Hvad kan du gøre, hvis din partner gør dig utilpas?

Kritik, drillerier, ligegyldighed og manipulation forårsager stor følelsesmæssig skade. Find ud af, hvad du kan gøre, hvis din partner gør dig utilpas.
Hvad kan du gøre, hvis din partner gør dig utilpas?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Dit forhold bør være dit tilflugtssted og trygge sted. Det bør være et rum, hvor du føler dig elsket, respekteret og anerkendt. Det er ikke en fantasi eller en afspejling af for høje standarder. Det er virkelig det minimum, der bør opfyldes i ethvert kærligt bånd. Når din partner konstant eller gentagne gange gør dig utilpas, skal du ikke stille dig tilfreds med det.

Tværtimod skal du analysere, hvorfor det sker, og søge en løsning. Alle forhold går faktisk gennem op- og nedture. På et eller andet tidspunkt har vi alle sammen mistet besindelsen og hævet stemmen eller sagt sårende ord.

Men når dette bliver det generelle mønster i dit forhold, kan de psykologiske og følelsesmæssige konsekvenser være ødelæggende. I denne artikel opfordrer vi dig til at vurdere situationens alvor og forstå, hvad du kan gøre ved den.

Din partner gør dig utilpas

“At føle sig utilpas” er en meget tvetydig tilstand, som giver meget lidt information og få muligheder for at handle. Mange mennesker ved, at deres partner gør dem utilpas, men de kan ofte ikke identificere præcis, hvad de føler og hvorfor.

Det er netop denne manglende klarhed, der kan få dem til at nedtone deres følelser og lade dem passere, så situationen kan eskalere. Derfor er det vigtigt at have et bredt følelsesmæssigt ordforråd.

Spørg dig selv et øjeblik: “Når min partner gør mig utilpas, hvordan har jeg det så?” Her er nogle af de mest almindelige svar.

 • Ugyldiggjort: Jeg føler, at mine følelser ikke er vigtige, at jeg overdriver, eller at jeg ikke har ret til at udtrykke mig.
 • Ydmyget: Min partner får mig til at skamme mig over mig selv. Han/hun lader til at opfatte mig som mindreværdig og utilstrækkelig.
 • Kontrolleret: Jeg finder forholdet kvælende, fordi min partner kontrollerer alle områder af mit liv og træffer beslutninger for mig.
 • Manipuleret: Jeg ender ofte med at gøre ting, som jeg ikke har lyst til at gøre, så min partner ikke bliver vred eller ked af det.
 • Foragtet: Jeg føler, at min partner føler væmmelse eller afsky for mig og ikke betragter mig som en værdig og værdifuld person.
 • Ignoreret: Jeg er nødt til at tigge og bønfalde min partner om at tilbringe tid med mig eller tage hensyn til mine behov eller ønsker. Jeg er aldrig en prioritet for ham/hende.
Utilfreds kvinde i forhold

På hvilke måder gør din partner dig utilpas?

Dette er nogle af de mest almindelige følelser, som folk oplever i skadelige og usunde forhold. Hvorfor opstår disse følelser nu?

De fleste gange opstår de ikke ud af ingenting, men stammer fra upassende adfærd fra din partners side. Lad os se nærmere på det.

Du vil måske finde dette interessant: Sådan genkender du en skjult narcissist

Klager og kritik

Din partner kritiserer måske konstant, hvordan du er, tænker, føler og handler. Han/hun identificerer og fremhæver måske dine fejl og sætter ikke pris på dine styrker. Afslutningsvis får han/hun dig til at tro, at du ikke kan gøre noget rigtigt, at du bør ændre dig, og at dit engagement og din måde at være på aldrig er god nok.

Drillerier, fornærmelser eller diskvalificeringer

Ord har stor magt og kan være meget sårende, selv hvis de bliver sagt i en angiveligt spøgefuld tone. Fornærmelser og nedgørelser, hån og sarkasme underminerer selvværdet og forårsager stor følelsesmæssig skade.

Hvis de udtales offentligt, skaber de desuden en stor følelse af ydmygelse. Denne form for psykologisk vold er en af de mest almindelige i teenageforhold og et åbenlyst tegn på den herskende mangel på respekt.

