5 tegn til at identificere, om det er kærlighed eller begær

At føle kærlighed eller begær for en anden person er to meget forskellige ting. Så hvis du er i tvivl, kan disse tegn hjælpe dig med at få klarhed over dine følelser.
5 tegn til at identificere, om det er kærlighed eller begær

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når du føler dig tiltrukket af en person, kan det være svært at identificere, om det er kærlighed eller begær, du føler. Du ønsker at være sammen med personen og se vedkommende hele tiden, men hvis du på et tidspunkt har forvekslet kærlighed med begær, er det normalt, at du er i tvivl.

Hvorfor er det så svært at skelne? Fordi din hjerne frigiver store doser dopamin, en neurotransmitter, som ifølge San Fernando Hospital Clinic er årsag til behagelige fornemmelser og følelsen af afslapning. Derudover frigives der også andre stoffer, f.eks. serotonin og oxytocin.

Lad os se nærmere på det.

Forskellene mellem kærlighed og begær

På trods af hvad der sker i din hjerne, er det muligt, at du kan identificere, om det er kærlighed eller begær, som du føler. For at gøre dette skal vi se på nogle definitioner, som Det Kongelige Spanske Akademi (RAE) giver os om disse to begreber:

  • Kærlighed: En følelse over for en anden person, som tiltrækker os, og som gør os lykkelige og giver os energi til at leve, kommunikere og skabe sammen, mens vi søger gensidighed i ønsket om forening.
  • Begær: En følelsesmæssig tiltrækning til noget, der tiltaler os.

Som du måske har bemærket, er begær den tiltrækning, du føler for den anden person, som du måske eller måske ikke er forelsket i. Når du føler kærlighed, føler du også begær. Men du kan føle begær uden kærlighed.

Du vil med tiden kunne identificere, om det er kærlighed eller begær. Men efter flere oplevelser ønsker du måske ikke at vente så længe og ønsker at få afklaret dine tanker så hurtigt som muligt. Til dette kan følgende tegn være nyttige.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: 6 tegn på, at du er virkelig forelsket

Tegn, der hjælper dig med at identificere, om det er kærlighed eller begær

Nu er det tid til at gribe pen og papir eller åbne en notesblok på en digital enhed. Det er meget vigtigt, at du ikke glemmer disse tegn.

De vil hjælpe dig med at afklare dine tanker, når du er i tvivl om, hvorvidt det, du føler for den anden person, er kærlighed eller begær. Desuden giver vi dig også nogle eksempler, så du kan få en bedre forståelse.

Par kysser på gulv

1. Du vil bare have det sjovt

Dette første af tegnene til at vide, om det er kærlighed eller begær, vil hjælpe dig meget, hvis du begynder at tvivle på, hvad den anden person måske også føler.

Hvad sker der, når du bare vil have det sjovt?

Tja, du vil ringe til den anden person for at have det sjovt, have sex eller drikke en kop kaffe en gang imellem. Men der er ikke mere i det.

De vil dog ikke være der for dig i svære tider, fordi jeres formål er at være sammen for at have det sjovt. Denne type forhold omtales ofte som et “venner med fordele”. Virkeligheden er dog, at I hverken er venner eller et par – eller noget andet for den sags skyld.

2. Jeres intentioner går kun i én retning

Vil I gerne på en rejse? Gå en simpel tur for at snakke?

Det sker, når du føler kærlighed og ønsker at lægge planer med den person, som er blevet noget helt særligt for dig. Men hvis du bare føler begær for dem, går dine intentioner sandsynligvis kun i én retning: Sex.

Hvis det er tilældet for dig, skal du være forsigtig. Det er meget smertefuldt at være sammen med en person, der kun ønsker sex, og som du føler noget andet for. Derfor er det vigtigt, at du i disse situationer afklarer dine følelser. Hvis I begge bare har lyst til hinanden, så er der intet problem!

Du vil måske finde dette interessant: Læs med her, hvis din kæreste forsvinder fra tid til anden

3. Kærlighed eller begær: Du ønsker at opbygge et forhold, hvis du er forelsket

Når vi taler om at opbygge et forhold, mener vi ikke, at I skal giftes og have børn. I det øjeblik du elsker nogen, vil du ikke blot have dem. Du vil også have dem til at være en del af dit liv. I begynder at lægge planer, og måske forestiller I jer en fremtid, hvor I bor sammen, og I vil gerne lære ting om hinanden, som I endnu ikke har opdaget.

Der findes et smukt billede, som klart definerer, hvad det vil sige at føle kærlighed til en anden person og ønske at opbygge et forhold til vedkommende. Det er af et par, der går hånd i hånd langs en sti. Hvis du kun føler begær for en person, er det ikke muligt at visualisere dette billede.

Ældre par går tur sammen

4. Du vil være der i gode og dårlige tider

Hvis du elsker nogen, vil du ikke kun være der i de gode tider, men også i de dårlige tider. Du vil gerne lytte til den anden person og trøste den anden person, når han eller hun har brug for de. Du vil give den anden person din fulde støtte. Et forhold  er opbygget på denne måde, fordi I virkelig elsker hinanden.

I det øjeblik, hvor du bare føler begær for den anden person, bekymrer du dig måske om den anden person, men på en egoistisk måde. Det kan f.eks. genere dig, hvis han eller hun ikke kan mødes med dig. Imidlertid vil du i mellemtiden ikke være der for dem, når du ikke har lyst til det. I dette tilfælde er det bare lyst.

5. I supplerer ikke hinanden

Dette er et af de sidste tegn til at vide, om det er kærlighed eller begær.

Når der kun er tale om begær, behøver du ikke at supplere den anden person. Faktisk er det meget sandsynligt, at du ikke ønsker mere end bare sex med vedkommende, fordi der er aspekter, som du ikke kan lide.

Men i det øjeblik I bliver forelskede, er det, fordi I begge supplerer hinanden. På trods af jeres forskelligheder passer I sammen, I kommunikerer og vokser.

Husk dette for at vide, om det er kærlighed eller begær, du føler.

Kortvarigt eller langsigtet: Kærlighed eller begær

Er du nu mere bevidst om forskellene mellem kærlighed og begær?

Husk, at når du elsker nogen, har du en plan for fremtiden. Du ønsker at opbygge et forhold. Men når du kun føler begær, ønsker du at have det sjovt, og det er det hele.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rovira, H. (2016). La diferencia entre amor y deseo: un certamen poético barcelonés de 1584. Moderna språk110(1), 122-140.
  • Ruppert, F. (2021). Amor, deseo y trauma: Hacia una identidad sexual sana. Herder Editorial.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.