Sandheden om agurker

Ikke alene har de få kalorier, men de udgøres hovedsageligt af vand, og bidrage til at bekæmpe trangen til mad. De bekæmper også væskeophobning og besidder anti-inflammatoriske egenskaber.
Sandheden om agurker

Sidste ændring: 26 august, 2022

Agurker er populære grøntsager verden over, og hører til samme familie som vandmelon (Cucurbitacae). Selv om denne grøntsag har været brugt i årevis inden for gastronomi, er de også anerkendt medicinsk for deres høje næringsværdi og den store mængde af sundhedsmæssige fordele, de tilbyder.

De er sammensat af 90-95% vand, hvilket gør at de har få kalorier; de tilbyder også små mængder af K-vitamin, B-vitaminer, kobber, kalium, C-vitamin og magnesium, som alle bidrager til bedre sundhed og undgå almindelig mangel på næringsstoffer forårsaget af en dårlig kost.

Der er mange grunde til at overveje agurker en væsentlig bestanddel i enhver kost. Ved du, hvorfor de er så sunde?

Agurker beskytter hjernen

Forbindelser i hjernen

Agurker indeholder fisetin, et anti-inflammatorisk flavonid, der spiller en vigtig rolle i hjernens sundhed.

Takket være dette stof, anses agurker for at være en ideel grøntsag til at forbedre hukommelsen og beskytte nerveceller imod aldersrelateret nedbrydning.

De reducerer risikoen for kræft

Selvom agurker hovedsageligt består af vand, er resten er rig på antioxidanter som polyfenoler, der er forbundet med en nedsat risiko for kræft som bryst-, livmoder-, ovarie- og prostatakræft.

Man har også opdaget at de plantenæringsstoffer, de indeholder, kaldet curcubitaciner, har vigtige anti-kræftegenskaber, ifølge Geroge Mateljan Foundation.

Agurker bekæmper betændelse

Koldt omslag på ankel

Deres høje vandindhold hjælper med at bekæmpe væskeophobning, som er en af hovedårsagerne til inflammation i kroppen.

Undersøgelser udført på dyr har fastslået at agurkeekstrakt reducerer kroppens inflammatoriske respons og er i stand til at standse aktiviteten af inflammatoriske enzymer i kroppen.

Rig på antioxidanter

De indeholder vigtige antioxidanter som C-vitamin og betakaroten som begge spiller en vigtig rolle i kroppens immunrespons.

De indeholder også en vigtig koncentration af antioxidante flavinoider, ligesom quercetin, luteolin og kamferol, som alle spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af kroniske sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme.

Naturlig frisk ånde

Dårlig ånde er næsten altid forårsaget af bakterier, der ophober sig imellem tænder og tandkød. Agurker bekæmper dårlig ånde.

Ifølge principperne for ayurvedisk medicin, hjælper agurker med at løsne for meget varme fra maven, hvilket er en af hovedårsagerne til dårlig ånde.

Bekæmper stress

To personer drikker smoothie

Agurker kan bekæmpe de negative virkninger af stress, takket være deres høje B vitaminindhold, herunder B1-, B5- og B7-vitamin (biotin). B-vitaminer er kendt for at reducere angst og fysiske og følelsesmæssige virkninger, der fører til stress.

Læs også: Derfor er stress så farligt for dit helbred

Forbedring af fordøjelsessystemets sundhed

Denne grøntsag indeholder store mængder af to forbindelser, der er nødvendige for en god fordøjelse: vand og fibre.

Agurker kan hjælpe med at bekæmpe sure opstød, forstoppelse og problemer forbundet med fordøjelseskanalen.

Hjælp til at opretholde en sund vægt

Badevægt

De, der ønsker at tabe sig, bør overveje at tilsætte agurker til deres kost. Denne ingrediens kombineret med god ernæring kan hjælpe dig med at tabe dig lettere takket være dens høje indhold af vand og næringsstoffer.

Den har et lavt indhold af kalorier og højt vandindhold, hvilket gør at den mætter for at hjælpe med at kontrollere sult.

Og som om det ikke var nok, hjælper agurker med at rense kroppen og regulere fordøjelsen for at eliminere affaldsprodukter som akkumuleres i kroppen og forhindrer dig i at forbrænde fedt.

Læs også: 5 mindfulness øvelser til en bedre søvn

Forbedring af fordøjelsessystemets sundhed

Med dets høje kaliumindhold, sænker agurker højt blodtryk, som i øjeblikket er et af de mest almindelige problemer i hjerte-karsystemet.

For at organer til at fungere på bedste vis, skal der være en balance i kalium-niveauet niveauer både inden i og uden for cellevæggene.

Kalium er en elektrolyt, der er nødvendig for at kroppen fungerer. Den virker parallelt med natrium for at styre transmissionen af nerveimpulser, muskelsammentrækninger og hjertefunktionen.

Det kan interessere dig ...
3 salater med ananas der er perfekte til aftensmad
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 salater med ananas der er perfekte til aftensmad

Hvis du er en person, der har problemer med at forene god ernæring med vægt, skal du måske prøve disse 3 salater med ananas til aftensmad som en lø...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ganadería., D. G. de I. y E. A. M. de A. y. (1991). Pepino. Libro Aspectos Técnicos Sobre Cuarenta y Cinco Cultivos AgrícolasSan José, 1–5.
  • Prohens, J., Ruiz, J. J., & Nuez, F. (1996). The pepino (Solanum muricatum, Solanaceae): A “new” crop with a history. Economic Botany. New York Botanical Garden Press. https://doi.org/10.1007/BF02866518
  • Mehyar, G. F., Al-Qadiri, H. M., Abu-Blan, H. A., & Swanson, B. G. (2011). Antifungal effectiveness of potassium sorbate incorporated in edible coatings against spoilage molds of apples, cucumbers, and tomatoes during refrigerated storage. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2011.02059.x
  • Garg, N., Kumar, S., Yadav, K. K., & Kumar, P. C. (2015). Development of probiotic drink from cucumber using Lactobacillus sp. Indian Journal of Horticulture. https://doi.org/10.5958/0974-0112.2015.00111.5

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.