En sportstræner: Karakteristika og funktioner

En sportstræner er en person, der vejleder sportsudøvere til at opnå deres bedst mulige præstationer. Lær om en god træners egenskaber og funktioner i denne artikel.
En sportstræner: Karakteristika og funktioner

Skrevet af Cristian Minich

Sidste ændring: 09 august, 2022

I lang tid var sportstrænerens arbejde ikke særlig kendt. I nogle sportsgrene blev der endda sat spørgsmålstegn ved, om det var nødvendigt, at nogen skulle udfylde denne funktion som sportstræner.

Men med tiden er denne person blevet mere og mere relevant. I dag anses sportstrænere for at være vigtige for at maksimere atleternes præstationer.

Egenskaber, som en sportstræner bør have

En træner er en person, der vejleder atleterne, så de kan opnå deres maksimale potentiale i konkurrencer. Med henblik herpå er han/hun ansvarlig for træningsprogrammer, der giver en god fysisk, teknisk og strategisk forberedelse.

Ud over at udføre en arbejdsmetode med fokus på forberedelse skal træneren have en række kvaliteter, for at atleterne kan nå deres maksimale præstationer. Forholdet mellem træneren og atleten kan have en positiv eller negativ indflydelse på præstationerne.

En træner skal kende sporten

Først og fremmest er det vigtigt, at sportstræneren har et indgående kendskab til den pågældende sport. Det er helt afgørende at kende historien, hemmelighederne, reglerne, taktikken og strategierne samt at være ajour med ændringer eller fremskridt inden for konkurrencen.

I de fleste tilfælde er trænere tidligere atleter, så de har den nødvendige erfaring. I andre tilfælde er de trænere, der ikke har dyrket sport, normalt store lærde inden for sporten.

En svømmetræner er en form for sportstræner

En sportstræner skal kende sporten perfekt, lige fra reglerne til det grundlæggende i den fysiske forberedelse.

De skal være villige til altid at blive ved med at lære

I dag findes der utallige kurser, foredrag, bøger og aktiviteter, der omhandler alle aspekter af sport i almindelighed. Det er vigtigt for trænere at holde sig ajour med udviklingen af taktikker og strategier samt ændringer i reglerne.

En sportstræner bør også være opmærksom på fremskridtene inden for ny teknologi. På den anden side er det altid en god idé, at de lytter til og observerer andre kollegers, pensionerede træneres og atleternes eget arbejde.

En sportstræner skal være en god leder

Lederskabsevner er meget vigtige, især i holdsport. En træner har ansvaret for at træffe beslutninger og pålægge disciplin. I grupper skal han/hun opnå en harmonisk sameksistens og opstille fælles mål.

Han/hun skal kende, undervise og hjælpe atleterne

I høj konkurrence kan presset for at opnå gode resultater forstyrre atletens gode præstationer. For unge atleter kan dette problem være meget mere udtalt, især i individuelle discipliner.

Ifølge en undersøgelse har nybegyndere en tendens til at føle sig mere presset. De er mere tilbøjelige til at få angst og depression. Træneren bør tage hensyn til disse problemer for at ledsage og vejlede atleterne i overensstemmelse hermed.

En sportstræner bør motivere atleter

At give den nødvendige tillid og opmuntring i hele processen, før og under udviklingen af konkurrencen, vil helt sikkert have tilfredsstillende resultater i atletens præstationer. At kende atleten er også et vigtigt aspekt, da forskellige erfaringer kan have indflydelse på præstationen.

De skal være engagerede

I de fleste tilfælde er det passionen for sporten, der får træneren til at dedikere sig til sit erhverv. Der er også mange, der sætter deres tjeneste over spørgsmål, som ville være en topprioritet for andre mennesker. Det er trods alt et job, der tager mange timer og endda hele dagen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også nyde at læse: Para-olympisk atlet, Marieke Vervort, vælger aktiv dødshjælp

Hvad er trænerens roller?

Trænere er normalt involveret i alle aspekter, der kan påvirke atleterne både i deres sportspræstationer og når det gælder planlægning. De skal også håndtere en stor del af ansvaret, da de får en del af æren for succes, men først og fremmest holdes ansvarlige, når resultaterne ikke er som forventet.

Dette er nogle af de opgaver, der hører under en sportstræners ansvarsområde:

  • Vejledning af atleter til at opnå deres maksimale præstationer.
  • Forberedelse af træningen.
  • Beslutte og kommunikere de strategier, som atleterne skal bruge for at opnå gode resultater.
  • Evaluering af atleternes præstationer.
  • Ved holdsport udvælger man spillerne til hver enkelt konkurrence.

Fodboldspillere på bane

Holdsport lægger ekstra pres på træneren, som skal vælge, hvem der skal spille, og hvem der ikke skal.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse dette: James Rodriguez rettidige reaktion redder en fodboldspillers liv

Hvordan genkender man en god sportstræner?

Det ville være let at finde den bedste træner, hvis vi blot stolede på resultaterne. Men vi risikerer også at begå en fejl, når vi gør det, da vi skal tage hensyn til flere andre faktorer.

For at genkende en god træner skal vi se bort fra resultatet og i stedet kunne afgøre, om holdet eller idrætsudøveren har været i stand til at yde sin bedst mulige præstation og samtidig opretholde eller forbedre sine fremtidige præstationer.

For hold skal vi tage hensyn til både den kollektive og den individuelle præstation. Generelt set er en god sportstræner en person, der formår at maksimere og styrke atleterne.

Hvad angår unge mennesker, blev der i byen Curitiba (Brasilien) gennemført en undersøgelse af de metoder, som træneren anvender, og af hans ledelsesprofil med hensyn til spillernes positive udvikling.

I denne undersøgelse foreslås det, at valget af spil af reducerede dimensioner kombineret med en demokratisk, følelsesmæssig og motiverende lederprofil korrelerer med den positive udvikling af unge mennesker gennem sport.

En træner bør være den, der bedst kender atleterne, deres modstandere og spillets karakteristika. Selv om de kan begå nogle fejl i beslutningstagningen, ligger deres værdi i udviklingen af de atleter, som de støtter og vejleder.

Det kan interessere dig ...

Forskellene mellem en træner og en sportspsykolog
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskellene mellem en træner og en sportspsykolog

Foruden dannelsen af begge professionelle er formålet med en træner og en sportspsykolog også meget forskelligt. De er dog begge essentielle for en...  • Pluhar E, McCracken C, Griffith KL, Christino MA, Sugimoto D, Meehan WP 3rd. Team Sport Athletes May Be Less Likely To Suffer Anxiety or Depression than Individual Sport Athletes. J Sports Sci Med. 2019 Aug 1;18(3):490-496. PMID: 31427871; PMCID: PMC6683619. Dsiponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31427871/
  • de Albuquerque LR, Scheeren EM, Vagetti GC, de Oliveira V. Influence of the Coach’s Method and Leadership Profile on the Positive Development of Young Players in Team Sports. J Sports Sci Med. 2021 Mar 1;20(1):9-16. doi: 10.52082/jssm.2021.9. PMID: 33707981; PMCID: PMC7919346. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33707981/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.