Skarlagensfeber smitter mellem personer

Skarlagensfeber er en smitsom sygdom, som mest rammer børn. Det manifesterer sig med symptomer såsom feber, udslæt og rødme på tungen. Læs med for at finde ud af mere om det, og hvordan det overføres.
Skarlagensfeber smitter mellem personer

Sidste ændring: 04 marts, 2021

Skarlagensfeber er en akut infektion forårsaget af bakterien, Streptokokker pyogenes. Skarlagensfeber smitter mellem personer. Ifølge videnskabelige studier er denne mikroorganisme en af de mest farlige for mennesker ud af de 74 arter, som udgør slægten.

Denne bakterie forårsager både lidelser relateret til huden og ikke relateret til huden hos mennesker. Det er faryngitis, cellulitis, nekrotiserende fasciitis, reumatisk feber og mange flere. Det er derfor, det er essentielt at have fokus på dette patogen fra et klinisk synspunkt. I dag vil vi fortælle dig om skarlagensfeber, og hvorledes det overføres.

Udbredelse af skarlagensfeber

Ifølge epidemiologiske udgivelser er skarlagensfeber en lidelse, som primært rammer børn. Her er nogle data, som kan sætte sygdommens situation på globalt plan i perspektiv:

 • Asymptomatiske infektioner af Streptokokker pyogenes er til stede hos 3 til 26% af sunde børn i en befolkning.
 • Op til 58% af babyer med ondt i halsen kan have denne bakterie.
 • S. pyogenes er den art af streptokokker, som er mest forbundet med udbrud, og det er gængs for dem at opstå efter at have spist inficeret mad.
 • Der har været en øgning af udbrud af skarlagensfeber de seneste årtier, hvor der i 2009 var over 23.000 dokumenterede tilfælde i Vietnam.

Som du kan se, fortsætter denne lidelse med at være til stede i det moderne samfund, selvom vi har at gøre med en lidelse forbundet med gamle dage. Det er derfor, det er nyttigt at vide, hvordan skarlagensfeber smitter.

Virus, der gør, at skarlagensfeber smitter

Denne artikel vil måske også interessere dig: 9 ting, din tunge forsøger at fortælle dig om din sundhed

Hvad er skarlagensfeber?

Som vi har nævnt ovenstående, er skarlagensfeber en lidelse forårsaget af en infektion af streptokokker pyogenes serogruppe A.

Ifølge studier kan denne bakterie producere eksotoksiner og superantigener, hvilket forårsager voldsomme reaktioner i immunsystemet. Dets handling i den menneskelige krop dækker dermed en lang række symptomer.

De mest gængse steder, hvor bakteriel kolonisering finder sted, er slimhinderne og i mindre grad på huden. Portaler såsom US National Library of Medicine har en liste over symptomer forbundet med skarlagensfeber:

 • Infektionen begynder med feber og ondt i halsen.
 • Der er udslæt med en primær forekomst på hals og bryst, som derefter spreder sig til hele kroppen.
 • Der er også hævelse af lymfeknuderne i halsen.
 • Som det sidste er der sekundære symptomer såsom ondt i kroppen, kvalme, kuldegysninger samt rødme og hævelse af tungen.

Bemærk, at det mest åbenlyse symptom på sygdommen er forekomsten af udslæt. Mens det første tegn dukker op den første eller anden dag efter infektionen, opstår hududslættet dog som regel efter tre til fem dage og varer mere end en uge.

Passer det, at skarlagensfeber smitter?

Ifølge professionelle pædiatriske organisationer såsom KidsHealth smitter skarlagensfeber meget. Både direkte kontakt med den inficerede overflade (i tilfælde af patienter med børnesår, som er en anden manifestation forårsaget af denne bakterie) og indånding af mikropartikler (hoste og nysen) fra en syg person kan sprede infektionen til en sund person.

Bemærk derudover, at denne mikroorganisme kan overleve på livløse overflader i op til fire uger. Berøring af materialer eller fødevarer, som har været i kontakt med en syg person og derefter at komme hænderne i munden er derudover også en mulig fare.

Officielle organisationer såsom Centers for Disease Control and Prevention (CDC) advarer om, at en af de mest gængse årsager til udbrud af skarlagensfeber er ringe håndtering af fødevarer. Eksperter mener dog ikke, at kæledyr eller legetøj kan overføre bakterien, så længe der er tilstrækkelig desinficering.

Perioder med infektion

Smitteperioden varer lige så længe, som symptomerne gør. På trods af det er det en mild infektion, som nemt aftager med anvendelse af antibiotika. Bemærk, at patienten ikke længere smitter efter 48 timers behandling.

Sådan kan man forebygge, at skarlagensfeber smitter

Udslæt på hænder grundet skarlagensfeber

Som du kan se, er skarlagensfeber en mild, men meget smitsom lidelse, der overføres ved urene overflader eller mikropartikler fra spyt fra en syg person. Ordentlig hygiejne er derfor den første forsvarsbarriere mod det. Her er nogle vejledninger, man kan følge for at forebygge det:

 • Dæk din næse og mund med en serviet, når du nyser.
 • Vask dine hænder ofte med sæbe og vand i mindst 20 sekunder.
 • Begræns smittede personers anvendelse af bestik, så kun de bruger det.
 • Følg strikse protokoller for rengøring af overflader og fødevarer på steder, hvor der opstår epidemiologiske udbrud.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Dette bør du vide om smitsom kyssesyge

Skarlagensfeber og dets spredning

Det er en meget smitsom infektion forårsaget af en mikroorganisme, som er meget ubdredt i den almene befolkning. Det er dog en mild infektion, som forsvinder efter nogle få dage med antibiotika.

Selvom en patient kan vise komplikationer såsom lungebetændelse eller bihulebetændelse, er disse ikke så gængse. Man skal dog tale med en læge, når der er udslæt forbundet med en episode med feber.

Det kan interessere dig ...
Penicillin og dets anvendelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Penicillin og dets anvendelse

Selvom penicillin er relativt sikkert, kan det forårsage en række bivirkninger. Blandt dem, er der overfølsomhed og allergi over for penicillin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.