Sekretorisk otitis media: Symptomer, årsager og behandling

Akut otitis, der ikke behandles korrekt, bliver sekretorisk. Tilstanden har konsekvenser, f.eks. midlertidigt høretab.
Sekretorisk otitis media: Symptomer, årsager og behandling

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sekretorisk otitis media opstår som følge af en akut betændelse i mellemøret med ufuldkommen heling. Sygdommen skyldes også allergier, der blokerer det eustakiske rør, hvilket giver midlertidigt høretab. Under lidelsen udskiller patienten væsker, der ligner vand, gennem øregangen, men uden at lide af nogen infektion.

Denne lidelse forekommer hos personer i alle aldre. Forekomsten er dog højere hos børn. Kommissionen for tidlig påvisning af døvhed anfører, at virkningen er større hos spædbørn med komorbiditeter af forskellig art.

Hvad er årsagerne til sekretorisk otitis media?

Sekretorisk otitis stammer fra en ukorrekt heling af akut otitis media. Sidstnævnte er smitsom og enten sporadisk eller tilbagevendende. Under den bakterielle betændelses- og desinfektionsproces forbliver der væske i mellemøret, hvilket resulterer i sekretorisk otitis media.

Nogle miljøfaktorer øger også risikoen. F.eks. øger madding af spædbørn, når de ligger fladt, refluks fra flasken ind i det eustakiske rør. Da øregangene er mindre, har sekretorisk otitis også en tendens til at forekomme mere hos børn.

Andre årsager er knyttet til følgende faktorer:

  • Palatale sprækker.
  • Kulde.
  • Kirurgi, der kompromitterer øret.
  • Pludselige ændringer i lufttrykket.
  • Kronisk bihulebetændelse.
  • Strålebehandlinger for hoved- og halskræft.
Læge tjekker et barn for sekretorisk otitis media

Endnu en god artikel, der er værd at læse: Hvad betyder ringen for ørerne?

Symptomer på sekretorisk otitis media

Med en tendens til at ændre sig i løbet af sygdomsforløbet kan den væske, der ophobes bag trommehinden, være purulent, slimet, serøs eller kombineret. Selv om det undertiden er asymptomatisk, er det almindelige tegn et høretab, der er tydeligt hos børn, når de ikke reagerer, når der tales til dem, eller når de skruer for højt op for lyden, når de ser TV.

Hos voksne bemærker patienterne propper i ørerne, øget tryk og nedsat hørelse, især efter allergier, infektioner i de øvre luftveje, flyrejser eller dykning.

Tegnene varierer fra person til person, men omfatter normalt:

Diagnose

En fysisk øreundersøgelse er afgørende for at opdage sekretorisk otitis media. Ørelæger foretager en otoskopi og undersøger luft-væske-niveauerne. Ligeledes undersøges nasopharynx, som en metode til at udelukke adenoid hypertrofi.

Det er ikke komplicerede analyser. Lægen fører forsigtigt spidsen af otoskopet ind for at visualisere trommehinden og kontrollere membranens bevægelse, tilbagetrækning og farve.

En anden test er tympanometri, der udføres med et spekulum i den ydre øregang. Denne test måler trykket i øret og udsender en tone, så trommehinden sender den tilbage til tympanometeret. Når der ophobes væske i mellemøret, er lyden unormal.

Behandling af sekretorisk otitis media

Når lidelsen er tilbagevendende, forbedrer et kirurgisk indgreb tilstanden betydeligt. De teknikker, der anvendes, er myringotomi (hvor der undertiden anvendes indsættelse af dræn) og adenoidektomi.

Det er dog ikke alle tilfælde af sekretorisk otitis, der kræver denne type behandling. De fleste patienter kommer sig tilfredsstillende med lægemidler af kortikosteroid-typen, mukolytika og antihistaminer.

Afhængigt af symptomernes varighed kan det være nødvendigt med en omgang antibiotika, hvis lægen finder det nødvendigt. Hvis udflåddet varer i ca. 6 uger, kan det være nødvendigt med høreprøver eller yderligere undersøgelser. Hvilken vej der skal tages, afgøres af specialisten.

Piller i en hånd

Forveksling med andre typer af mellemørebetændelse

Der findes forskellige typer af mellemørebetændelse, og det forvirrer ofte de syge. Ikke alle variationer er relateret til de samme årsager og løses ikke med den samme behandling.

For eksempel er svømmeøre almindeligt, når du ikke tørrer dine ører ordentligt. Der rapporteres om flere tilfælde om sommeren, fordi det er den tid på året, hvor de fleste mennesker går i svømmehaller og på strande.

Det har intet at gøre med den sekretoriske eller eksudative form. Akut otitis media er almindelig om efteråret og vinteren som følge af forkølelse.

Visse anbefalinger hjælper med at forebygge sekretorisk øresygdom. Det er tilrådeligt ikke at made spædbørn liggende på ryggen og at amme så meget som muligt.

Det er også tilrådeligt at holde sig væk fra cigaretrøg, rengøre børnenes legetøj ofte, vaske hænder og holde sig ajour med vaccinationer, især pneumokokvaccinationer, da de bekæmper almindelige øreinfektioner.

Det kan interessere dig ...
8 naturlige løsninger til at afhjælpe otitis eller ørebetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 naturlige løsninger til at afhjælpe otitis eller ørebetændelse

Otitits eller ørebetændelse er en smertefuld tilstand, som kan vare flere dage. Opdag 8 løsninger, der kan afhjælpe otitis.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.