Smerter i brystvorten: 9 årsager hos mænd og kvinder

Hovedårsagen til smerter i brystvorten er normalt friktion, men det kan også skyldes mere alvorlige sygdomme som f.eks. infektioner.
Smerter i brystvorten: 9 årsager hos mænd og kvinder
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 08 november, 2022

Brystområdet er et meget følsomt område hos både mænd og kvinder, især området nær brystvorten. Derfor kan smerter i brystvorten være et meget ubehageligt symptom for enhver person. Årsagerne til denne tilstand er mange og varierede, og vi fortæller dig alt om dem her.

Smerter i brystvorten er et meget variabelt symptom, så intensiteten og varigheden vil afhænge af den enkelte person. Generelt opfattes det som ubehag eller øget følsomhed. Desuden forsvinder smerten i de fleste tilfælde af sig selv efter tre eller fire dage uden behov for specifik behandling.

9 mulige årsager til smerter i brystvorten

Par ligger sammen i seng

Nogle mennesker kan lide af ømme brystvorter på grund af friktion forårsaget af samleje.

Årsagerne til dette symptom er meget varierende og kan spænde fra simpel friktion til en alvorlig lidelse som f.eks. Pagets sygdom. Heldigvis er de fleste af årsagerne godartede, og der er ingen grund til at være bekymret. Nogle af de vigtigste årsager er som følger.

1. Friktion

Den mest almindelige årsag til smerter i brystvorten hos både mænd og kvinder er friktion. Friktion med tøj opstår normalt under anstrengende fysisk aktivitet. Bevægelserne får tøjet til at gnide mod brystvorten, og der opstår irritation.

Denne smerte kan også opstå ved at bære en dårligt siddende bh eller ved gnidning mellem kroppe under samleje. Folk rapporterer ofte om en skarp, stikkende smerte på grund af irritation. Desuden kan huden være tør eller revnet.

Ideelt set bør det materiale, der forårsagede irritationen, undgås. Det er også muligt at placere en strimmel tape på brystvorten, når man træner, for at minimere gnidninger. Personer, der får en rift eller et sår som følge af friktion, bør vaske området og anvende en helende creme.

2. Hormonelle ændringer kan give smerter i brystvorten

Kvinder gennemgår konstante hormonelle ændringer i løbet af deres menstruationscyklus. Øget progesteron og østrogen i dagene op til menstruationen påvirker brystkirtlerne og kan forårsage smerter i brystvorten. Hormonerne medfører, at der ophobes væske i brysterne, hvilket øger deres følsomhed.

Ubehag ved brystvorterne opstår i dagene før menstruationen og forsvinder derefter af sig selv, når menstruationen indtræder. Selv om symptomet er selvbegrænsende, kan man påføre kolde omslag på området for at mindske ubehaget. Hvis smerterne ikke forsvinder efter et par dage, er det nødvendigt at opsøge en læge.

3. Graviditet

Graviditet er en anden almindelig årsag til smerter i brystvorten hos kvinder. Moderens bryster vokser i størrelse, især i det sidste trimester, for at producere brystmælk. Denne vækst vil medføre udspilning af huden og dermed flere symptomer såsom smerter og kløe.

Brysterne kan også undergå andre ændringer under graviditeten, som er vigtige at kende til. Areolerne bliver ofte mørkere, der opstår små knuder, og der er øget følsomhed i hele brystet.

Selv om der ikke er meget, der kan gøres for at lindre smerterne i dette tilfælde, er isposer en stor hjælp. Desuden bør kvinder anvende en fugtighedscreme mindst to gange om dagen, hvis de ønsker at forhindre strækmærker i at opstå.

4. Amning

Baby ammer hos sin mor

En dårlig ammestilling er en af de mest almindelige årsager til smerter i brystvorten hos kvinder.

Amning kan være en virkelig smuk proces, hvor der skabes et bånd mellem mor og barn. Amning kan dog forårsage brystvorte-smerter, når den ikke udføres med den rette teknik ifølge nogle undersøgelser.

Dette faktum er mere almindeligt i de første måneder, hvor barnets lille mund ikke er i stand til at sutte på brystvorten korrekt, og dette skaber friktion med tandkødet.

På den anden side kan smerter også opstå, når barnet begynder at få tænder, da dette kan ændre på sutteteknikken. Begge situationer kan forårsage rifter og endda blødning. En anden mulig årsag til smerter i denne fase er brugen af en brystpumpe med en meget lille kop.

Hvis du har smerter i brystvorten under amning, er det altid bedst at konsultere en ammevejleder. Han/hun vil kunne give dig de bedste ammeteknikker for at undgå dette symptom.

5. Allergier kan forårsage smerter i brystvorten

Som nævnt er brystvorterne et af kroppens mest følsomme områder, og det gør dem udsat for skader. Kemikalier i rengøringsmidler, sæbe og endda tøj kan forårsage en allergisk reaktion. Allergi viser sig normalt ved smerte, kløe og rødme.

