set bør du føre en maddagbog, hvor du skriver ned, hvad du spiser, hvor meget du spiser, og hvornår og hvor du har tendens til at spise.

Du kan lave disse noter i en notesbog eller i en app på din telefon. Det vigtige er, at de vil hjælpe dig med at lægge mærke til mønstre i dine spisevaner, f.eks. en tendens til at spise stegt mad og chokolade eller spise meget, mens du ser tv.

Koncentrér dig mere

Hvis du føler dig sulten, fordi du ikke laver noget, så gør noget, der kræver mere fokus, f.eks. studere, lave lektier eller læse noget, der er svært at forstå.

Gå en tur for at undgå kedsomhedsspisning

På den måde har du færre fristelser, og køkkenet er langt væk! Tag heller ingen penge med dig, så du ikke bliver fristet til at købe mad, når du er ude! Trangen bør begynde at forsvinde, efterhånden som du dyrker mere motion.

Undgå at købe visse fødevarer

Fedende fødevarer

Når vi keder os, spiser vi ting, der er fede, søde eller indeholder mange kulhydrater. Så hvis du ved, at du får lyst til at spise nogle kartoffelchips eller chokoladekiks, så lad være med at købe dem. Vælg i stedet noget sundere, f.eks. frugt eller müslibarer.

Undgå at have mad uden for køkkenet

Ingen snacks på dit værelse eller i stuen. Spis altid ved et bord, enten i køkkenet eller i spisestuen. Det er også en god idé at undgå at spise i sofaen, mens du ser tv.

Lad ikke så meget tid gå mellem måltiderne

Ud over de tre hovedmåltider (morgenmad, frokost og aftensmad) skal du tilføje to små snacks, et midt på formiddagen og et midt på eftermiddagen. På den måde bliver du ikke så sulten.

Mange undersøgelser anbefaler fem måltider om dagen.

Spis det, der mætter dig, for at undgå kedsomhedsspisning

Selleristænger skåret ud

Du kan vælge en skive vandmelon eller en stang selleri, fordi begge dele indeholder meget vand og er kaloriefattige. Du vil føle dig mere mæt og vil ikke få mavepine.

Drik mere vand for at undgå kedsomhedsspisning

Når du føler dig sulten, kan det skyldes, at du er tørstig. Så gør det til en vane at have en flaske vand i nærheden hele tiden for at få væske. På den måde vil du nyde godt af de enorme fordele, som denne væske giver dig.

Håndtér stress

Det er meget vigtigt, at du lærer at erkende dine følelser, før du spiser, især hvis det ikke er et passende tidspunkt til at spise. Det er meget almindeligt at føle en stærk trang til at spise, når du gennemgår en stressende situation. Der er dog andre måder at håndtere disse følelser på.

  • At tage dybe indåndinger.
  • Forsøg at lave andre aktiviteter, før du spiser.
  • At dyrke lidt yoga.
  • Gå en tur.

Spiser du ofte af kedsomhed? Så brug disse tips til at hjælpe dig med at håndtere det. Selv om det måske er blevet lidt af en normal vane i dit liv, kan overspisning give problemer på mellemlang og lang sigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Stress and eating. (n.d.).
    apa.org/news/press/releases/stress/2013/eating.aspx 
  • Schag, K., Teufel, M., Junne, F., Preissl, H., Hautzinger, M., Zipfel, S., & Giel, K. E. (2013). Impulsivity in Binge Eating Disorder: Food Cues Elicit Increased Reward Responses and Disinhibition. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0076542 
  • Reiter, C. S., & Graves, L. (2010). Nutrition therapy for eating disorders. Nutrition in Clinical Practice. https://doi.org/10.1177/0884533610361606 

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.