De mest effektive hjemmemidler mod forstoppelse hos børn

Har dit barn forstoppelse? Find nogle af de mest effektive midler til behandling af forstoppelse hos børn i denne artikel.
De mest effektive hjemmemidler mod forstoppelse hos børn
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Forstoppelse hos børn bør ikke behandles med konventionelle afføringsmidler, som voksne indtager. Disse stoffer har en irriterende virkning på tarmen, som kan forringe dette organs funktion, især hvis vi misbruger dem i en tidlig alder.

Oplev i denne artikel 13 naturlige midler, der hjælper med at kontrollere forstoppelse hos børn uden nogen risiko for helbredet.

Forstoppelse hos børn

Forstoppelse er et almindeligt problem hos børn, der er kendetegnet ved sjældne afføringer og hård eller tør afføring. Desuden kan børn have nogle af disse tegn, der tyder på forstoppelse:

 • Smerter under afføring.
 • Mindre end tre afføringer om ugen.
 • Ubehag og smerter i maven.
 • Spor af flydende eller pastaagtig afføring i undertøjet.
 • Blod på overfladen af hård afføring.
 • På grund af smerter og ubehag kan de vise tegn på at holde trangen til at gå på toilettet tilbage, f.eks. ved at lægge benene over kors, klemme balderne hårdt sammen eller vride kroppen.

Mange tilfælde af forstoppelse hos børn er ikke alvorlige og kan løses med ændringer i kost og toiletvaner. Vi kan dog ikke udelukke andre faktorer som f.eks. følelsesmæssige problemer eller stillesiddende livsstil.

Hvis problemet fortsætter, og vi ikke kender årsagen, bør vi opsøge lægen så hurtigt som muligt for at foretage de relevante undersøgelser. På denne måde kan enhver sygdom udelukkes, og den rette behandling kan udføres.

13 hjemmemidler til at lindre forstoppelse hos børn

Som nævnt kan dette problem for det meste løses hjemme med nogle enkle trin og midler.

1. Olivenolie

Olivenolie kan bruges til at behandle forstoppelse hos børn

En skefuld olivenolie på tom mave er et ufejlbarligt middel mod forstoppelse, ifølge denne undersøgelse, der er udført af det føderale universitet i São Paulo. Børn reagerer normalt hurtigt og godt på denne enkle vane, som vi kan opretholde i et par uger, indtil tarmen er reguleret.

 • Ekstra jomfruolivenolie er et mildt afføringsmiddel og et meget sundt levnedsmiddel, der er vigtigt i en afbalanceret kost.
 • Ud over at tage den på tom mave kan vi bruge den som en almindelig dressing.

Vi anbefaler dig også at læse: Macrogol til behandling af kronisk forstoppelse

2. Æble

Æble er en frugt rig på fibre, fruktose og sorbitol, der kan regulere tarmtransitten, afhængigt af hvordan vi indtager det. Det siger denne forskning udført af forskeren Johnson W. McRorie.

 • Vi bør spise det om morgenen og med sin skræl for at bekæmpe forstoppelse. Vi anbefaler dog, at det er økologisk frugt for at undgå pesticider.

3. Blommer

Blommer er et fremragende mildt afføringsfremmende middel til at forebygge forstoppelse hos børn på den mest naturlige måde. Denne undersøgelse foretaget af det tekniske universitet i Łódź (Polen) bekræfter dette.

De tre eller fire blommer kan tilbydes som det første om morgenen sammen med morgenmaden. Disse bør ligge i blød natten over i lidt vand. En anden måde at introducere dem på er i form af juice, alene eller blandet med æblejuice, hvis børnene ikke kan lide smagen.

4. Flere frugter til at lindre forstoppelse hos børn: Kiwifrugt

Kiwijuice

Kiwi er en anden frugt, der er meget gavnlig for en sund tarm. Mange mennesker spiser en kiwi hver morgen for at lette tarmfunktionen, takket være dens fiber- og enzymindhold.

 • Vi kan indtage den alene eller kombinere den med æble og blomme for at lave en lækker og nærende juice eller smoothie, der vil glæde de små i huset.

5. Hørfrø

Hørfrø er et berømt middel til at lette tarmbevægelser. Vi skal blot vide, at det er vigtigt at lade dem ligge i vand natten over.

 • Når frøene lægges i blød, vil de frigive opløselige fibre, kendt som slim.
 • Om morgenen skal barnet på tom mave drikke både frøene og vandet. For større sikkerhed er det at foretrække at bruge de knuste frø.
 • Det er også muligt at tilføje det til havregryn til morgenmaden, blande det med yoghurt eller piske det med noget frugt. På denne måde er den geléagtige konsistens af præparatet ikke så mærkbar.

For børns vedkommende er den rigtige mængde en halv teskefuld om dagen. Overskrid ikke den anbefalede mængde, og det er vigtigt at sikre tilstrækkelig vandindtagelse.

6. Chiafrø

Chiafrø virker på samme måde som hør, ifølge denne undersøgelse foretaget af University of Veterinary and Animal Sciences Lahore (Pakistan). Derfor er rådene til brug de samme i begge tilfælde.

 • Når de lægges i vand, frigiver de fiberen, som har en geléagtig konsistens.
 • Dette genererer en virkning i hele fordøjelseskanalen uden at irritere tarmen.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også vil nyde at læse: Fem skønne opskrifter med chiafrø

7. Citronsaft

Vand med citron er godt mod forstoppelse hos børn

Et glas varmt vand med saften fra en halv citron har en afføringsfremmende virkning på kroppen, da det kan få fordøjelseskanalen til at slappe af og øge afføringen. Dette er et af de enkleste og mest naturlige midler, som vi kan give til et barn med forstoppelse.

