Tips til at hjælpe med at lindre smerter ved åreknuder

Næsten 50 % af den kvindelige befolkning lider af åreknuder. Ud over deres mindre ønskværdige udseende kan åreknuder også være ubehagelige. Udforsk nogle af disse naturlige midler til at bekæmpe ubehag forårsaget af åreknuder og hjælpe dem med at forsvinde.
Tips til at hjælpe med at lindre smerter ved åreknuder
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 12 januar, 2024

Åreknuder er meget almindelige hos voksne kvinder og rammer omkring 50 % af den kvindelige befolkning. Desværre kan denne tilstand forårsage smerte og ubehag. Hvis dine åreknuder dunker om natten og gør det svært at sove, eller hvis du ikke kan lide deres udseende, så læs denne artikel om, hvordan du kan hjælpe med at lindre smerter ved åreknuder.

Hvad er åreknuder, og hvorfor gør de ondt?

Åreknuder på ben

Åreknuder er grundlæggende udvidede vener, der bliver betændte og er meget tæt på hudens overflade.

De er mørkeblå eller lilla i farven og stikker i nogle tilfælde ret meget ud fra benet. De kan forårsage kramper, en tung fornemmelse i benene og endda stærke smerter. Nogle kvinder oplever også kløe og smerter, når de klør sig på benet.

Åreknuder opstår på grund af venøs insufficiens og dårlig blodcirkulation. Når blodgennemstrømningen tilbage til hjertet ikke er god, forbliver væsken i visse områder. Dette kan forårsage betændelse, ødemer og åreknuder.

En væsentlig faktor, der fører til udvikling af åreknuder, er genetik. Hvis der er tilfælde af åreknuder i din familie, er det sandsynligt, at du også vil lide af dem på et tidspunkt i dit liv, især hvis din mor eller bedstemor har denne tilstand.

Tips til at lindre smerter ved åreknuder og reducere symptomerne

Nu vil vi give dig 6 tips, der kan hjælpe dig med at forebygge smerter ved åreknuder eller lindre symptomerne, når du føler kramper eller tyngde i benene.

1. Udfør let motion for at lindre smerter ved åreknuder

Der er ingen tvivl om det: Motion er en fremragende sundhedsallieret.

Hvis åreknuder ligger i din familie, anbefaler vi, at du dyrker motion med lav intensitet som yoga, svømning eller cykling.

Gåture kan også hjælpe. Lav ikke for intense aktiviteter, da pludselige bevægelser eller spring kan forværre symptomerne.

2. Brug behagelige sko

Kvinde vælger flade sko frem for høje for at lindre smerter ved åreknuder

Selv om de høje hæle måske er fine og får dine ben til at se smukke ud, kan de også forårsage sundhedsproblemer, hvis du har åreknuder.

Hvis dine sko er for stramme, kan dit blod ikke bevæge sig frit, hvilket gør det svært for det at vende tilbage til hjertet. Det gælder også for stramme strømper og bukser, fordi de også lægger pres på dine ben.

Vi anbefaler, at du har behagelige sko på det meste af dagen, især hvis du skal stå op i flere timer.

Hvis du skal have højhælede sko på i arbejdstiden, kan du bære andre sko på vej dertil, og tage dem på, når du ankommer.

3. Hæv benene

Når du kommer hjem, skal du benytte lejligheden til at hæve benene. Det kan gøre lidt ondt eller være lidt ubehageligt i starten. Du kan også mærke, at dine lægge begynder at sove. Alt dette er normalt: Dit blod forsøger at komme ned.

Hvis du sidder i sofaen, så læg fødderne foran dig på en skammel eller et bord. Hvis du ligger ned, kan du støtte dine hæle ved at lægge dem op ad væggen. Og når du ligger i sengen, kan du lægge nogle puder under dine ben.

Alle disse muligheder er gode til at få blodet til at strømme tilbage til hjertet.

4. Skift stilling

Mange job indebærer, at man skal sidde eller stå i mange timer ad gangen. Begge stillinger er dårlige for dine ben og er også en potentiel årsag til åreknuder.

Du bør derfor skifte stilling så mange gange som muligt i løbet af dagen.

Hvis du f.eks. sidder ved dit skrivebord, kan du rejse dig op for at tale i telefon, når du er på kontoret, eller hvis du arbejder i en butik, kan du udnytte de mindre travle tidspunkter til at sætte dig ned i et stykke tid.

5. Få en massage

Du behøver ikke at gå til en massør for dette. Du kan give dig selv massage derhjemme! Men pas meget på ikke at lægge for meget tryk på!

Massagen er enkel: Massér forsigtigt det berørte område og de fremspringende vener. Gentag dette hver dag i ca. 15 minutter hver gang.

For at få endnu bedre resultater kan du bruge æteriske olier som timian, rosmarin eller lavendel. De har alle egenskaber, der stimulerer cirkulationen. Det er vigtigt at huske på, at alle olier skal anvendes med en bæreolie.

6. Følg en afbalanceret kost

Sunde fødevarer til en afbalanceret kost

Et moderat forbrug af fedt, kulhydrater og sukker er afgørende for at holde dine vener sunde og undgå at blive overvægtig, hvilket ikke er godt for dine ben.

Du bør også undgå at drikke for meget alkohol eller kaffe og sørge for at drikke 2 liter vand om dagen.

Din kost bør bestå af en god mængde fibre, antioxidanter og kalium. At spise rå frugt og grøntsager er en god måde at forsøge at reducere tyngden i dine ben på og forbedre deres udseende.

Hjemmemidler til at lindre smerter ved åreknuder

Ud over at ændre dine daglige vaner er der nogle planter, frugter og olier, du kan bruge til at hjælpe med at lindre smerter ved åreknuder:

Morgenfrue

Morgenfrue (Calendula) forbedrer dine veneres styrke og gør dem mindre sårbare over for degeneration. Den har også antiinflammatoriske egenskaber, reducerer hævelser og reparerer beskadiget væv.

Massér dine ben med morgenfruecreme, inden du går i seng, for at hjælpe med at lindre smerter ved åreknuder, hvis de generer dig.

Troldnød

Troldnød til at lindre smerter ved åreknuder

Troldnød er et astringerende middel, der kan hjælpe dit kredsløbssystem. Det kan reducere og lindre den tyngdefornemmelse, der skyldes åreknuder. Det er let at finde en æterisk olie af troldnøddehassel i de fleste helsebutikker.

Du bør anvende den med blid massage hver aften.

Blåbær

Dette er en perfekt frugt til ethvert kredsløbsproblem. Den har fantastiske vasodilaterende egenskaber og kan styrke dine venevægge. Blåbær giver også kroppen vigtige vitaminer og bioflavonoider.

Tøv ikke med at spise en håndfuld om dagen om morgenen eller som dessert.

Cypres til at lindre smerter ved åreknuder

Cypres er godt for stort set alle tilstande, der involverer kredsløbssystemet og veneinflammation.

Du kan bruge cypresblade til at lave en te, som du kan drikke eller påføre med en vatpind på de berørte områder af dine ben.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.