Påvirkningen af dysleksi hos børn

Vi ved, at børn lærer i forskelligt tempo. Men nogle er udfordret, når de vil lære at læse og skrive, på grund af dysleksi eller ordblindhed.
Påvirkningen af dysleksi hos børn

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Tidlig opdagelse af dysleksi hos børn vil hjælpe dem med at overkomme en enorm mængde af problemer, når det kommer til at læse og skrive.

Vi ved, at børn lærer i forskelligt tempo. Nogle lærer ret hurtigt, mens andre kæmper mere. Når det kommer til dysleksi hos børn, betyder det dog, at børnene vil have meget sværere ved at lære at læse og skrive. Med tilstrækkeligt psyko-pædagogisk støtte, vil barnet med dysleksi dog, succesfuldt, være i stand til at udvikle sine færdigheder.

Dysleksi er et læringsproblem, der er mere almindeligt, end du måske tror. Dysleksi hos børn kan uretfærdigt sættes i bås som dum eller sløv, selvom de prøver meget hårdt at læse, skrive og følge instruktioner.

I denne artikel, vil vi tage et dybere blik på denne almindelige tilstand.

Hvad er dysleksi hos børn?

At læse virker til at være en automatisk og simpel procedure for dem, der let kan gøre det. D et, at læse, er dog en kompleks opgave for hjernenMens det, at tale, er en naturlig proces for børn, involverer det læring at læse.

At lære at læse betyder, at forstå de ord, der udgøres af lyde, og dernæst relatere disse lyde til bogstaverne i alfabetet. Mens disse lyde og bogstaver bliver kombineret, bliver ord formet. Når man er i stand til at genkende disse ord, kan man lære at læse.

Denne proces er dog ikke den samme for alle børn. Hjernen hos børn med dysleksi udvikler sig og fungerer anderledes. Der er nogle få, forskellige former for dysleksi, men, generelt, er det svært for børn med dysleksi at få lydene til at udgøre et ord. Ydermere, er det svært for dem at forstå, hvilke bogstaver, der laver disse lyde.

Dysleksi hos børn handler ikke om intelligens eller et ønske om at lære. Dysleksi hos børn kan være succesfuldt, og de kan lære helt perfekt med de passende læringsmetoder, hvorfor tidlig opsporing er vigtigt.

Hvad er symptomerne på dysleksi hos børn?

Før skolealderen har dysleksi hos børn følgende symptomer. De:

 • Taler ikke meget, og de har ikke så mange ord, som andre børn i deres alder.
 • Har problemer med at lære tal, farver og bogstaver.
 • Fejler i at genkende og associere ord, der rimer.
 • Finder det problematisk at følge instruktioner; du er nødt til, hyppigt, at minde dem om regler og rutiner.

Når de bliver lidt ældre, og lærer at læse og skrive, har dysleksi hos børn disse symptomer. De:

 • Har svært ved at identificere stavelserne og lydene, der udgør ord.
 • Kan ikke udtale isolerede lyde, der udgør stavelser.
 • Ændrer rækkefølgen af bogstaverne, når de læser eller skriver ord.
 • Har problemer med kalligrafi og finmotoriske færdigheder.
dreng, der læser

Hvis de når ungdomsårene, uden at være blevet diagnosticeret med dysleksi, vil de have følgende karakteristika:

 • Det er svært for dem at udtale og afkode ord. De vil undgå at læse i offentlighed.
 • Da det er svært for dem at finde de rette ord, vil de bruge ord, der har forskellige betydninger, men lyder ens. 
 • De har svært ved at udtrykke idéer i den rigtige rækkefølge. Ydermere, vil de ikke bruge korrekt stavning, grammatik og tegnsætning.
 • Da deres kommunikation kan være påvirket, vil det ikke være let for dem at deltage i gruppeprojekter, og deres sociale liv kan være påvirket. 

Hvilken påvirkning har dysleksi hos børn?

Børn med dysleksi kan have det svært i skolen. De bliver ofte, uretfærdigt, stigmatiseret som umotiverede, dumme eller dovne, og deres jævnaldrende kan også hakke på dem.

Hvis barnet med dysleksi ikke får den hjælp, der er behov for, kan han eller hun få det meget svært i skolen. Det vil gøre ham eller hende til et offer for negative beskeder og evalueringer fra skolen, samt det sociale og familiære miljø.

Kontinuerlige nederlag i skolen vil få barnet med dysleksi til at miste motivationen til at lære. Det vil desuden gøre ham eller hende mere usikker på sine evner. Det kan spredes til hans eller hendes fritidsaktiviteter, hvilket kan påvirke hele barnets livskvalitet. 

Barnet med dysleksi kan udvikle emotionelle eller adfærdsmæssige problemer, hvis hans eller hendes problem ikke bliver behandlet. Dette kan inkludere:

 • Angst, i enhver form.
 • Reducering eller øgning af appetit.
 • Problemer med at sove, såsom søvnløshed eller mareridt.
 • Stress. Barnet kan lide af hovedpine, opkast eller mavesmerter, blandt andet.
 • Depressive symptomer, såsom en følelse af nederlag, usikkerhed, problemer i skolen, tristhed, pludselige humørsvingninger…
 • Problemer med sociale interaktioner. 
 • Adfærdsmæssige forstyrrelser, der kan skabe aggressiv eller provokerende adfærd. Dette er en forsvarsmekanisme.
 • Lavt selvværd.

Hvordan kan vi hjælpe børn med dysleksi?

mor, der læser med datter med dysleksi

Børn med dysleksi er kreative, fordi de tænker på en ukonventionel måde, og de kan løse problemer anderledes end andre. Hvis vi kan hjælpe dem tidligt, er det muligt at overkomme deres problemer og  forebygge mange af de problemer, der påvirker lavt selvværd og emotionel velvære.

Selvom de ikke kan stave, og det tager dem længere tid at bearbejde information, er det vigtigste, at vi støtter dem. Vi ønsker ikke, at de skal give op og droppe ud af skolen. Det er forældres job at opfordre til læsning og hjælpe sine børn med at læse derhjemme. Heldigvis, er der mange sjove måder, hvorpå man kan lære et barn at læse!

Ydermere, skal et barn forstå, hvad dysleksi er, og at det ikke gør ham eller hende mindre intelligent. Vi skal desuden tilbyde dem forskellige muligheder, der vil gøre det muligt for dem at opbygge deres selvtillidVi skal være opmærksomme på, at vi opfordrer dem til at prøve andre ting, såsom sport, kunstneriske aktiviteter eller teater.

Hvis dit barn har dysleksi, er det vigtigt at vide, at der ikke er noget galt med at være anderledes. Hans eller hendes dysleksi definerer ikke, hvem han eller hun er, og det bør aldrig interferere med Jeres kærlighed. Du kan desuden også finde ud af, at dit barn er meget talentfuld inden for andre ting.

Det kan interessere dig ...
5 børnebøger dit barn skal læse, før de bliver 6
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 børnebøger dit barn skal læse, før de bliver 6

De fleste børn har ikke mestret kunsten at læse før de bliver seks. De har lært at lytte og blive interesseret i børnebøger på det tidspunkt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.