Er det sikkert at drikke vand fra plastikflasker?

Plastflasker kan afgive giftstoffer, hvis de bliver genbrugt eller udsættes for sollys. Det er en meget bedre idé at drikke af glasflasker eller vælge filtreret vand.
Er det sikkert at drikke vand fra plastikflasker?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

I dag vil vi tale om vand på flasker. Mens vi får startet, så tænk over svarene på følgende spørgsmål: Køber du vand på plastikflasker? Eller køber du genbrugsflasker af glas?

Når du køber vand på flaske, ser du så på ingredienserne, oprindelsesstedet, om det er mineralvand eller ej? Undrer du dig nogensinde over den virkning vand i plastikflasker kan have på dit helbred?

I dag, vil vi gerne invitere dig til at lære mere om dette interessante emne med os.

Flaskevand: Hvilken slags er den sundeste?

plastflasker

I dag er det almindeligt at finde to slags flaskevand i supermarkedet: vand i plastflasker og vand i glasbeholdere. Plastflaskerne har altid udløst en stor kontrovers.

De kan have en meget negativ virkning på miljøet, og flaske-vandsindustrien er magtfuld – ansvarlig for at generere mere plastikaffald, brande og endda privatisere rettighederne til vand. Men det vigtigste aspekt af debatten er, om vand aftappet i plast er sundt eller ej.

Nu til de mest relevante oplysninger om dette emne.

1. Plastikflasker

Plastikflasker er fremstillet af en blanding kaldet  polyethylen-tereftalat (PET). Så hvad er det, præcis? Det er en polymer, en kemisk forbindelse, der ifølge flere undersøgelser, kan forurene vandet.

Så det betyder at når du drikker vand indeholdt i disse typer af plastbeholdere, kunne det blive påvirket af denne blanding. Lad os se på, hvilken slags stoffer PET kan overføre til det vand, du drikker:

  • Antimon. Dette er en afgørende katalysator for PET. Er det skadeligt for dit helbred? Selvfølgelig er det det. Det kan forårsage kræft såvel som åndedrætsproblemer. Men sundhedsmyndighederne sætter begrænsninger for, hvor meget der kan indeholdes i en plastflaske, og denne mængde er meget lav. Til vores lettelse sikrer WHO at disse standarder nøje opretholdes, så det ikke udgør en sundhedsrisiko.
  • Formaldehyd og acetaldehyd. Disse forbindelser er det, der gør at flaskevand undertiden har en “plastik”-smag. Eksperter siger, at dette kun sker, når flaskerne er blevet udsat for sollys, som forårsager at forbindelserne udvaskes i vand, så være særlig omhyggelig med dette. PET-flasker ved normal brug har ikke høje niveauer af formaldehyd og acetaldehyd.

Lad os opsummere dette afsnit. Er PET dårligt for dit helbred? Nå der er ingen direkte risiko forbundet det. Sundhedsmyndighederne viser stor omhu for at sikre, at reglerne er opfyldt, og i almindelighed er koncentrationen af ​​disse skadelige stoffers udvaskning i din flaskevand meget lav.

Men du kan foretage  sundere valg for at undgå disse ricici. Hvis du bruger et øjeblik til at tænke på mængden af ​​vand på flaske, der forbruges hvert år, kan det skræmme dig lidt. Det er en meget bedre idé at overveje sundere alternativer, som i øvrigt også er mere miljøvenlige.

2. Sunde alternativer til flaskevand i plast

  • Prøv vand aftappet i glasbeholdereDet er klart at de koster mere, men de er et sundt alternativ, som du bør overveje.
  • Få et filtreringssystem til dit postevand. Postevand er en god mulighed for de fleste mennesker, men nogle gange er det ikke så godt for dig som andre vandkilder, for eksempel, hvis det indeholder højere niveauer af calcium eller andre elementer, der ikke er efter din smag. Men et lille omvendt osmosefilter vil hjælpe med at fjerne disse usunde eller uønskede elementer fra din brugsvandsforsyning.
  • Køb kander med renset vand. Dette er et enkelt alternativ, der svarer til at have dit eget filtreringssystem. I dette tilfælde renser vandselskabet vand for dig, fjerner uønsket lugt, dårlig smag, og gør det til en sund valgmulighed til dit daglige forbrug.

Ting, du bør aldrig gøre med plastikflasker

plastikflasker indeholder ofte skadelige stoffer
  • Genopfyld aldring brugte vandflasker: Dette er en stor risikofaktor, der skal undgås. Masser af mennesker drikker en plastflaske og fylder den fra hanen. Nu er der en advarsel, der vises på flaskens etiket, og som rådgiver forbrugerne til at undgå de mikrobiologiske risici, der er forbundet med denne aktivitet. Når en plastflaske tømmes, kan det akkumulere talrige svampe eller bakterier. Når du genopfylder den og drikker vandet, indtager du disse organismer og kan endda blive syg. Glem heller ikke at over tid udvaskes disse skadelige elementer i forbindelse med PET, som vi beskrev tidligere ud af plasten og ind i dit vand. Så husk: når du er færdig med en flaske vand, så smid den lige i skraldespanden!
  • Udsæt aldrig plastikvandflasker for sollys: Vi har allerede nævnt dette ovenfor. Når plasten udsættes for varme overflader, sollys eller ild, dannes der formaldehyd og acetaldehyd, som frigives. Dette giver ikke blot vandet en dårlig smag, men kan også forårsage problemer som fordøjelsesbesvær. Opbevar altid flaskevand på et køligt, skyggefuldt sted!

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.