Afstødning af en piercing: Årsager, behandling og forebyggelse

Lider du af afstødning af en piercing? Du kan behandle det ved at bruge nogle plejetips og forhindre, at det sker igen. Vi fortæller dig om det i denne artikel.
Afstødning af en piercing: Årsager, behandling og forebyggelse

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 16 september, 2022

Afstødning af en piercing er en komplikation, der kan opstå med en ørering eller et smykke, som er blevet indsat i en del af kroppen, efter at kroppen er blevet gennemboret for at gøre plads til den.

Denne komplikation er ikke den mest almindelige bivirkning ved en piercing. De mest almindelige er udviklingen af keloider, infektioner og dermatitis. Men det er bestemt muligt, at der kan forekomme en afstødning af en piercing. Vi forklarer, hvorfor det sker, hvordan det behandles, og hvordan du kan forebygge det.

Hvad er afstødning af en piercing?

Din krop har et selvforsvarssystem, der kaldes immunsystemet. Det fungerer ved at genkende fremmede stoffer kaldet antigener. Når disse opdages af forskellige celletyper, udløser det produktionen af antistoffer i B-lymfocytter.

Til gengæld er disse celler i stand til at huske, så når fremmede elementer igen kommer ind i kroppen, produceres der straks antistoffer. Sådanne stoffer kan dog ikke ødelægge fremmedstoffer alene. Det er her, T-lymfocytter og fagocytter kommer i spil.

Hele dette system udløses, når man bliver skadet, og det er det, der sker, når man får en piercing. Kroppen ved ikke, at du har gjort det, fordi du ville det, og symptomerne på afstødning af en piercing skyldes en almindelig immunreaktion.

Hvad er symptomerne i forbindelse med afstødning af en piercing?

Afstødning kan forekomme uger, måneder og i sjældne tilfælde endda årtier efter, at piercingen er udført. For at vide, om din krop afstøder piercingen, bør du tage et godt kig på området og se, om det viser nogen af disse tegn:

 • Smykket har flyttet sig fra sin oprindelige position.
 • Mængden af væv i hullet er tyndere.
 • Desuden er hullerne blevet større.
 • Øreringen eller piercingen begynder at hænge anderledes.
 • Huden ved hullet er skællet, skaller, er rød og betændt, er hård eller ser hård ud.
 • Man kan se smykket gennem huden.
Ørering illustrerer afstødning af en piercing

Smykker, der er indsat i huden, kan af immunsystemet blive genkendt som et fremmedlegeme, hvilket vil udløse en afstødningsreaktion.

Hvorfor sker der afstødning af en piercing?

Når huden bliver skadet, gennemgår den en arvævsproces, der begynder med betændelse og slutter med dannelse af arvæv. Det, der sker, er, at kroppenofte forsøger at fjerne smykket for at helbrede hullet.

En del af sårheling indebærer, at huden sætter sig fast igen. Det er derfor, at hullerne lukker sig, når vi trækker smykket ud. Selv om der ikke er nogen specifik årsag til, at dette sker, mener man, at der er visse faktorer, der kan være befordrende for dette.

 • Genetik er en af disse faktorer, og nogle mennesker er mere disponeret for at afvise fremmede materialer.
 • Ringens størrelse og form er en anden indflydelsesrig faktor, da dårligt siddende smykker ofte er den oprindelige årsag til problemet.
 • En anden relevant faktor er det metal, som smykket er lavet af. Titanium er f.eks. bedre for personer med følsom hud.
 • Det siges også, at det sted, hvor det er placeret, har en indflydelse. De steder, hvor de fleste afstødninger af piercinger forekommer, er i navlen og øjenbrynene.

Sådan håndterer du afstødning af en piercing

Hvis du oplever afstødning af en piercing, kan det være ret foruroligende, fordi tingene ikke er gået, som du ønskede. Der er dog måder, hvorpå du kan håndtere problemet.

 • Til at begynde med skal du tage smykket ud, hvis du ser, at det i stigende grad bevæger sig mod overfladen.
 • En anden foranstaltning, du kan tage, er at prøve en anden type smykke, med en anden størrelse og et andet materiale. Det er tilrådeligt at vælge en ikke-irriterende plastikring eller -stang.
 • Brug noget olie eller creme med E-vitamin for at mindske arvæv.

Det er den professionelle, der har udført piercingen, der bør instruere dig om det. Du bør næsten altid vente et år, før du prøver at lave en ny piercing.

Forebyggelse og pleje

Redskaber til at lave en piercing

Det er vigtigt, at piercingen udføres af fagfolk på området for at mindske risikoen.

Før du får en piercing, skal du søge efter en kvalificeret fagmand med erfaring. Du bør altid spørge om risikoen for afstødning i det område, hvor du gerne vil have lavet piercingen. Husk, at piercinger kan efterlade synlige ar.

For at mindske risikoen for afstødning bør du bede om en stor diameter eller bredde. Hold også området rent med et saltvandomslag. Udblød et rent stykke gaze i opløsningen, og læg den på den nye piercing.

Du bør anvende helende behandling kun to gange om dagen, da overdreven behandling kan irritere huden, hvilket forsinker helingen. Vask dine hænder med vand og antibakteriel sæbe, før du rører ved eller rengør piercingen eller smykket.

For at sikre, at helingsprocessen er vellykket, og at der ikke sker en afstødning af piercingen, er det også tilrådeligt at følge en god kost og undgå stress. Dette vil hjælpe immunsystemet med at helbrede området uden for mange problemer.

Andre faktorer, der bør tages hånd om og kræver opmærksomhed, er renheden af de værktøjer, der blev brugt under piercingen, og hygiejnen af de smykker, du skal bære.

Hvornår skal du gå til lægen?

Hvis du oplever symptomer på infektion eller allergisk reaktion på grund af afstødning af piercingen, såsom feber, kulderystelser, udslæt, åndenød eller brystsmerter, bør du straks gå til lægen. Du må ikke forsøge at fjerne genstanden selv, da du kan forårsage yderligere skade på din hud.

Det kan interessere dig ...
Jeg har en knude omkring en piercing: Hvad kan jeg gøre?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Jeg har en knude omkring en piercing: Hvad kan jeg gøre?

En knude omkring en piercing kaldes et "hypertrofisk ar". Det er almindeligt, og selv om det er generende, er det ikke grund til panik.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sung, Calvin T., Brian C. Machler, and Sharon E. Jacob. “Piercing metal contact allergy: nothing gold can stay.” Dermatitis 29.4 (2018): 227-228.
 • Schuttelaar, Marie LA, et al. “Prevalence of contact allergy to metals in the European general population with a focus on nickel and piercings: The EDEN Fragrance Study.” Contact Dermatitis 79.1 (2018): 1-9.
 • Van Hoover, Cheri, Carol‐Ann Rademayer, and Cindy L. Farley. “Body piercing: motivations and implications for health.” Journal of midwifery & women’s health 62.5 (2017): 521-530.
 • Fornos Viéitez, Benedicto . Complicaciones de los piercings. Enfermería Dermatológica. 1. 2 (2007). 7-11,

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.