Antiinflammatoriske cremer kan hjælpe med at lindre symptomerne i disse tilfælde. Den bedste behandling vil dog være at identificere og undgå det udløsende middel. For at gøre dette er det nødvendigt at bruge neutral sæbe, vaske området med varmt vand og skifte vaskepulver.

6. Eksem eller atopisk dermatitis

Atopisk dermatitis eller eksem er en overdreven autoimmun reaktion som følge af eksponering for et bestemt allergen. Ud over ømhed i brystvorten forekommer eksem med symptomer, der ligner allergi, men med større intensitet. Folk kan opleve rødme, intens kløe, hævede brystvorter og endda blærer.

Listen over stoffer, der kan udløse atopisk dermatitis på brystvorten, er meget lang. De vigtigste produkter omfatter barberskum, lotion, sæbe, vaskemiddel og parfume.

Behandlingen af atopisk dermatitis er baseret på brugen af kortikosteroidcremer. Virkningerne af langvarig brug af disse stoffer kan imidlertid være sundhedsskadelige, så de bør kun anvendes under tilsyn af en hudlæge.

7. Infektioner

Infektioner i mælkekirtlen eller den overliggende hud er også en almindelig årsag til ømhed i brystvorterne. Infektioner kan spænde fra simpel follikulitis eller mastitis til mere alvorlige infektioner som f.eks. brystsvamp. Sidstnævnte er heldigvis en sjælden brystsygdom ifølge nogle undersøgelser.

Symptomerne og de kliniske manifestationer er meget varierende og afhænger af sværhedsgraden. Rødme, hævelse, smerter og purulent udflåd er nogle af de mest almindelige. Infektioner skyldes, at flere mikroorganismer trænger ind i kroppen gennem små læsioner.

Lokal behandling med specifikke salver er normalt tilstrækkelig. Det kan dog være nødvendigt med oral antibiotika for at kontrollere infektionen.

8. Traumer

Ethvert slag mod brysterne kan forårsage smerter i brystvorten. Det hyppigste traume mod området opstår under seksuel kontakt, især hvis det sker pludseligt. En anden hyppig årsag til smerter er brystvortepiercinger.

Smerter forårsaget af brystvortepiercinger varer normalt et par uger. I denne periode er det nødvendigt at kontrollere den ved at tage smertestillende medicin og holde området rent for at undgå infektion. På den anden side vil smerter forårsaget af andre traumer forsvinde af sig selv efter et par dage uden behov for medicin.

9. Pagets sygdom og kræft

I sidste ende kan Pagets sygdom og andre former for brystkræft forklare smerternes opståen. Pagets sygdom er en ondartet sygdom i brystet, der kan manifestere sig som et metastatisk fokus af en tumor.

De vigtigste symptomer, der ledsager brystkræft, er ændringer i brystvortens form, eksoriation, sår, appelsinhud, gul eller blodig udflåd fra brystvorten. Ved tilstedeværelse af disse symptomer er det vigtigt at konsultere en specialist hurtigst muligt.

Heldigvis kan brystkræft behandles på mange forskellige måder, herunder kirurgi, strålebehandling og kemoterapi. Behandlingen kan dog blive mere kompliceret, efterhånden som sygdommen skrider frem, så det anbefales altid at konsultere en læge tidligt.

Hvis du er i tvivl i tilfælde af smerter i brystvorten, skal du kontakte din læge

Som du kan se, er de fleste årsager til smerter i brystvorten godartede. I den forstand bør symptomet forsvinde af sig selv efter et par dage. Du bør dog altid konsultere en specialist, hvis smerterne ikke aftager, forværres eller ledsages af andre alarmerende symptomer.

Det kan interessere dig ...
Ændringer i brystet og brystvorten: Hvornår er det grund til bekymring?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ændringer i brystet og brystvorten: Hvornår er det grund til bekymring?

Der er ændringer i brystet og brystvorten, som er normale, mens andre ikke er det. Det er vigtigt at vide, hvornår man skal gå til lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kent JC, Ashton E, Hardwick CM, Rowan MK et al. Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. Int J Environ Res Public Health. 2015 Sep 29;12(10):12247-63.
  • Stamatakos M, Kontzoglou K, Sargedi C, Tsaknaki S, Safioleas M. Mammary candidiasis. A breast infection difficult to handle. Chirurgia (Bucur). 2008 Sep-Oct;103(5):583-6.
  • Berens PD. Breast Pain: Engorgement, Nipple Pain, and Mastitis. Clin Obstet Gynecol. 2015 Dec;58(4):902-14.
  • Di Como J, Tan S, Weaver M, Edmonson D, Gass JS. Nipple pain: Raynaud’s beyond fingers and toes. Breast J. 2020 Oct;26(10):2045-2047.
  • Morland-Schultz K, Hill PD. Prevention of and therapies for nipple pain: a systematic review. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2005 Jul-Aug;34(4):428-37.
  • Niazi A, Rahimi VB, Soheili-Far S, Askari N et al. A Systematic Review on Prevention and Treatment of Nipple Pain and Fissure: Are They Curable? J Pharmacopuncture. 2018 Sep;21(3):139-150.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.