5 ting, du skal sige til dig selv, når du har hårde tider

Selvom du ikke kan se det, når du står i situationen, så kan hårde tider være lærerige og nødvendige. Når det værste er overstået, kan du se tilbage på oplevelsen med nye øjne.
5 ting, du skal sige til dig selv, når du har hårde tider

Sidste ændring: 10 december, 2018

Hårde tider kommer, når du mindst venter det, og når du mindst er klar til det. Det værste er, at du ofte ikke er klar til at konfrontere udfordringerne. Modgang kan have mange former. Nogle gang er gode venner, familie og indsigtsfulde selvhjælpsbøger bare ikke nok. Mørke tider kræver først og fremmest ordentlig forberedelse, hvor du kan stole på dine egne ressourcer, ukuelighed og følelsesmæssige kontrol. Udtrykket: “modgang giver almindelige mennesker muligheden for at opnå ekstraordinære resultater” er nogle det gange kun en sølle trøst. I virkeligheden vil de fleste bare gerne have det lidt bedre i hverdagen.

Livet sker, når vi slet ikke er klar til det. Hvis du synes, det hele er svært, så sig de her 5 ting til dig selv:

1. Jeg har ret til at græde i mine hårde tider, men jeg vil også smile igen

Det er vigtigt at græde. Vi er alle mennesker, og har brug for at udtrykke vores følelser. Hold aldrig dine tårer tilbage og skam dig ikke over dine følelser, lige meget hvor negative, de er.

Accepter dine følelser, men lad dem ikke overtage dit liv. Accept er bare den stige, vi bruger for at overkomme svære tider.

At græde og give slip på dine sorger har et klart formål: at hjælpe dig med at acceptere, hvad der er sket og komme videre for at skabe forandring. Du fortjener at smile igen.

2. Jeg er den person, der først og fremmest kan hjælpe mig selv

Hårde tider er svære, men når du passer på dig selv, skal du nok komme igennem til den anden side.

Du har muligvis fantastiske venner, en god partner og en kærlig familie, som bekymrer sig for dig. Det er godt, men du er den person, der selv skal håndtere de svære tider i dit liv.

Uden vilje, energi eller drømme er det utrolig svært at undslippe det mørke rum, som du befinder dig i. Lyt til dem omkring dig og lad dem hjælpe dig, men du må selv tage affære for at komme videre.

3. Jeg kan ikke kontrollere mine hårde tider, kun måden jeg vælger at konfrontere dem på

Der er visse ting, som ikke kan undgås: Et tab, en sygdom, at slå op selvom du har gjort dit bedste for at undgå det…

  • Ingen kan 100% kontrollere disse komplicerede omstændigheder, som livet af og til bringer dig. Men du er ansvarlig for dine egne tanker og handlinger.
  • “Jeg kan ikke” er en utroligt immobiliserende tanke, der forårsager mere skade end gavn. Ved i stedet at sige “jeg er i stand til at komme igennem dette” ændrer hele dit syn på livet sig og giver dig fornyet styrke.

4. Livet leves på den anden side af frygtens grænse og de hårde tider

Komfortzonen er et rart sted at opholde sig. Men det er også et sted, hvor man ikke så nemt kan bevæge sig fremad og udvikle sig.

I tider med prøvelser vil du muligvis føle at modgangen har krydset din grænse og fanget dig med dets lange fingre. Den ro, du tidligere tog for givet, er nu ved at kollapse.

Du er nødt til at overkomme din frygt og tage et skridt over på den anden side af frygtens grænsen.

  • Hvis du er bange for at tænke på, hvad der vil ske dig efter dit tab, gå til den anden side og accepter først, hvad der er skete og husk derefter at livet må gå videre – sammen med dig. Kom videre.
  • Hvis du føler dig truet eller bange for at være alene, rationaliser denne frygt ved at huske på den tidligere sætning, at du er din egen bedste selvhjælp. Lad dit hjerte give dig styrke.
sommerfugl-kvinde

5. Jeg skal arbejde på min indre fred og balance hver dag

Du tager hånd om din kost og din vægt og du opsøger lægen for rutinemæssige tjek. Du tager hånd om dig selv hver dag og der ingen tvivl om hvorfor du er udmattet, når du endelig går i seng.

Stil dig selv spørgsmålet nu, hvornår var den sidste gang du tog hånd om dine følelser, dine behov og din indre fred? 

Dette er en type af øvelse, som kan udføres hver dag. Hvis du stiller alle andre før dig selv, vil du med tiden forsømme dig selv. 

Når du fokuserer al din energi på at sammensætte og opnå “ting”, mister du fornemmelsen for, hvad der er vigtigt i livet: din lykke og integritet.

  • Når hårde tider dukker op, er du nødt til at være klar, og der findes ingen bedre måde end ved at udvikle indre fred hver dag, styrke dit selvværd og forstå dig selv.
  • Først og fremmest, så tænk på at livet er ligesom en flod, der ændrer sig hele tiden. Lige meget om du kan lide det eller ej, så er du en del af denne flydende bevægelse.

Vi anbefaler, at du læser:

Tilgiv og giv slip på fortiden

Ingen af os kan vide, hvornår de hårde tider vil komme og teste os, er det vigtigt at altid være forberedt på at stole på din ukuelighed. 

For at se regnbuen, må vi først overleve stormen.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.