6 tips til at komme sig over utroskab

Utroskab er en vanskelig og meget smertefuld situation, men det er muligt at overvinde utroskab, selv om resultatet fører dig og din partner ad forskellige veje.
6 tips til at komme sig over utroskab

Sidste ændring: 09 august, 2022

At komme sig over utroskab er en af de mest komplicerede situationer, som et par kan gå igennem. En omstændighed, hvor den tillid, man havde til den anden, er blevet brudt. Mange mennesker er utro, fordi det ligger i deres måde at være på.

Andre er ikke i stand til at være oprigtige over for deres partner for at formidle deres behov for at have et åbent forhold. Uanset hvordan det er, er den, der lider, personen, der har været tro og er blevet svigtet.

Utroskab er desværre dagens orden. Flere Flere undersøgelser hævder, at ca. 30% af befolkningen har været deres partner utro, og denne overtrædelse kommer både fra mænd og kvinder. Det er også værd at nævne, at definitionen af utroskab ikke er den samme for alle, og der er mange mennesker, der ikke begrænser den til fysisk kontakt.

Under alle omstændigheder drejer det sig om brud på en tidligere aftale, som bryder tilliden og bringer parrets stabilitet i fare.

At komme sig over utroskab

Utroskab er ofte årsag til stor lidelse. Det er ikke kun på grund af den følelse af svigt, der opleves. Men også fordi det vækker forskellige former for frygt. Frygt for ikke at være god nok til vores partner, frygt for at blive forladt og slå op og den efterfølgende situation med ensomhed.

Selv om vi lider i en sådan situation, er det store problem, der opstår, hvordan man bedst håndterer og overvinder det. Til dette er vi ikke forberedt, ingen har lært os, hvordan vi skal håndtere en situation som denne.

I dag vil vi opdage nogle måder at komme sig over utroskab på, så din følelsesmæssige smerte kan blive lindret så hurtigt som muligt. Fordi det ikke er nødvendigt at blive ved med at pille i såret længere.

Du vil måske finde dette interessant: Sådan identificerer du røde flag i et parforhold

1. Pak aldrig smerten ind

Når utroskab opstår i parforholdet er det nødvendigt at kommunikere, og det er desuden en nødvendighed, at den utro person hele tiden er oprigtig. Du har allerede været uskyldig, og nu er det ikke hensigtsmæssigt at lyve mere.

Selv om du føler smerte, vil du have svar, du vil stille spørgsmål, selv om det ikke hjælper dig. Du skal bare ikke gøre det, som mange mennesker gør: Dække over smerten ved at ignorere den.

Ordsproget “ude af syne, ude af sind” er slet ikke passende. Ingen ignorering, ingen foregivelse af, at der ikke er sket noget. Din smerte vil dukke op på den mest uventede dag, uanset hvor meget du skjuler den. Du vil kun udsætte det uundgåelige. Nu er det tid til at træffe beslutninger, selv om det gør ondt.

2. Det er nødvendigt at være ærlig om forholdet

Tegning af kvinde, der prøver at komme sig over utroskab

Nogle par formår at fortsætte deres forhold efter utroskab, men det er ikke alle, der er ens. Når nogen har brudt den tillid, der var, er det nødvendigt at stille os selv nogle spørgsmål. Vil du være i stand til at tilgive det?

Vil du kunne fortsætte med at sove ved siden af den person? Vær ærlig over for dig selv. For der er mange mennesker, der svarer “ja” til disse spørgsmål og bagefter ikke holder op med daglige bebrejdelser over for deres partner.

Måske vil en midlertidig adskillelse hjælpe dig med at afklare dine tanker og se alting med perspektiv. Måske er det ikke så vigtigt for dig, hvis utroskaben var en smutter.

Men hvis det var et dobbeltforhold, er du måske nødt til at gribe ind. En af de muligheder, som du kan overveje, hvis det bliver for stort for dig, er parterapi. Det er en mulighed, så længe der ikke er nogen bebrejdelser og intet had. Kun kærlighed og ønske om forsoning.

