Symptomer og behandling af skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft er en type kræft, som påvirker skjoldbruskkirtlen. Det bliver ofte opdaget, når en smertefri knude dukker op foran på halsen.
Symptomer og behandling af skjoldbruskkirtelkræft
Jael Garrido Dominguez

Skrevet og kontrolleret af læge Jael Garrido Dominguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kræft er en unormal og fremskreden vækst af celler i et organ. Skjoldbruskkirtlen er også modtagelig for denne form for vækst. Denne kirtel er ansvarlig for at udskille hormoner, som bidrager til vigtige processer såsom stofskiftet, pulsen, kropstemperaturen og blodtrykket. Læs med her for at lære alt om symptomerne og behandlingen af skjoldbruskkirtelkræft.

Ifølge statistikker fra Global Cancer Observatory udgjorde denne type kræft i 2018 3,2% af nye tilfælde af kræft, der blev diagnosticeret. Derudover skønner eksperter, at det forårsagede mere end 41.000 dødsfald på verdensplan det samme år.

Det mest tydelige symptom på skjoldbruskkirtelkræft er knuder, der dukker op over kirtlen på halsen. Denne ondartede lidelse opstår mest host patienter over 60 og under 30. Ifølge skøn fra American Cancer Society vil de i 2020 diagnosticere 52.890 tilfælde blot i USA.

Hvad er symptomerne på denne type kræft? Hvilke behandlinger er tilgængelige? Svarene på disse spørgsmål er vigtige for alle. Ligesom med enhver anden type sygdom forbedrer tidlig og korrekt diagnose og behandling prognosen. I denne artikel vil vi svare på dine spørgsmål.

Symptomer på skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft dukker som regel op som en smertefri og mærkbar knude foran på halsen. Denne knude bør skelnes fra en godartet knude i skjoldbruskkirtlen. Godartede knuder i skjoldbruskkirtlen findes hos omkring 7% af befolkningen.

Smerte er forbundet med godartede lidelser forbundet med skjoldbruskkirtlen såsom akut viral betændelse af skjoldbruskkirtlen. Nogle symptomer, man kan bemærke, er dog:

  • Vedvarende hæshed.
  • Problemer med at synke mad.
  • Problemer med at trække vejret.
  • Konstant hoste.

Presset, som knuden skaber på luftvejene og spiserøret i halsen, forårsager disse symptomer. I de tidlige stadier bemærker man dem dog måske ikke. I ethvert tilfælde er det vigtigt at tale med en læge, så snart man oplever noget unormalt.

Hævet hals grundet skjoldbruskkirtelkræft

Diagnose og behandling af skjoldbruskkirtelkræft

Det sidste trin i diagnosen er at skelne ondartede knuder fra de godartede, hvilket afgør, hvilke patienter der har kræft, og hvilke der ikke har. Den primære metode til diagnose er sygehistorik, fysisk undersøgelse, laboratorietests og biopsi med en tynd nål.

Efter at have stillet en række spørgsmål vil lægen derefter mærke på området ved halsen og vil ønske at mærke på skjoldbruskkirtlen også. Derefter vil de måske udføre en række laboratorietests, og hvis de bemærker noget unormalt, vil de måske bede om en ultralydprøve for at prøve at forstå, hvad der sker.

Efter at have bekræftet tilstanden for knuden i halsen vil de måske foreslå en biopsi. En biopsi er den definitive metode til diagnose af skjoldbruskkirtelkræft. I denne test udvinder de celler fra det mistænkte område og analyserer dem i laboratoriet.

Behandlingen af skjoldbruskkirtelkræft er kirurgisk at fjerne knudenFør man udfører en operation på en patient for at behandle skjoldbruskkirtelkræft, vil lægen udføre en procedure, der hedder laryngoskopi.

Med denne procedure kan lægen afgøre, om stemmebåndet bevæger sig normalt. Under denne procedure observerer lægen halsen for at undersøge strubehovedet med særlige spejle eller en særlig slange med et lys og en linse i enden.

De udfører en laryngoskopi på grund af risikoen for at beskadige stemmebåndet under en operation. Efter operationen og evalueringen vil lægen måske anbefale andre supplerende behandlinger såsom strålebehandling.

Kvinde får scannet sin skjoldbruskkirtel

Du vil måske også være interesseret i at læse: Opioidbehandling mod kræftsmerter

Hvad bør man huske på?

Skjoldbruskkirtelkræft er en type kræft, som rammer skjoldbruskkirtlen. Denne type kræft har en høj overlevelsesrate og udgør omkring 3,2% af alle tilfælde af kræft i verden. Den bliver som regel diagnosticeret ved at identificere en smertefri knude foran på halsen, og man fjerner knuden kirurgisk for at behandle sygdommen.

Det kan interessere dig ...
Carcinofobi eller frygten for kræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Carcinofobi eller frygten for kræft

Det er helt rimeligt at have lidt frygt for kræft, så længe det ikke er overdrevent eller fører til tvangsmæssig adfærd. I såfald kaldes det carcin...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.