Den seksuelle revolution og dens indflydelse på livet i dag

Den seksuelle revolution har i dag indflydelse på alle sektorer. Den har både positive og negative aspekter. Læs om dem her.
Den seksuelle revolution og dens indflydelse på livet i dag

Sidste ændring: 15 marts, 2023

Den seksuelle revolution i det 20. århundrede indvarslede nye måder at forstå sex og relationer på. En reel ændring i opfattelserne begyndte og fortsætter stadig med at bringe nye idéer og koncepter. De har alle store konsekvenser og argumenter med tilhængere på begge sider.

Nogle forstår det som en positiv seksuel frigørelse, der medfører store sociale fremskridt. Men for andre er det en amoralsk kamp, der skader menneskeheden.

Den seksuelle revolution invaderer verden

Den seksuelle frigørelse havde sine første manifestationer i USA i midten og slutningen af 1960’erne, men spredte efterhånden sin indflydelse til hele verden, som rapporteret af Center for United States Studies. Fra dette tidspunkt ophørte sex med at være en eksklusiv handling for det fuldbyrdede ægteskab, og nye værdier opstod.

Idéen om fri sex for både mænd og kvinder blev en realitet, og verden blev vidne til den. Godkendelsen af p-piller var det store skub til den kvindelige seksuelle revolution. Med muligheden for at forebygge uønskede graviditeter turde pigerne tage et skridt fremad.

Positive påvirkninger af den seksuelle revolution

Med tiden har minoriteters kamp vundet frem, og flere lande har gjort fremskridt på forskellige områder. Blandt de største resultater er følgende.

1. Fremkomsten af feminismen som en stærk og valideret bevægelse

Med hensyn til seksualitet baserede feminismen sin kamp på ligestilling med mænd. Kvinder begyndte at få de samme rettigheder og at se sex som en kilde til nydelse. Det var ikke længere et spørgsmål om blot at være midler til forplantning, men de tillod sig også at nyde sex.

“I tresserne og halvfjerdserne var psykoanalysen og sexologien privilegerede diskurser, der søgte at afsløre sandheden om sex. Begge felter med porøse grænser blev udfoldet i forskellige livsordner og lokale kulturer.”

-Trebisacce, Catalina (2013)-

Selv om der stadig er stor modstand mod kvindens ret til fri sex, er der hver dag flere og flere, der forstår processen. Det handler ikke længere om prostitution, men om kvinder, der bare ønsker at more sig. Sex før ægteskabet er praktisk talt en kendsgerning for alle og har intet med moral at gøre.

2. Homoseksuelle ægteskaber i forskellige lande i verden

Regeringer i forskellige lande har lovligt godkendt ægteskab mellem homoseksuelle. Dette er et vigtigt skridt fremad for mange mennesker, som tidligere levede deres kærlighed i hemmelighed. Faktisk er unge mennesker i dag ikke overraskede over at se et homoseksuelt par på gaden.

Homoseksuel vielse er en del af den seksuelle revolution

Der er stadig andre steder, hvor religiøse og kulturelle overbevisninger fungerer som store barrierer. Men tendensen er allerede fastlagt, og modstand er blot uvidende benægtelse.

3. Anerkendelse af nye seksuelle tilstande

I de seneste år er folk begyndt at forklare deres seksuelle tilstande. De taler ikke længere om heteroseksualitet og homoseksualitet som de eneste måder at være sammen på. Der er andre, som også er accepteret blandt den yngre og åbne befolkning. Blandt dem kan vi nævne biseksualitet og aseksualitet.

4. Seksualundervisning i skolerne

Tidligere var det forkasteligt at tale om sex med børn eller i en institution. I dag er der mange offentlige og private skoler, der har seksualundervisning på deres læseplaner.

Undervisning om emner som prævention, respekt for kroppen og seksuelt overførte sygdomme er almindelige emner for børn.

5. Legalisering af kvindens ret til at bestemme over sin graviditets fremtid

Den evige diskussion om kvindens og hendes ufødte barns ret er mere relevant end nogensinde før. Der er mange samfund, der analyserer dette spørgsmål. På trods af de forskellige holdninger er det vigtige, at der er frihed til at diskutere.

Negative konsekvenser af den seksuelle revolution

Kondom i lomme

Som alt i dette liv havde den seksuelle revolution også sine negative aspekter, der har påvirket samfundet som helhed. Dette blev f.eks. fastslået i følgende undersøgelse, der blev offentliggjort i 2009 af University of Pennsylvania.

1. Stigning i forekomsten af seksuelt overførte sygdomme

Før den seksuelle revolution var seksuelt overførte sygdomme sjældne hos den almene befolkning. De var mere knyttet til prostitutionens verden. Med fremkomsten af fri sex steg antallet af kønssygdomme til et ret højt niveau, og antallet af infektioner steg i massevis.

2. Stigning i antallet af teenagegraviditeter

På trods af de tilgængelige præventionsmetoder og seksualundervisning er antallet af teenagepigers graviditeter steget. På denne måde er der gået store muligheder for faglig udvikling tabt ved, at pigerne er blevet mødre i en ung alder.

3. Unges ringe forpligtelse i deres forhold

Denne mulighed for at have sex før ægteskabet har betydet, at mange unge mennesker indleder forhold og har sex udelukkende på impulsivt grundlag, i nogle tilfælde uden at tage hensyn til deres partners følelser. Utroskab er blevet en del af hverdagen, da det ikke er et spørgsmål om åbne eller konsensuelle forhold.

4. Familiebrud og børn uden for ægteskab

Efter den seksuelle revolution bliver flere og flere børn undfanget uden for ægteskab. Åben og skødesløs sex med personer uden for parforholdet har meget alvorlige konsekvenser.

Mange ægteskaber er gået i opløsning på grund af den ene eller begge partneres utroskab. Familien som institution har for mange ikke længere den værdi, som den engang havde.

Den seksuelle revolution: Dens virkning er udbredt i dagens samfund

Den seksuelle revolution er i dag til stede i alle samfundets sektorer. Virkningerne er forskellige, alt efter hvordan man ser på den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.