Ingredienser

Tilberedning

 • Varm vandet op til en tålelig temperatur og tilsæt saften fra en citron.
 • Drik blandingen på tom mave.

8. Honning

Bihonning har en mild afføringsfremmende virkning og virker desuden afslappende på tarmene. Det kan indgå blandt effektive foranstaltninger til behandling af dette problem. I dette tilfælde bør det, som forfatterne af ovennævnte undersøgelse påpeger, ikke gives til børn under 2 år.

9. Havregryn: Morgenmad til forbedring af forstoppelse hos børn

Havregryn er et af de kornprodukter, der er rigest på fibre. Det er en ideel mulighed for børn med forstoppelse. Fuldkorn er fødevarer, der kan forbedre både afføringskonsistens og -frekvens. Vi kan tilføje det til supper, bouillon, cremer, gryderetter, kager, småkager, kiks, smoothies osv.

Ifølge data fra en undersøgelse offentliggjort i Journal of Medicinal Food forbedrede indtagelse af havregryn hos børn i alderen 7 til 12 år i to uger også nogle gastrointestinale symptomer.

10. Psyllium

Psyllium

Psyllium eller loppefrøskaller er frøskaller med en høj balancerende effekt på tarmen. Det er et afføringsmiddel, der tilfører væske og fylde til afføringen.

Det kan tilsættes til børns måltider. Det anbefales dog ikke at bruge denne type produkt til børn uden først at rådføre sig med en sundhedsperson.

11. Vand

Hvis vi øger forbruget af fibre, må vi ikke glemme at drikke mere vand for at fordøje det godt og sikre, at det har sin positive virkning på tarmtransitten.

Vi bør sørge for, at barnet drikker vand hele dagen. Desuden kan dehydrering også være en årsag til forstoppelse hos børn, hvilket bekræftes af denne undersøgelse foretaget af Nestlé Water Institute.

12. Massage

Ved at massere barnets mave forsigtigt slapper musklerne af og hjælper med at stimulere tarmaktiviteten. Om aftenen, når barnet skal i seng, kan man massere blidt på maven. Det er vigtigt, at vi følger tarmens vej.

 • Start over den højre lyske.
 • Bevæg dig opad til under ribbenene.
 • Bevæg dig hen til ribbenene på venstre side.
 • Bevæg dig til sidst ned til venstre lyske.

13. Ændringer i toiletrutinen

Ved at anvende ændringer i mønstre og adfærd i forbindelse med afføring kan man forbedre forstoppelse hos børn. Ved at vænne børn til at gå på toilettet efter måltiderne kan man etablere en positiv toiletrutine.

Hvis du er i gang med at lære dit barn at gå på toilettet, og der opstår forstoppelse, kan det være at foretrække at vente med at fjerne bleen helt, indtil forstoppelsen er overstået.

Hvad man ellers kan gøre for at behandle forstoppelse hos børn

Kost og toiletvaner er to af de vigtigste grundpiller i behandlingen og forbedringen af forstoppelse hos børn. De skal dog understøttes af andre sunde vaner, der uden tvivl vil bidrage positivt.

 • Det er vigtigt, at børn fører et aktivt liv og deltager i fysisk aktivitet og udendørs leg.
 • Fibre er en vigtig del af kosten, men de bør indgå som en del af en afbalanceret og komplet kost, der også indeholder tilstrækkeligt med fedt og protein.
 • Nogle fødevarer anbefales ikke i denne situation. Det er tilrådeligt at undgå for meget mælk og frugtsaft samt kulsyreholdige drikkevarer, fastfood og stegte fødevarer.

Alle de ovennævnte midler er en god måde at forbedre og løse (i nogle tilfælde) dette problem på uden at skulle bruge medicin, suppositorier eller lavementer.

Men vær opmærksom på nogle tegn, der tyder på, at en hurtig konsultation med lægen er nødvendig: Feber, manglende appetit, vægttab, blod i afføringen, forstørrelse af maven, smerter ved afføring eller rektalprolaps.

Forstoppelse hos børn kan forbedres med nogle hjemmemidler

Hyppig afføring eller hård afføring kan være almindeligt hos børn. Mange gange skyldes de ændringer i kosten eller vanskeligheder med at lære at bruge toilettet.

I de fleste tilfælde er det normalt midlertidigt og forbedres med en ændring af kosten, korrekt hydrering, fysisk aktivitet og andet. For at undgå komplikationer og for at udelukke mere alvorlige problemer skal du dog sørge for at konsultere din børnelæge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arnaud M. J. Mild dehydration: a risk factor for constipation? European Journal of Clinical Nutrition.  Diciembre 2003. Suppl 2: S88-95.
 • Gibas-Dorna M, Piatek J. Funcional constipation in children – evaluation and management. Przeglad Gastroenterologiczny. 2014. 9 (4): 194-199.
 • Mayo Clinic. Estreñimiento en niños. Septiembre 2021.
 • Milala J, Kosmala M, et al. Plum pomaces as a potential source of dietary fibre: composition and antioxidant properties. Journal of Food Science and Technology. Octubre 2013. 50 (5): 1012-1017.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Tratamiento para el estreñimiento en los niños. Mayo 2018.
 • Paruzynski H, Korczak R, et al. A pilot and feasability study of oatmeal consumption in children to assess markers of boewl function. Journal of Medicinal Food. Mayo 2020. 23 (5): 554-559.
 • Sun J, Bai H, et al. Effects of flaxseed supplementation on functional constipation and quality life in a Chinese population: a randomized trial. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2020. 29 (1): 61-67.
 • Ullah R, Nadeem M, et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology. Abril 2016. 53 (4): 1750-1758.
 • The Royal Children Hospital Melbourne. Constipation. Agosto 2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.