Hjælper jojobaolie i behandlingen af akne?

Jojobaolie bruges til at bekæmpe akne og andre hudproblemer. Men er det virkelig effektivt? I denne artikel afslører vi, hvad videnskaben siger om dens egenskaber.
Hjælper jojobaolie i behandlingen af akne?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 27 oktober, 2022

Jojoba er en flerårig plante, der anvendes i vid udstrækning til kosmetiske og farmakologiske formål. Det, vi kender som jojobaolie (en gullig, klar, flydende substans), er i virkeligheden en flydende voksester.

Dette stof har stor værdi som bæreolie, dvs. det forbedrer absorptionen af kosmetiske midler som solcreme og topiske lægemidler. Men måske rækker denne plantes egenskaber og anvendelsesmuligheder ud over de ovenstående. Derfor vil vi i dag tage fat på spørgsmålet om, hvorvidt jojobaolie hjælper i behandlingen af akne.

Ud over at være et fremragende bærestof er jojobaolie blevet anerkendt for at have mange fordele for huden. Det har vist sig at have antiinflammatoriske egenskaber, forebygge tidlige tegn på aldring og forbedre sårheling.

Det er almindeligt at høre, at det er et meget effektivt produkt til behandling af akneproblemer. Men i hvilket omfang er dette sandt?

Hjælper jojobaolie i behandlingen af akne?

Smilende kvinde ser sig i spejl

Brugen af æteriske olier til huden er almindelig og traditionel, men ikke alle har videnskabelig støtte.

Hvis du lider eller har lidt af akne, er det sandsynligt, at nogen i din omgangskreds har anbefalet at bruge jojobaolie til at bekæmpe det. Faktum er, at dette produkt i vid udstrækning anses for at være en egnet behandling hos den almene befolkning. Det videnskabelige bevismateriale er dog stadig begrænset.

Der er stadig ikke nok forskning til at afgøre, om jojobaolie hjælper med at bekæmpe akne. Der er dog gennemført nogle undersøgelser, som viser lovende resultater.

I en undersøgelse brugte deltagerne f.eks. ler og jojobaolie i ansigtsmasker til behandling af deres hudtilstand. Efter at have anvendt dem to til tre gange om ugen i seks uger blev akne og hudlæsioner reduceret betydeligt.

Andre undersøgelser har vist, at visse komponenter i planteolier (herunder jojobaolie) er i stand til at virke på huden ved at reparere homøostasen i hudbarrieren. Denne egenskab skal forstærkes med emulgerede varianter.

Den dokumenterede antiinflammatoriske virkning er gavnlig for tilstande som akne eller dermatitis. Sammen med jojobaoliens helbredende evne gør dette den til et lovende hjælpemiddel.

Forskning udført på mus har endda vist, at transdermal anvendelse af jojobaolie har en effekt på biokemiske parametre i blodet. Inden for 30 minutter efter påføringen steg serumniveauet af ikke-esterificerede fedtsyrer. Dette tyder på, at visse komponenter i olien trænger ind i huden og skaber vigtige ændringer.

Anbefalinger til behandling af akne

Kort sagt kan jojobaolie faktisk være nyttig til bekæmpelse af akne. Det anbefales dog ikke at bruge den som eneste foranstaltning, da det ikke er en behandling af første valg.

For at bekæmpe akne eller reducere den betydeligt er det vigtigt at være konstant og vedholdende med en vis grundlæggende pleje. Først og fremmest er det nødvendigt at holde huden ren og tør, så porerne ikke tilstoppes eller inficeres.

For at gøre dette anbefales det at vaske ansigtet to gange om dagen med vand og en mild sæbe specielt til akneudsat hud. Rensningen bør ske ved at massere i cirkulære bevægelser, da overdreven friktion kan skade dermis.

Undgå på den anden side at røre huden i ansigtet med beskidte hænder, og lad frem for alt være med at presse, røre ved eller sprænge bumser. Hvis du gør det, øger du risikoen for at skabe et sår, der kan føre til et ar. Desuden er der risiko for, at en infektion spredes.

Desuden har benzoylperoxid, når det anvendes lokalt, en vigtig bakteriedræbende og antiinflammatorisk virkning. Brug af håndkøbscremer og lotioner, der er fremstillet med denne forbindelse, kan hjælpe med at bekæmpe den.

Find ud af mere her: Grøn te mod akne: Virker det?

Kontakt altid en fagperson

Kvinde bruger jojobaolie til at behandle akne

Benzoylperoxid findes i flere cremer og er nyttigt til lokal behandling af akne.

I sidste ende er akne en tilstand, der kan forekomme hos både mænd og kvinder i alle aldre, og som kan skyldes mange forskellige årsager. Nogle gange er dens fremkomst et resultat af aldersrelaterede hormonelle ændringer. Det er det, der sker i puberteten.

Andre gange er det relateret til brugen af hormonelle præventionsmidler. Visse typer kost kan endda øge tilbøjeligheden til at lide af det. Derfor er det af største vigtighed at opretholde en ordentlig ansigtshygiejne og være forsigtig med sin hud.

Det kan også være en stor hjælp at holde huden altid hydreret og bruge specifikke produkter til ens hudtype. Ligeledes er visse lægemidler eller fytoterapeutiske behandlinger, såsom jojobaolie, hjælpemidler.

Men når man står over for en sådan tilstand, er det bedste at gå til en ekspert. Hudlægen vil være i stand til at analysere oprindelsen med større præcision og anbefale den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde. Hvis vi ønsker at undgå fejl, der kan skade vores hud yderligere, er det nødvendigt at lægge os i deres hænder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Meier, L., Stange, R., Michalsen, A., & Uehleke, B. (2012). Clay jojoba oil facial mask for lesioned skin and mild acne–results of a prospective, observational pilot study. Complementary Medicine Research19(2), 75-79.
  • Matsumoto, Y., Ma, S., Tominaga, T., Yokoyama, K., Kitatani, K., Horikawa, K., & Suzuki, K. (2019). Acute Effects of Transdermal Administration of Jojoba Oil on Lipid Metabolism in Mice. Medicina55(9), 594.
  • Kubitschek-KM, Amapá–Rodovia Juscelino, and Jardim Marco Zero. “Development of jojoba oil (Simmondsia chinensis (Link) CK Schneid.) based nanoemulsions.” Lat. Am. J. Pharm 33.3 (2014): 459-63.
  • López-Estebaranz, J. L., P. Herranz-Pinto, and B. Dréno. “Consenso español para establecer una clasificación y un algoritmo de tratamiento del acné.” Actas Dermo-Sifiliográficas 108.2 (2017): 120-131.
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Terapia dermocosmética del acné y tratamiento de cicatrices.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.
  • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.