Sådan kan man forberede sig til en fødsel

Planlægning er vigtig, når du forbereder dig til en fødsel, da det giver dig mulighed for at møde den med mindre frygt og angst. Få de bedste tips her.
Sådan kan man forberede sig til en fødsel
Bernardo Peña

Skrevet og kontrolleret af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Når man nærmer sig de sidste uger af graviditeten, er det tid til at forberede sig til en fødsel. For at gøre dette er det vigtigt at være meget godt forberedt. Det er trods alt muligt, at der kan opstå nogle situationer under fødslen af dit barn, som ikke var planlagt på forhånd.

Det er dog ikke et spørgsmål om at være alarmeret eller nervøs. Det handler om at forudse mulige situationer, der kan opstå. Derfor vil vi i denne artikel gerne hjælpe dig med at forberede dig på at møde nogle situationer, som slet ikke vil være noget problem, hvis du blot planlægger dem på forhånd.

Men selv i tilfælde af uventede begivenheder kan planlægning på forhånd hjælpe dig med at kunne bevare roen. Ved at huske på nogle af disse grundlæggende tips kan det hjælpe dig med at få ro i sindet, når denne vigtige dag kommer.

Hvorfor forberede sig til en fødsel?

Fødsel er en proces, der normalt opleves på hospitaler, hvor du får specifik og professionel pleje af både mor og barn. Derfor er det vigtigste at slappe af. Hvor kan du have det bedre end på hospitalet? De professionelle vil tage sig flittigt af dig, og du vil sandsynligvis også have de mennesker, du elsker mest, hos dig.

Men før denne dag kommer, er det vigtigt at planlægge det nødvendige og ankomme uden frygt. Så i denne artikel vil vi dele en række tips, som vil hjælpe dig til dette unikke øjeblik i livet. Disse er især relevante, hvis det er dit første barns fødsel.

Hvornår skal du tage på hospitalet?

Først og fremmest er det vigtigt at kende de mest almindelige symptomer, der opstår før fødslen. På denne måde vil du kunne genkende de tegn, der indikerer, at fødslen allerede er begyndt.

I den forbindelse er veer og udvidelse af livmoderhalsen blandt de mest almindelige tegn. Det er dog tegn, som kun medicinsk personale kan bekræfte.

Gravid kvinde tjekkes af jordemoder

Derfor er her en kort liste over almindelige symptomer, som du kan bemærke. Hvis du har to eller flere af dem, bør du tage på hospitalet.

 • Mavesmerter eller konstant ubehag.
 • Tryk i skambenet.
 • Spænding af maven.
 • Øget udflåd fra skeden.
 • Mørk pletblødning på grund af en slimprop.

Forskellen mellem falske og rigtige veer

På den anden side er det vigtigt at skelne falske veer fra rigtige veer.

I det første tilfælde er veerne uregelmæssige og varer mindre end et minut. Der er også ubehag i området under navleregionen. Disse smerter lindres dog ved hvile eller let gang.

I modsætning hertil er rigtige veer regelmæssige, med større hyppighed, varighed og intensitet, og de forsvinder ikke ved hvile. Ligeledes er der normalt ubehag i lænden, som breder sig til maveområdet.

Under hvilke omstændigheder bør du søge læge? Læs videre for at lære, hvordan man kan forberede sig til en fødsel!

Vi anbefaler, at du læser: Lær om fødselsforberedelse

Risikosituationer, som du skal kende før fødslen

Her er nogle tegn, som du skal være opmærksom på, da de kan være tegn på risikosituationer:

 • Grønligt, gulligt eller brunligt fostervand.
 • Menstruationslignende blødning, da det kan indikere en mulig bristet moderkage.
 • Stærke veer, der ikke forsvinder.
 • Fravær af fosterbevægelser.
 • En feber højere end 38° Celcius.

Veer

Veer er intense, tiltagende smerter, der er lokaliseret i lænden eller i underlivet. Der kommer normalt 1 hvert 5. minut under fødslen, selv når man ligger ned.

Kvinde oplever veer og vil forberede sig til fødslen

Desuden kan plukveerne også opstå, når der sker en hærdning af maven og derefter en afslapning af livmoderen.

Bristet fostersæk

Et andet tegn, som man bør tage hensyn til for at vide, hvordan man skal forberede sig til en fødsel, er at overveje bristning af fostersækken. Hvis kvinden opdager, at hun mister en lille mængde væske, er det sandsynligt, at vandet er gået. Vær også opmærksom på væskens tykkelse og farve.

Hvis væsken er lys og vandig i farven, du kan mærke barnet bevæge sig i din mave, og du ikke mærker livmodersammentrækninger, er det normalt, og du bør blot ringe til fødegangen.

Hvis væsken derimod er gul, rød eller grøn i farven, indikerer det, at fødslen er begyndt. Du bør i dette tilfælde tage på sygehuset.

Pak din taske i god tid: Et grundlæggende skridt, når man vil forberede sig til en fødsel

Forberedelsen til en fødsel bør omfatte at få samlet en god, komfortabel og håndterbar taske til hospitalet. Så det er også bedst at have den klar inden den 37. graviditetsuge for at undgå at pakke med veer og hastværk.

Gravid pakker taske for at forberede sig til en fødsel

Hvad skal denne taske indeholde? Her er en kort liste over de vigtigste ting ifølge en artikel offentliggjort af Revista Psicología y Salud.

 • Officielle personlige dokumenter: Vandrejournal, sygesikringsbevis osv.
 • Behageligt tøj: Tøfler, sokker, en varm trøje eller jakke osv.
 • Hygiejneartikler: Sæbe, tandbørste, tandpasta, deodorant, creme, shampoo, hårbørste, et håndklæde, vatrondeller osv.
 • Undertøj: Amme-bh’er, behagelige højtaljede trusser osv.
 • Babytøj og hygiejneartikler: Bleer, bodyer, sokker, huer osv.
 • Telefon: En powerbank eller oplader samt kontaktnumre.

Hvis du har spørgsmål om, hvordan man bør forberede sig til en fødsel, skal du kontakte din jordemoder

Nogle gange har nogle kvinder, selv med god information om symptomerne på fødslen og dens forløb, svært ved at genkende deres egne symptomer eller betydningen af visse fornemmelser.

Derfor anbefaler vi, at du kontakter din jordemoder for at få afklaret eventuelle spørgsmål om de symptomer, du oplever.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.