Autofobi: Frygten for at være alene

Det kan være sundt og berigende at være alene, men for nogle personer er det ubærligt. Det er tilfældet for personer, der lider af autofobi. I dagens artikel vil vi diskutere lidelsen og dens konsekvenser.
Autofobi: Frygten for at være alene
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Autofobi er ret gængs i denne tid. Denne lidelse opstår hos personer, som oplever høje niveauer af angst, når de er alene.

Som du måske allerede ved, nyder nogle alenetid, mens andre prøver at undgå det. Nogle af os kan derudover godt lide tidspunkter med ro og introspektion, og der er tider, hvor det kan føles ubehageligt at være omgivet af andre mennesker.

Tid alene føles som en straf, og samvær ender med at blive en nødvendighed for dem, som er bange for at være alene.

Hvad kan du godt lide at lave på dine fridage? Er der muligheder for at hvile og forkæle dig selv? Eller går du i panik og begynder at lede efter selskab?

Ja, mange af os er en smule utilpas, når vi er alene. Denne utilpashed når dog patologiske niveauer for en lille gruppe mennesker.

Hvad er autofobi?

Begrebet, autofobi, betyder “frygt for at være alene”. Det handler dog ikke nødvendigvis om at frygte sin egen tilstedeværelse, men om at være helt alene. Med andre ord kan disse personer ikke håndtere følelsen af at være ensom.

Denne lidelse er i kategorien med fobier, og dette er symptomerne:

  • Der er en intens irrationel frygt for at være alene på ethvert tidspunkt.
  • Personen undgår at være alene under alle omstændigheder og føler sig skidt tilpas, når de ikke kan finde noget selskab.
  • Irrationel frygt og angst hæmmer en persons daglige funktion og påvirker dem på et socialt, personligt og professionelt niveau.
  • Symptomerne varer mere end seks måneder.
Ensom person lider af autofobi

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fire grunde til du føler dig ensom og løsningen

Hvordan manifesterer det sig?

De tidligere symptomer, der er typiske for autofobi, er i bund og grund dem, der hører til en angstlidelse, og manifesterer sig på forskellige måder. De følgende tilstande dukker som regel op:

  • Der er dysfunktionelle tanker forbundet med at være alene på et kognitivt niveau. En person kan tro, at de er i fare (et angreb eller en ulykke) og bekymre sig om, at ingen vil være der, hvis de har brug for hjælp, og at de derfor vil ende med at dø. Der er dog også bestemte komponenter af frygt for at blive ignoreret eller afvist. Det er som regel en person, der har stort behov for anerkendelse.
  • Der er også somatiske symptomer på et fysiologisk niveau såsom takykardi, hjertebanken, sveden, svimmelhed og forskellige smerter.
  • På et adfærdsmæssigt niveau undgår en person med autofobi ensomhed og vil prøve at slippe væk fra det så hurtigt som muligt og under alle omstændigheder.

Vi anbefaler også, at du læser denne artikel: Vær ikke bange for at være alene: 9 tips til at acceptere ensomhed

Hvad er årsagerne til autofobi?

Årsagerne til autofobi er ikke slået helt fast og kan variere for hvert specifikke tilfælde. Oprindelsen er som regel en direkte oplevelse, hvor en person var alene i en farlig situation. Hvis de for eksempel oplevede en traumatisk oplevelse, mens der ikke var nogen personer i nærheden.

Stedfortrædende læring er også en gængs udløser for frygt efter at have været vidne til negative konsekvenser af ensomhed for andre.

Som vi har nævnt ovenstående, er autofobi gængs i disse tider, selvom det ikke manifesterer sig lige intenst hos alle. Vi lever i et individualiseret, konkurrencepræget samfund, som fremmer uafhængighed. Det er en kultur, som sjældent giver mulighed for introspektion.

Vi er vant til et hurtigt tempo og overstimulerende omgivelser. Nye teknologier og elektroniske enheder holder os i kontakt med andre eller distraheret af ekstern information på alle tidspunkter. Vi lytter eller ser derfor sjældent på os selv, så vi kender ikke rigtig os selv.

Vi er i den grad ikke vant til at være i forbindelse med vores indre jeg, og vi bliver utilpas, når det sker. Dette ubehag bliver en reel frygt for personer, der er plaget af autofobi.

Kvinde sidder alene på gynge

Det er essentielt at lære at være alene

Konsekvenserne af autofobi handler om mere end det ubehag og angst, det skaber i en person. Mangel på evne til at være alene kan faktisk føre til, at de etablerer følelsesmæssig afhængighed eller andre skadelige forhold. En stor afhængighed af andre kan også forværre følelsesmæssige bånd.

Eksponering er den primære behandling af autofobi. Det indebærer gradvist at eksponere en person for situationer, hvor de er alene.

Det er også vigtigt at udføre kognitiv restrukturering af de dysfunktionelle tanker for at erstatte dem med andre, der er bedre tilpasset og mere passende. Ligeledes kan det også være nyttigt for en person, der er påvirket af denne lidelse, at lære nogle teknikker til kontrol.

Kort sagt er det en gængs og sund omstændighed at være alene, så vi skal lære at håndtere det. Derudover er ensomhed en glimrende mulighed for at forbinde sig med sig selv og forbedre sin følelsesmæssige sundhed.

Hvorfor ikke drage nytte af det og nyde det fuldt ud?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bonet, J. I. C. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema13(3), 447-452.
  • Tortella-Feliu, M., & Fullana, M. A. R. (1998). Una revisión de los estudios retrospectivos sobre el origen de las fobias específicas. Psicología conductual6(3), 555-580.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.