4 spørgsmål, man skal stille sig selv, før man slår op med en partner

Har du haft mange problemer med din partner på det seneste? Lær vigtige spørgsmål, du bør stille dig selv, før du slår op.
4 spørgsmål, man skal stille sig selv, før man slår op med en partner
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 22 december, 2022

Har du en masse problemer med din partnerdet seneste? Har du det ikke længere godt med den person, eller føler du bare, at gnisten er væk? Disse ting kan gøre, at man slår op med en partner. Hvis du føler, det er på nippet til at ske, skal du først tage dig tid til at tænke over, om du kan ændre tingene for at få et bedre forhold.

Alle forhold ændrer sig, og det kræver et åbent sind at se, hvornår tiden er inde til at tage en pause og tale sammen. Beslut sammen, hvad der er den bedste vej for jer begge. Det er ikke altid den rigtige løsning, at man slår op med en partner.

Hvis du ikke er sikker på, hvilken vej du skal gå, kan du stille dig selv følgende spørgsmål, før du træffer en beslutning.

1. Får den pågældende person og forholdet det bedste frem i dig?

Lykkeligt par smiler

Alle mennesker og forhold påvirker os på en eller anden måde. Den person, du beslutter dig for at have et forhold til, skal få dig til at føle dig godt tilpas. Opfylder dette forhold virkelig det, eller bruger de deres liv på at skændes eller er fulde af kritik og misundelse?

  • Et symptom på, at du bør slå op med din partner, er, når personen skaber usikkerhed eller misundelse, som du ikke har på et andet tidspunkt.
  • Hvis personen tværtimod får dig til at føle dig tryg, respekt for dig selv og inspirerer dig til at sætte nye mål og nå dem, er det måske godt at fortsætte.

Dette spørgsmål har et punkt, hvor du skal være forsigtig: Det punkt, hvor kravet om at være bedre er overdrevet. Nøglen til at forstå, om den pågældende person er det, du har brug for, er, at vedkommende får dig til at føle dig godt tilpas.

Der er giftige partnere , der presser dig til at blive bedre gennem negative budskaber. Men der er også dem, for hvem du aldrig bliver god nok. I den forstand kan man tale om et forhold med følelsesmæssig vold, som det er bedre at afslutte hurtigst muligt.

2. Hvorfor skal du slå op med din partner lige nu?

Hvis tanken om at afslutte forholdet er opstået de seneste dage, er det vigtigt at analysere, hvor den tanke kommer fra. Hvilke ting har ændret sig i de sidste måneder, uger eller dage, som pludselig har ført dig til dette spørgsmål?

Det virker som et indlysende spørgsmål. Enhver ville sige, at det er, fordi man ikke længere er lykkelig. Sker det virkelig? Hvilke forventninger havde du? Hvilke nye mennesker eller situationer er der nu i dit liv?

Hvis du indser, at du ikke længere elsker personen, er det værd at afslutte forholdet. Men hvis der er andre faktorer, må du analysere deres betydning, og om de virkelig er det værd.

Blandt disse kan du måske opdage, at der er kommet en ny person ind i dit liv. Det behøver ikke nødvendigvis at være utroskab. Nogle gange kommer der bare en person ind og blænder os med deres opmærksomhed eller pæne ord.

Analysér, om dette indebærer, at der ikke er mere kærlighed eller at du skal beholde fødderne på jorden, for du kan opleve et tilbageslag i dette tilfælde.

En anden situation, der kan få dig til at tænke på at slå op med din partner, er, at partneren ikke længere matcher dine forventninger. Nogle mennesker lægger stor vægt på materielle ting som f.eks. penge eller arbejde, og når de bliver ældre, begynder de at lede efter en person, der er mere “på deres niveau“.

Tænk over, om disse faktorer virkelig er vigtigere end den kærlighed, som den pågældende person tilbyder dig. Beslutningen er kun din egen, men du bliver nødt til at leve med den.

3. Før man slår op med en partner: Er det muligt at foretage ændringer?

Frustreret kvinde foran mand

Før du slår op med en partner, skal du huske, at det at være sammen med en person indebærer visse forpligtelser. Ud fra denne idé skal du identificere, om der er et problem, der fører dig til denne beslutning.

Når du har det defineret, skal du analysere, om du kan gøre noget for at ændre situationen. Eller måske er det nødvendigt, at din partner gør det. Tag derefter en snak og se, om I er villige til at gøre det.

Når der er meget kærlighed i et forhold, er det let at indgå forpligtelser, der forbedrer situationen, og det fører til det punkt, hvor I er lykkelige sammen. Hvis det ikke lykkes i sidste ende, vil de i det mindste ende med at vide, at de har forsøgt. Så kan man fortsætte sit liv i fred.

Vi anbefaler, at du ikke går ud fra, at din partner vil træffe den ene eller den anden beslutning. Nogle gange synes vi, at det er bedre at afslutte forholdet, fordi vi ikke ser nogen interesse i den anden person. Det kan dog være, at personen er fokuseret på andre ting. Måske har vedkommende ikke indset, hvor slemt det står til.

4. Man bør overveje, om man har brug for lidt tid, før man slår op med en partner

Par skændes, hvilket kan føre til, at man slår op med en partner

Vi går alle igennem perioder, hvor vi har brug for at være alene. Der er dog nogen, der mener, at det at være i et forhold indebærer at være sammen hele tiden.

Før du slår op med en partner, skal du vurdere, om det, du har brug for, er lidt tid væk fra alting. Faktisk er det tilrådeligt at gøre det, før man afslutter et forhold.

Vær ikke bange for at spørge din partner om dette. Det er noget normalt og meget sundt i ethvert forhold. Denne beslutning vil måske overraske ved at opdage, at næste gang man ser hinanden, vil begge parter være lykkeligere og mere forelskede end nogensinde før.

Det er almindeligt, at hverdagen keder os, og vi holder op med at blive begejstrede, men efter en pause er det muligt, at illusionen vender tilbage.

Husk under alle omstændigheder, at I altid kan rådføre jer med en parterapeut om disse spørgsmål. Parterapi kan være til stor hjælp i visse tilfælde.

Det kan interessere dig ...
Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op

Det kan i mange tilfælde være lige så hårdt at miste gode venner, som det kan være at afslutte et forhold. Læs her hvorfor venskaber er så vigtige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Bonino Méndez, L. (1997). Micromachismos: La Violencia Invisible En La Pareja. Micromachismos: La Violencia Invisible En La Pareja. https://doi.org/10.1007/978-3-540-79567-4_76
  • de la Espriella Guerrero, R. (2008). Terapia de pareja: abordaje sistémico. Rev. Colomb. Psiquiat. https://doi.org/10.1002/mrm.25004
  • Blázquez Alonso, M., Moreno Manso, J. M., & García-Baamonde Sánchez, M. E. (2009). Inteligencia emocional como alternativa para la prevención del maltrato psicológico en la pareja. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/87541

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.