Segmenterede neutrofilocytter: Hvad er de, og hvornår ændrer de sig?

Segmenterede neutrofilocytter er hvide blodlegemer, der forsvarer menneskekroppen. Hvilke situationer kan ændre deres koncentration?
Segmenterede neutrofilocytter: Hvad er de, og hvornår ændrer de sig?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 15 februar, 2023

Hvide blodlegemer eller leukocytter er immunceller, der er involveret i forsvaret og beskyttelsen af menneskekroppen. Denne familie består af neutrofilocytter, basofilocytter, eosinofilocytter, lymfocytter og monocytter. Men hvad er segmenterede neutrofilocytter?

Neutrofilocytter udgør sammen med basofilocytter og eosinofilocytter en gruppe leukocytter, der kaldes granulocytter eller polymorphonukleære celler (PMN). Undersøgelser anslår, at disse er de vigtigste fagocytiske celler i blodet og udgør 50-70 % af alle hvide blodlegemer.

Hvad er segmenterede neutrofilocytter?

Neutrofilocytter betragtes som den første linje af det cellulære forsvar mod bakterier og fremmedlegemer. De produceres i knoglemarven ved en proces, der kaldes phagocyte poiesis. Derefter går de over i blodcirkulationen og har en halveringstid på 2-3 dage.

Der findes to former for neutrofilocytter i menneskekroppen. Segmenterede neutrofilocytter er den modne variant, som virker direkte i vævene for at bekæmpe infektioner.

På den anden side er båndneutrofilocytter en umoden form, som ophobes i knoglemarven som en reserve. Ligeledes har denne type neutrofilocytter en tendens til at øge deres tilstedeværelse i blodet i forbindelse med en infektionsproces af bakteriel oprindelse.

Illustration af segmenterede neutrofilocytter

Hvordan måles de, og hvad er de normale værdier?

Neutrofil-niveauet måles ved hjælp af en differentialdiagnose af hvide blodlegemer som en del af en komplet blodtælling. Denne test udføres med en blodprøve, der tages ved hjælp af en fingerprikker eller en blodprøve fra en blodåre.

Den indsamlede blodprøve indtastes i en maskine, der kaldes en hæmatologisk analysator. Den har evnen til at identificere, klassificere og tælle hver enkelt af de celler, som blodet består af.

Den normale koncentration af leukocytter i blodet er 4500 til 11.000 celler pr. mikroliter blod. Ud fra dette resultat er det muligt at få en differentialtælling af hver af de typer hvide celler, der udgør denne gruppe.

Normalværdierne for segmenterede neutrofilocytter i blodet ligger mellem 1800 og 7700 celler pr. mikroliter. Dette tager hensyn til, at neutrofilocytterne udgør 50-70 % af de hvide blodlegemer, som allerede fremhævet.

Du er måske interesseret i at læse: Derfor er det vigtigt at faste før blodprøver

Hvornår ændrer værdierne for segmenterede neutrofilocytter sig?

Segmenterede neutrofilocytter er nyttige til at identificere akutte eller kroniske sygdomme, der påvirker kroppens sundhed. Høje neutrofilocytter peger på sygdom, mens lave neutrofilocytter er forbundet med et dårligt fungerende immunsystem.

Forhøjede neutrofilocytter

Forhøjelsen i koncentrationen af neutrofilocytter i blodet kaldes neutrofili. Ifølge forskningen defineres dette som et absolut antal neutrofilocytter på mere end 7500 celler pr. mikroliter blod.

Nogle af de mest almindelige årsager til høje værdier af segmenterede neutrofilocytter er følgende:

Andre mindre hyppige årsager omfatter myeloproliferative syndromer, kronisk myeloid leukæmi, metastatisk infiltration og myelofibrose. Neutrofiltal over 50.000 celler pr. mikroliter kaldes en leukemoid reaktion og kan ses ved kighoste og infektiøs mononukleose.

Lavt neutrofiltal

Nedsat neutrofiltal kaldes neutropeni og forekommer, når tallet falder til under 1.500 celler pr. mikroliter blod. Neutropeni kan være mild, moderat eller alvorlig og er forbundet med en høj risiko for infektion.

Almindelige årsager er bl.a. følgende:

 • Aplastisk eller megaloblastær anæmi.
 • Kemoterapi eller strålebehandling.
 • Autoimmune sygdomme.
 • HIV/AIDS.
 • Sepsis.
 • Hypersplenisme.
 • Hypothyroidisme.
 • Myelofibrose.
 • Skrumpelever.
Kræftpatient i hospitalsseng

Hvornår skal man søge lægehjælp?

En ændring i det segmenterede neutrofiltal er et advarselstegn på, at der er noget galt i kroppen. Årsagerne til disse variationer er meget brede og spænder fra bakterielle og virale infektioner til autoimmune og degenerative processer.

Feber, hurtig puls, hurtig vejrtrækning, opkastning og diarré er symptomer, der peger på en mulig sygdom. Hvis der derimod er åndedrætsbesvær, tegn på dehydrering og tab af bevidsthed, bør man søge hjælp hurtigst muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barbieri G, Flores  J, Vignoletti F. El neutrófilo y su importancia en la enfermedad periodontal. Avances en Periodoncia. 2005 ; 17(1): 11-16.
 • Berenguer M, Blanquer M, Labaddia F, Moraleda J. Protocolo diagnóstico de la neutrofilia aguda y crónica. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 2012;11(21):1313-1316.
 • Sanz J, Gómez A, Sosa R, Prieto M. Introducción al sistema inmune. Componentes
  celulares del sistema inmune innato. Medicine. 2017;12(24):1369-78 .
 • Huerta J, Cela de Julián E. Hematología práctica: interpretación del hemograma y de las pruebas de coagulación. En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2018. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2018. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2018. p. 507-526.
 • Oliva I, Magaña V, Fragoso R, Cuairán V. Neutropenia cíclica. Reporte de un caso. Rev. Odont. Mex. 2015;  19( 4 ): 246-252.
 • Del Fabbro M, Francetti L, Pizzoni L, Rozza R, et al. Neutrophil physiology: role and mechanism of action in the immune response at gingival level. Minerva Stomatol. 2000 May;49(5):227-48.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.