Afpresning og følelsesmæssig manipulation

Følelsesmæssig manipulation søger at få partneren til at handle, som man ønsker, idet man bruger følelser til forhandling. Din partner kan således sige sætninger som “Hvis du virkelig elskede mig, ville du gøre dette”. Men han/hun kan også bare blive vred eller straffe dig med tavshed.

Gaslighting

Gaslighting får den person, der lider under det, til at ende med at tvivle på sin egen dømmekraft og opfattelse. Derefter er personen overladt til partnerens misbrug.

Hvis din partner får dig til at føle dig skør eller får dig til at sætte spørgsmålstegn ved dine overbevisninger, hvis han/hun benægter det indlysende eller forvirrer dig, så du ikke stoler på dine instinkter og følelser, så lad det ikke blive ved med at ske.

Du vil måske finde dette interessant: Læs med her, hvis din kæreste forsvinder fra tid til anden

Manglende empati og affektiv ansvarlighed

Som det sidste, hvis din partner gør dig utilpas, kan det være, at han/hun mangler empati. Vedkommende bekymrer sig sandsynligvis kun om sig selv, og når du udtrykker dine behov, følelser eller ønsker om forandring, ignorerer han/hun dig. Din partner får dig til at føle, at du er alene i forholdet.

Hvorfor sker dette?

Hvis din partner gør dig utilpas, skal du tage hensyn til, at flere faktorer kan være sammenfaldende:

 • Din partners personlige karaktertræk: Han/hun kan være egoistisk, selvcentreret eller narcissistisk. Han/hun har måske en usikker tilknytningsstil, manglende sociale færdigheder og/eller dårlig følelsesmæssig intelligens.
 • Dynamik i forholdet: Disse typer adfærd er almindelige i forhold, der er ubalancerede eller har et meget stærkt hierarki. Din partner kan således indtage en overordnet position, hvor han/hun har flere privilegier, og du indtager en underordnet position.
 • Egne personlighedstræk: Det er vigtigt at bemærke, at hvis du bliver i denne type forhold, kan du også have problemer, som du skal arbejde på. Du kan have et lavt selvværd, en frygt for at blive afvist eller forladt, et behov for at behage den anden person og en dårlig evne til at sætte grænser.
Kvinde illustrerer, hvordan det føles, når din partner gør dig utilpas

Hvad kan du gøre, hvis din partner gør dig utilpas?

Hvis du har identificeret dig med ovenstående, må du ikke lade denne usunde adfærd fortsætte.

Start med at sætte grænser. Tillad ikke, at nogen af disse adfærdsmønstre bliver ved med at gentage sig. For at gøre dette skal du lære at kommunikere assertivt, og du skal give slip på frygten for at forlade forholdet eller miste din partner. Ultimatummer er nytteløse, hvis vi ikke er villige til at overholde konsekvenserne.

Hvis din partner kan erkende sin forseelse og sin grad af ansvar, kan professionel ledsagelse være til stor hjælp. I bør også begge få hjælp individuelt, så I hver især tilegner jer de relationelle færdigheder, som I mangler, og færdigheder sammen som par.

Uanset om I beslutter jer for at fortsætte forholdet eller forlade det, skal I arbejde med de aspekter, der har fået jer til at etablere og blive i et usundt forhold. I begge tilfælde vil det være vigtigt at helbrede sår og frygt og styrke selvværd og kommunikationsfærdigheder.

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at din prioritet er og altid skal være dig selv. Vær opmærksom på tegnene, og hvis du oplever mangel på respekt, misbrug eller foragt, så handl, og søg ikke at retfærdiggøre din partners adfærd.

Afslutningsvis skal du søge hjælp, hvis du ikke føler dig i stand til at forlade forholdet på egen hånd.

Det kan interessere dig ...
5 tegn på, at din partner er ved at miste interessen for forholdet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tegn på, at din partner er ved at miste interessen for forholdet

Føler du, at din partner er ved at miste interessen for forholdet? Her fortæller vi dig, hvordan du kan se det, og hvad du bør gøre. • Sweet, P.L. (2019). The sociology of gaslighting. American Sociological Review. 84(5): pp. 851 – 875.
 • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
 • Sainz, Y. E., Castro, M. G., Sandoval, A. M., & Quintana, Y. S. (2007). Violencia en el Noviazgo Adolescente. Revista Internacional De Psicología8(02), 1–34. https://doi.org/10.33670/18181023.v8i02.46

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.