Hvad er en aromantisk person, og hvordan er de karakteriseret?

Er du en aromantiker? Find ud af det her!
Hvad er en aromantisk person, og hvordan er de karakteriseret?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 04 februar, 2023

“Jeg kan ikke forestille mig, hvordan du kan leve uden kærlighed”, “at være romantisk er det, der giver et forhold ekstra krydderi”… det er nogle af de sætninger, som en aromantisk person møder dagligt.

I en verden, hvor romantik er overvurderet, bliver aromantikere stemplet som “kolde”, “robotter” eller “lunefulde”. Er det sandt? Selvfølgelig er det ikke det. At være aromantisk har intet at gøre med lune eller at gå imod systemet. Det er en orientering, der er lige så gyldig som enhver anden. Lad os se på det.

Hvad betyder det at være aromantisk?

Eksperter på området nævner, at det at være aromantisk er en orientering, men ikke i forhold til seksuel orientering, men netop i forhold til en romantisk orientering. Det har intet at gøre med at nægte at give blomster eller at gå hånd i hånd i måneskin. Det kan være et aspekt, men det er ikke afgørende.

Den aromantiske person er en person, der bare ikke har nogen interesse i at gøre det, som ikke føler behov for eller ønske om at have et romantisk forhold til en anden eller andre mennesker. De er ikke motiveret til at etablere den slags forbindelse eller bånd med andre.

For at vende tilbage til det foregående eksempel er det vigtigt at huske på, at det at fejre Valentinsdag eller give chokolade er en social og kulturel konstruktion, der bruges til at kategorisere handligner som “romantiske”. De er dog ikke direkte forbundet med “aromantikken”.

Denne har et spektrum af muligheder; blandt dem er der “demiromantiske” mennesker, der relaterer sig romantisk, så længe der er en tidligere forbindelse, og “grå aromantiske” mennesker, der kan blive tiltrukket, hvis visse betingelser er til stede.

Er aromantiske og aseksuelle det samme?

Frustreret par ligger nøgen i seng

Nej, de er ikke det samme. Som sagt er begge udtryk orienteringer, men den ene handler om romantik og den anden om seksualitet. En aseksuel person oplever ikke seksuel tiltrækning.

På dette punkt vil det være nødvendigt at skelne fra andre situationer som f.eks. afholdenhed. Sidstnævnte er et valg, mens aseksualitet ikke er et valg. Der er simpelthen ingen seksuel tiltrækning.

Fra aktivismen er der mange, der hævder begge begreber og understreger, at de bør have større synlighed. De siger, at de er socialt “straffet”, blot fordi de ikke er interesseret i at leve et liv i romantisk komedie eller fordi de ikke passer ind i et samfund, som de kalder “sexocentrisk”.

Selv i tilfælde af aseksualitet må de næsten altid møde patologiserende kommentarer som “der vil sikkert være et lægemiddel til det”. Hypoaktiv seksuel lystforstyrrelse er en af de klassifikationer, der “gør aseksualitet syg”.

Hvordan er et aromantisk forhold?

Afhængigt af typen af forhold kan det være som alle andre. Mellem venner kan det f.eks. være et forhold baseret på hengivenhed, lytning og medvirken. Det gør dem dog ikke romantiske.

Det er meget almindeligt at høre, at aromantiske mennesker er sådan, fordi de har problemer med at socialisere. Dette er imidlertid ikke sandt. En aromantisk person kan godt have venner og være en sjov person. Med hensyn til at have en partner eller ej, og hvordan typen af forhold vil være, laver de aftaler med deres partner.

På den anden side er der også “squish”, som er en form for forelskelse uden romantik eller sex. Ønsket er at have et intenst forhold til en anden person. For eksempel når en aromantisk person føler en affektiv tiltrækning, der er stærkere end et venskab.

Afklaringer om en aromantisk person

Det er klart, at når et begreb opstår, opstår der også en tilhørende myte. Her er nogle præciseringer baseret på de mest almindelige forvirringer eller fejlagtige overbevisninger.

