Sandeltræsolie: Fordele, anvendelser og bivirkninger

Sandeltræsolie er kendetegnet ved sine antiinflammatoriske og helbredende egenskaber. Få mere at vide om dens anvendelsesmuligheder her.
Sandeltræsolie: Fordele, anvendelser og bivirkninger
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 11 januar, 2023

Sandeltræsolie er en olie, der udvindes af træet og rødderne fra træet Santalum album. Det dyrkes hovedsageligt i Indien, men også i Indonesien.

Dens bark er glat og gråbrun, mens træet har gule okkerfarvede nuancer. Desuden har den små lilla eller lyserøde blomster.

Planten har en vigtig betydning i hinduistiske og buddhistiske ritualer. I disse ritualer bruges den ofte som røgelse. Men ud over det er dens olie blevet brugt i ayurvedisk medicin til behandling af visse sundhedsproblemer.

Er du interesseret i at vide mere om den? Nedenstående tager vi et kig på alle dens anvendelsesmuligheder.

Fordele ved sandeltræsolie

Æterisk sandeltræsolie er blevet brugt til forskellige terapeutiske formål, især i ayurvedisk medicin og traditionel kinesisk medicin. Mange af dens anvendelser er dog kun baseret på anekdotiske beviser og er ikke blevet bevist af videnskabelige undersøgelser. Så hvad er dens potentielle fordele?

Angst

På grund af indholdet af flygtige forbindelser er sandeltræsolie blevet brugt i aromaterapi til at afbalancere nervesystemet og reducere angst. Indånding af olien gennem en diffuser forårsager en afslappende effekt, som kan manifestere sig i et forbedret humør.

Faktisk rapporterede en lille undersøgelse, der blev rapporteret i Worldviews on Evidence-Based Nursing, at en aromaterapisession med sandeltræ, lavendel, pebermynte og appelsin var med til at mindske angst hos en gruppe kvinder, der gennemgik en brystbiopsi.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Anvendelse af natlysolie

Sårheling

Traditionelt er denne olie blevet brugt på mindre sår på huden for at reducere risikoen for infektion og fremme heling. I en undersøgelse foretaget af forskere ved Ruhr-Universität Bochum i Tyskland blev det fastslået, at huden har en receptor for sandeltræ. Når den først er aktiveret, øger den celledannelsen for at fremskynde helingen.

Kvinde med ar på sin skulder

Det kan være muligt at fremskynde helingsprocessen med sandeltræsolie, da huden har specifikke receptorer for stoffet.

Antiinflammatorisk

Forskning, der er offentliggjort i Indian Dermatology Online Journal, tyder på, at sandeltræ har potentiale til at være et antiinflammatorisk middel. Det skyldes, at det kan ændre cellesignalering i kroppen. På denne måde hjælper det med at behandle symptomerne på inflammatoriske hudlidelser som psoriasis og atopisk dermatitis.

Antitumoregenskaber

Sandeltræsoliens vigtigste aktive stof, alpha-santalol, er blevet undersøgt for sit potentiale til at ødelægge kræftceller. I en undersøgelse, der blev offentliggjort i Archives of Biochemistry and Biophysics, blev det fastslået, at denne komponent bidrager til at fremkalde celledød i hudkræftceller.

På trods af disse resultater er der ikke tilstrækkelig dokumentation til at betragte dette produkt som en behandling af kræft.

Traditionel anvendelse af sandeltræsolie

Ud over de ovenstående fordele er sandeltræsolie blevet anvendt som et terapeutisk middel til behandling af andre helbredstilstande. Og selv om det ikke er et førstevalg til behandling af sygdomme, tolereres det generelt godt og kan betragtes som et supplement.

Hvad er de vigtigste anvendelser?

 • Hudsygdomme. Især dets antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber understøtter behandlingen af akne, vorter og psoriasis.
 • Infektioner i urinvejene. Det har antiseptiske og vanddrivende egenskaber, der støtter lindring af blærebetændelse og urinvejsinfektioner.
 • Luftvejssygdomme. Dens flygtige forbindelser bidrager til at rense luftvejene i tilfælde af forkølelse, influenza, bronkitis og bihulebetændelse.
 • Kredsløbsproblemer. Topisk bruges den som et middel til at støtte behandlingen af åreknuder og hæmorider.
 • Mundinfektioner. På grund af dens antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber hjælper den med at reducere infektioner i munden og tandkødet.
 • Neglesvamp. Udvendigt hjælper det også med at kontrollere neglesvamp.

