Seksuel selvindsigt: Hvorfor er det så vigtigt?

Seksuel selvindsigt giver os mulighed for at genfinde kontakten med kroppen, bryde tabuer og nyde vores seksualitet. Find ud af mere her.
Seksuel selvindsigt: Hvorfor er det så vigtigt?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 15 april, 2023

Seksuel selvindsigt er vigtig ud over seksuel praksis. Det er nødvendigt at gennemføre en proces med refleksion og selvransagelse, der gør det muligt for os at opdage os selv i dette aspekt: Det er seksuel selvindsigt.

Ofte fordyber vi os i seksualitet styret af inerti, af hvad vi tror, det bør være, og afskåret fra vores virkelige præferencer og fornemmelser. Dette kan føre til seksuelle dysfunktioner, personlig og parrelateret utilfredshed og endda risikabel adfærd. For at forhindre dette foreslår vi nogle tips til selvopdagelse.

Hvad er seksuel selvindsigt?

Dette udtryk henviser til alt det, vi ved (eller burde vide) om os selv med hensyn til vores seksualitet. Hvordan vi er på dette område, hvad vi har brug for, hvad vi kan lide, hvad vores præferencer og rytmer er, hvad vi tænker og føler om det, hvordan vi præsterer, og hvad vi kunne gøre for at udleve en mere tilfredsstillende seksualitet.

Det er spørgsmål, som mange mennesker ikke har svar på, fordi de simpelthen aldrig har stillet dem. Ingen lærer os, hvor vigtigt det er at udleve vores seksualitet med bevidsthed, at kende og respektere os selv og at se ud over den rene kønslighed eller den simple seksuelle handling.

Der er flere værdifulde punkter, som vi bør tage fat på i forbindelse med seksuel selvindsigt. Nedenstående taler vi om nogle af dem.

Par krammer

Seksuel selvindsigt handler om at udforske sin anatomi

Et grundlæggende skridt er at kende kroppen, dens dele og de enkelte deles funktioner indgående. Selv om det måske ikke ser sådan ud, er der mange mennesker, der ikke ved nok om deres anatomi. Det kan gå ud over deres nydelse.

Det er meget nødvendigt at se sig selv i spejlet, udforske sig selv eller uddanne sig med oplysninger fra pålidelige kilder. Derudover er der små handlinger og rutiner, der hjælper os med at øge kropsbevidstheden, skabe forbindelse og føle os mere sikre i vores hud. F.eks. massage, udstrækning eller dans.

Opdag dine fornemmelser

Når vi taler om seksualitet, har vi en tendens til at fokusere for meget på kønsorganerne. Vi glemmer, at mange områder af kroppen er erogene og modtagelige for at vække lyst og give nydelse.

For at vide, hvad der er disse punkter i dig, skal du tillade dig selv at udforske og føle, både alene og som par. Kærtegn, kys eller erotisk legetøj kan hjælpe med denne opgave.

Hvad tænker du om din krop?

Som sagt er seksualitet ikke rent fysisk. Vores tanker om den spiller en vigtig rolle.

Selvbillede (den måde, vi opfatter vores krop på, og hvordan vi værdsætter vores udseende) har vist sig at have stor indflydelse på vores evne til at nyde seksualitet. Et dårligt selvbillede kan få os til at føle os selvbevidste og usikre, hvilket kan få os til at begrænse seksuelle møder eller få os til at opleve dem med skam og forlegenhed.

Derfor er det vigtigt at arbejde med det. Hold således op med at dømme dig selv og kritisere dit udseende. At lære at elske din krop selv med dens ufuldkommenheder og takke den for at give dig mulighed for at føle og nyde dig selv er meget gavnligt.

Hvad er seksuel selvindsigt?

Seksuel selvindsigt indebærer også en refleksion over de oplysninger, vi har om sex. Nogle gange er denne information forudindtaget, utilstrækkelig eller fuld af tabuer, der begrænser os.

I dette aspekt er der flere punkter at tage fat på, og de er følgende:

  • Seksualundervisning og nogle af dens grundlæggende begreber, såsom samtykke, beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme og forebyggelse af graviditet.
  • Vores samfund sætter penetrationen i centrum og forviser andre seksuelle praksisser, som er lige så nødvendige, som de er behagelige.
  • Også myter og tabuer om forskellige praksisser, lege og præferencer. Det er vigtigt at huske på, at enhver samordnet aktivitet, der giver nydelse og ikke forårsager skade, er lovlig.
  • Forståelse af betydningen af kommunikation og seksuel assertivitet for at opnå nydelse for de involverede i mødet.
  • Kort sagt, at forvise frygten og skammen for at kommunikere, spørge, føle, sætte grænser eller vove sig ud i nye forslag.
Nøgent par sidder tæt og repræsenterer seksuel selvindsigt

At forstå præferencer og flytte fokus væk fra pentration er sundt, da det kan øge nydelsen og selvværdet.

Identificér dine præferencer

Et sidste vigtigt skridt er at identificere, hvad dine præferencer er. Det vil sige, hvilke ting der tænder dig, giver dig nydelse og føles godt for dig. Hvad er dine grænser, behov og rytmer?

På dette punkt henviser vi ikke kun til at vide, hvad dine erogene zoner er, dine yndlingsstillinger eller den måde, du kan lide at blive stimuleret på. Det er også vigtigt at tage fat på det sociale og affektive område.

Der er f.eks. mennesker, der har det godt med at have afslappede forhold uden forpligtelser. Der er også andre, for hvem dette er ubehageligt og endog følelsesmæssigt skadeligt. Det er meget nødvendigt at respektere dine behov i denne henseende for ikke at tvinge dig selv til at gøre noget, du ikke har lyst til, bare på grund af socialt pres.

På samme måde er det også et punkt at undersøge, hvor ofte du ønsker at have sex. Således er hver persons præferencer forskellige og alle er legitime. Der findes ikke et rigtigt og bestemt antal seksuelle møder.

Prøv at forbinde dig med dine behov og fornemmelser og identificér, hvad det er, du ønsker.

Læs også: 11 spørgsmål, som enhver mand bør stille, når han besøger en urolog

Seksuel selvindsigt frigør os og giver os mulighed for at nyde sex fuldt ud

Kort sagt, hvis du oplever nogen form for vanskeligheder eller utilfredshed med hensyn til din seksualitet, vil det være meget positivt for dig at starte en vej med seksuel selvindsigt. Slå således autopiloten fra og begynd at lære dig selv at kende, stille spørgsmål til dig selv og komme i kontakt med din krop, dine ønsker og præferencer.

På denne måde vil du føle dig meget mere komfortabel og selvsikker. Du vil også være i stand til at kommunikere bedre med dine seksuelle partnere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.