3. Spørg dig selv, hvorfor du vil fortsætte

Hvis du overvejer at forsøge at tilgive og fortsætte forholdet, er det vigtigt, at du spørger dig selv, hvorfor du vil gøre det. Er du motiveret af ægte kærlighed og et ønske om at genopbygge båndet? Eller reagerer din beslutning tværtimod på økonomisk eller følelsesmæssig afhængighed, frygt for at være alene eller bekymring for, hvad folk vil sige?

I det andet tilfælde ville det måske være mere positivt at søge hjælp til at bearbejde og løse disse former for frygt og konflikter end at fortsætte i et forhold, der gør mere skade end gavn for dig.

4. Man skal opgive offerrollen og være proaktiv for at komme sig over utroskab

Kvinde krammer billedramme

Det er praktisk talt uundgåeligt, at du i første omgang føler dig forrådt og kræver forklaringer, anger og kompensation af din partner. Men denne holdning kan ikke opretholdes for evigt. På et vist tidspunkt er det nødvendigt at opgive offerrollen og fokusere på at træffe beslutninger, foreslå løsninger og fastlægge foranstaltninger og betingelser.

Du kan f.eks. overveje, om det er nødvendigt at afbryde al kontakt med den tredje person, hvis du vil fortsætte forholdet.

På samme måde er det vigtigt, at du holder op med at betegne den anden person som utro, mens du holder op med at opfatte dig selv som offer. Denne etikette kan få dig til at fortsætte med at bebrejde og fastholde mistilliden. Det kan få din partner til at miste motivationen til at forsøge at forbedre sig.

5. Der er et liv efter din partner

Utroskab knækker os indeni, og verden vælter ned over os. Vi tror, at vi aldrig vil komme os over denne store skuffelse, men ved du hvad? Du har ikke ret. Denne situation er bare endnu et stadie. Det er meget hårdt, det er sandt, men du kan komme stærkere ud af det, hvis du behandler det på den rigtige måde.

Kærlighed vil være det vigtigste incitament, der vil få jer til at ønske at løse denne situation og gå sammen igen hånd i hånd.

Du vil måske finde dette interessant: 6 tegn på, at du er virkelig forelsket

Hvis du kan se, at der ikke er nogen løsning, eller at du ikke engang ønsker at lede efter en løsning, er der lys for enden af tunnelen. Livet slutter ikke med din partner. Der er stadig en lang vej at gå, mange mennesker at møde og mange oplevelser at leve. Du skal bare ud af komfortzonen.

6. Man må aldrig give igen for at komme sig over utroskab

Mand går fra kvinde på strand

Der er mennesker, der tror, at de vil få det bedre, hvis de får den anden til at lide på samme måde som dem selv. Derfor forsøger de at forårsage den samme skade.

Måske tilgiver du din partner for derefter at være utro og lade ham eller hende vide, hvordan det er. Måske begynder du, så snart du har afsluttet dit forhold, at date en anden for at gøre ham/hende jaloux eller for at få ham/hende til at indse, at du var ligeglad.

Er du klar over den stilling, du indtager ved at handle på denne måde? Du får det ikke bedre. Det påvirker måske slet ikke den person, der var din partner. Du forsøger at handle på en måde, som ikke vil gøre dig glad, ikke vil gøre dig godt, og som yderligere vil forstærke den smerte, du føler.

Græd, snak, gå ud med dine venner, læn dig op ad alle dem, der elsker dig. Slip dig selv fri, men gør ikke ting, du måske vil fortryde. Det er muligt at komme sig over utroskab. Lad være med at svælge i din smerte, se fremad og vær glad. Utroskab er blot endnu en oplevelse, som du kan lære af, uanset resultatet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Camacho, J. “Fidelidad e infidelidad en las relaciones de pareja.” Buenos Aires (2004).
  • Muñiz, Sánchez, and Mónica Parada. Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana, 2012.
  • Ontaneda Puente, María Carolina. Factores que facilitan que una pareja pueda superar una infidelidad. BS thesis. Quito: USFQ, 2016, 2016.
  • Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: Análisis de contenido de la literatura. Alternativas en Psicología, 30, 36–49.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.