Risici og mulige bivirkninger ved sandeltræsolie

Generelt er sandeltræsolie sikkert for de fleste mennesker, så længe det bruges korrekt og i den rette dosis. Det tolereres normalt ret godt.

Men i betragtning af manglen på videnskabelige undersøgelser anbefales det at undgå det i følgende tilfælde:

 • Graviditet og amning.
 • Børn under seks år.
 • Personer, der er ved at gennemgå en operation (konsultér først din læge).
 • Patienter med gastritis, leversygdom og neurologiske sygdomme.

I sig selv kan den æteriske olie være irriterende for huden. Derfor er det bedst at blande den med en bæreolie, f.eks. kokosolie, olivenolie eller mandelolie.

Desuden er det tilrådeligt at lave en lappetest for at udelukke eventuelle reaktioner. For at gøre dette skal du blot placere en lille mængde på et område af huden. Hvis der ikke er nogen irritation eller ubehag efter 12 timer, kan det anvendes uden problemer.

En kvinde tager æterisk olie

Den vigtigste anvendelse af sandeltræ er på huden. Anekdotiske beviser taler næsten altid om forbedringer i dermatologiske tilstande.

Hvordan vælger man sandeltræsolie af høj kvalitet?

Når man køber sandeltræsolie, er det bedst at tjekke, at den opfylder visse egenskaber. På denne måde garanteres dens renhed og egenskaber. Først og fremmest skal den ikke indeholde mere end 10 % alkohol.

Det skal fremgå af etiketten, at den er fremstillet af arten Santalum album. Hvis den har navne som “duftolie” eller “olie med sandeltræessens”, er der sandsynligvis tale om syntetiske versioner med blandinger af andre olier.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hjælper jojobaolie i behandlingen af akne?

Hvordan bruger man denne olie derhjemme?

Æterisk sandeltræsolie kan bruges i aromaterapi, til massage eller som kapsler. Sidstnævnte kommer normalt i præsentationer på 20 til 50 mg. Det anbefales at tage 3 eller 4 om dagen, afhængigt af lidelsen.

Andre måder at bruge den på er følgende:

 • I aromadiffusorer.
 • Blandet med mandel- eller kokosolie til massage af huden.
 • Tilsat i parfume, kropscremer eller lotioner (ca. 3-5 dråber).
 • I kogende vand (damp kan indåndes ved åndedrætsbesvær).

Hvad man skal huske om sandeltræsolie

Indtil videre er der ingen kliniske undersøgelser, der beviser alle de fordele, der tilskrives sandeltræsolie. Alligevel er det et veltolereret produkt, der kan bruges som et supplerende middel. I aromaterapi og topisk er det en god mulighed for at slappe af i krop og sind.

Ud over ovenstående er dets komponenter til fordel for hudpleje og hjælper med at afbøde symptomerne på almindelige lidelser som f.eks. forkølelse. Har du allerede prøvet det derhjemme?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Trambert R, Kowalski MO, Wu B, Mehta N, Friedman P. A Randomized Controlled Trial Provides Evidence to Support Aromatherapy to Minimize Anxiety in Women Undergoing Breast Biopsy. Worldviews Evid Based Nurs. 2017 Oct;14(5):394-402. doi: 10.1111/wvn.12229. Epub 2017 Apr 10. PMID: 28395396.
 • Sandalwood scent facilitates wound healing and skin regeneration. (2014).
  eurekalert.org/pub_releases/2014-07/rb-ssf070814.php
 • Rajsmita B, Keshavamurthy V. Re-discovering Sandalwood: Beyond Beauty and Fragrance. Indian Dermatol Online J. 2019 May-Jun;10(3):296-297. doi: 10.4103/idoj.IDOJ_357_18. PMID: 31149575; PMCID: PMC6536050.
 • Dickinson, S. E., Olson, E. R., Levenson, C., Janda, J., Rusche, J. J., Alberts, D. S., & Bowden, G. T. (2014). A novel chemopreventive mechanism for a traditional medicine: East Indian sandalwood oil induces autophagy and cell death in proliferating keratinocytes. In Archives of Biochemistry and Biophysics (Vol. 558, pp. 143–152). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.abb.2014.06.021
 • Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Oct;10(10):34-39. Epub 2017 Oct 1. PMID: 29344319; PMCID: PMC5749697.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.