Slankepiller: Alt, du skal vide om dem

Slankepiller er ikke den korrekte løsning mod fedme. De kan dog hjælpe folk med at foretage de nødvendige livsstilsændringer for at forhindre yderligere vægtstigning. Der er dog ingen af disse slankepiller, der har vist sig at være mere effektive end kombinationen af sund kost og motion.
Slankepiller: Alt, du skal vide om dem

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er mange myter og forkert information vedrørende slankepiller. Desværre har den farmaceutiske industri populariseret forskellige midler, der lover at hjælpe folk med at tabe sig; de er imidlertid ikke effektive eller også kan de være skadelige for helbredet.

Man bør derfor kun få slankepiller udskrevet hos lægen, som har vurderet, hvorvidt de er egnede til dig.

Vi skal også understrege, at slankepiller ikke er en magisk løsning. Vægttab er en kompliceret proces, der kræver en indsats på mange forskellige områder. Selvom medicin kan være nyttigt, så er det ikke gavnligt, hvis personen ikke supplerer det med en sund kost og motion.

Slankepiller

Overvægtig person bliver målt hos lægen

For det første vil en læge aldrig udskrive slankepiller af æstetiske årsager. For det andet har ingen af disse piller vist sig at være mere effektive end en systematisk og kontrolleret kost med et godt træningsregime.

Når det er sagt, så skal vi bemærke, at mange af disse lægemidler virker på centralnervesystemet og hæmmer komplekse hypothalamiske kredsløb, der regulerer sult og mæthed. Med andre ord hjælper de dig med at føle dig mindre sulten.

På den anden side hjælper andre lægemidler med vanddrivende effekter eller afføringsmidler med at accelerere stofskiftet. Man kan også få såkaldte “fedtforbrændere”, som dog ikke bakkes op af videnskabelig dokumentation.

Læs også:

Hvem passer slankepiller til?

Slankepiller er ikke egnet til alle. Først og fremmest må gravide og ammende ikke tage dem. Eksperter anbefaler dem heller ikke til mindreårige. De bør under ingen omstændigheder tages uden råd og vejledning fra lægen.

Læger kan anbefale disse lægemidler til patienter, der opfylder de følgende kriterier:

 • De ligger på fedmeskalaen. En læge sætter en patient på fedmeskalaen, når vægten er 20% højere end idealvægten i henhold til patientens højde. Det betyder generelt, at deres BMI er højere end 30.
 • De har et lavere BMI, men de har også en medfølgende sygdom. Der er tilfælde, hvor BMI’et ikke når 30, men er over 27, og patienten har problemer med eksempelvis diabetes, søvnapnø eller forhøjet blodtryk. I dette tilfælde er det sommetider passende at give dem disse lægemidler.

Det skal dog bemærkes, at slankepiller aldrig er førstevalget, når det gælder behandling. Læger udskriver dem kun, hvis patienten har fulgt en kost og et træningsregime i en periode på 3-6 måneder, og de ikke var i stand til at tabe mere end 5% af deres vægt under den periode.

Personen skal også være motiveret og opsat på at tabe sig på alle nødvendige måder.

Bivirkninger ved disse lægemidler

Slankepiller kan give mange ubehagelige bivirkninger, såsom denne kvinde med ondt i maven

Ligesom alle andre lægemidler er der bivirkninger, som varierer fra person til person. De mest almindelige og milde symptomer er diarré, forstoppelse og/eller kvalme, hvilket som regel forsvinder med tiden.

Nogle lægemidler kan forårsage søvnbesvær, nervøsitet eller rastløshed samt hovedpine og et forhøjet blodtryk. Kun i meget få tilfælde er der blevet rapporteret andre bivirkninger fra brugen af disse lægemidler. Disse bivirkninger inkluderer:

 • Gul pigmentering i øjnene og/eller på huden
 • Mørk urin
 • Bleg afføring
 • Kløende hud
 • Mavesmerte
 • Manglende appetit

Sikkerhedsforanstaltninger

Det er vigtigt at bemærke, at nogle produkter, der sælges i forretninger og netbutikker, og som promoveres som slankepiller, er usikre, fordi de ikke bakkes op af videnskabelig dokumentation.

Nogle af disse produkter – især dem, som indeholder efedrin eller koffein – er blevet forbundet med rapporter om anfald, hjerteanfald, slagtilfælde og pludselig død. Det anbefales derfor, at du altid taler med din læge, før du tager disse slankepiller.

Slankepiller, der gives på recept, mister deres effekt, når personen stopper med at tage dem. Det er derfor meget sandsynligt, at disse personer vil tage på, når de stopper med at tage pillerne, hvis de ikke opretholder en sund kost og en ordentlig livsstil.

Derfor skal personer vedligeholde en sund kost og et godt træningsregime for at bidrage til et permanent vægttab. 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
 • Xie Z, Chen F, Li WA, Geng X, Li C, Meng X, Feng Y, Liu W, Yu F. A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res. 2017 Jun;39(6):559-565.
 • Duan S, Xie L, Zheng L, Huang J, Guo R, Sun Z, Xie Y, Lv J, Lin Z, Ma S. Long-term exposure to ephedrine leads to neurotoxicity and neurobehavioral disorders accompanied by up-regulation of CRF in prefrontal cortex and hippocampus in rhesus macaques. Behav Brain Res. 2020

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.