At være aromantisk betyder ikke, at man er et koldt menneske

Man tror ofte, at aromantiske mennesker ikke oplever følelser, at de er “hårde som en sten”, at de ikke bliver rørt af noget som helst. Alt dette er forkert.

At de ikke er interesseret i et romantisk forhold betyder ikke, at de ikke kan have følelser eller føle kærlighed til andre mennesker, f.eks. deres venner, kærlighed mellem søskende osv.

Undgå at forveksle det at være aromantisk med myterne om romantisk kærlighed

I lang tid har vi lært, at alle mennesker har en bedre halvdel, at det kun er muligt at føle kærlighed til én person, at kærlighed kan gøre alt osv.

Dette er de såkaldte myter om romantisk kærlighed som i mange tilfælde er skyld i frustrationer i forhold. Det, der sker, er, at vi mister fokus på tanken om, at kærlighed er et bånd, der opbygges dagligt, og som indebærer en indsats.

Gennem disse myter vurderes kærligheden ud fra romantikken, mens det primordiale i ethvert kærlighedsbånd er omsorg og respekt. Når et par eller et forhold ikke passer til dette ideal om “lyserød kærlighed”, begynder mange mennesker derfor at føle sig utrygge og dømmer kun ud fra fantasien.

Kan man være en aromantisk person og kunne lide kærlighedshistorier?

En kvinde ignoreres af en anden kvinde, der taler i telefon

Ja, begge tilfælde er ikke uforenelige, da man godt kan lide den romantiske genre i underholdningen. At være en aromantisk person betyder, at du ikke er interesseret i at skabe en romantisk forbindelse med nogen, men det betyder ikke, at du ikke kan lytte til din veninde, når hun fortæller dig om sin.

Du projicerer bare ikke dig selv ind i den historie.

Er en aromantisk person sådan, fordi han/hun har traumer fra barndommen?

Det er helt forkert. Der er ingen sammenhæng mellem en lykkelig barndom og det at være aromantiker eller ej. Det er en forklaring, der er baseret på en myte, der ligner den, der i et stykke tid var gældende om homoseksualitet, nemlig at homoseksuelle mennesker havde været udsat for overgreb i deres barndom.

Af respekt skal vi være meget forsigtige med sådanne myter, da de er krænkende og tilskynder til misinformation og fordomme.

Desuden validerer den kun én måde at elske på eller føle tiltrækning til andre mennesker på, når der i virkeligheden er flere måder at udleve relationer, seksualitet og kærlighed på.

Aromantikken eksisterer og er naturlig

Vi har hele livet lyttet til korslagte forklaringer om den bedste måde at elske på, hvordan man har forhold, afslappet og ikke-tilfældig sex og utallige andre emner.

Mange af dem har ført os til den eneste havn, utilfredshed over ikke at vide, hvilken betegnelse vi skal bruge, selvundertrykkelse for en definition, forsøg på at tilpasse os normative parametre om relationer.

Bøsse, lesbisk, biseksuel, panseksuel, aseksuel, arromantisk, homoromantisk, heteroromantisk. Det er ligegyldigt. Der findes mange seksual-affektive orienteringer, og de er alle lige gyldige og fortjener respekt og deres egen plads i samfundet.

Ingen af dem generer eller gør ondt. Det vigtigste er at tage sig af folk og give dem deres ytringsfrihed. Selv om begreber, det, der har et navn, hjælper med at afklare situationer, kan de ikke fungere som bånd.

Måske er det i nogle henseender på tide at teoretisere mindre om, hvad man er og ikke er, og lade nogle ting flyde lidt mere, så længe det sker i et miljø med klarhed, respekt og affektivt ansvar mellem de involverede parter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Botell, Miguel & Bermúdez, Marieta. (2015). Asexualidad: la cuarta dimensión sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral. 31.
  • Moral de la Rubia, José (2011). Orientación sexual en adolescentes y jóvenes mexicanos de 12 a 29 años de edad. Psicología desde el Caribe, (27),112-135.[fecha de Consulta 9 de Junio de 2021]. ISSN: 0123-417X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21320708006.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.