Sådan kan man behandle menoragi

For at behandle menoragi skal hvert tilfælde vurderes individuelt. Ikke alle kvinder reagerer på samme måde på de samme tilgange. I denne artikel vil vi dele nogle tilgængelige muligheder.
Sådan kan man behandle menoragi

Sidste ændring: 09 februar, 2021

For at definere, hvordan man kan behandle menoragi, er det første, sundhedsfagfolk prøver at gøre, at opdage roden til problemet. Denne lidelse forårsager kraftig og langvarig menstruation.

Det er som regel forbundet med unormale blødninger fra livmoderen eller metroragi. I dette tilfælde er dets præcise navn menometroragi. Overordnet set afhænger behandlinger af årsagen og symptomerne.

I denne artikel vil vi se nærmere på denne lidelse og nogle af dets mulige behandlingsformer.

Metroragi og dets årsager

Strengt taget lider en kvinde af metroragi, når hun udskiller mere end 80 milliliter blod under en menstruation. Det er den tekniske grænse for at etablere denne lidelse.

Der er dog en videnskabelig debat om antallet af dage, det skal stå på, før det kan anses som længerevarende. Som en generel regel anser næsten alle globale diagnoseprotokoller mere end en uges blødning som unormal.

Her er de mulige årsager til lidelsen:

 • Hormonel ubalance. Mange hormoner spiller en rolle i menstruationscyklussen. En ubalance i nogen af dem er nok årsag til mere eller mindre blødning. Overordnet kan det være et problem i skjoldbruskkirtlen, østrogen, progesteron eller prolaktin.
 • Fibromer i livmoderen. Tilstedeværelsen af fibromer i livmoderen er årsagen til metroragi. Fibromer er godartede tumorer i de glatte muskler i livmoderen. De gør overfladen af livmoderslimhinden misdannet og får den til at bløde.
 • Antikoagulation. Kvinder med koagulationslidelser eller dem, som tager antikoagulerende midler for at behandle en anden lidelse, kan lide af meget kraftig blødning. De løber dermed risikoen for jernmangelanæmi.
 • Perimenopause. Når en kvinde går ind i de første år af overgangsalderen, før den sidste menstruation, er det normalt for hendes cyklus at blive ændret. Dette fører dermed til ændringer i mængden af den månedlige blødning, hvilket kan være alt mellem stadier af amenoré til kraftige menstruationer, der ikke størkner ordentligt. For mange er det et tegn på starten på overgangsalderen.
Bloddråbe på kalender

Metroragi opstår, når en kvindes menstruation er kraftigere end normalt.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Alt, hvad du bør vide om livmoderhalspolypper

Sådan kan man behandle menoragi naturligt

Før vi omtaler de medicinske måder at behandle menoragi på, bør vi nævne, at der er naturlige alternativer til milde tilfælde. Patienten bør altid tale med en sundhedsprofessionel for at se, om de kan ty til disse metoder. I de fleste tilfælde ordineres de sammen med andre medicinske behandlinger.

Hydrering

Menoragi fører til dehydrering, eftersom de kraftige blødninger forårsage tab af væske. Kvinder, der lider af denne lidelse, bør drikke mere vand, især i dagene op til menstruationen.

Det er bedst, hvis de også drikker isotoniske drikkevarer. En isotonisk drikkevare er en, som indeholder en koncentration af elektrolytter tilsvarende den, der er i blod. På den måde kan patienten undgå stille dehydrering på grund af ringe erstatning.

Kost til anæmi

En anden komplikation relateret til menoragi er anæmi. Tab af jern på grund af blødning fører til jernmangel, som forårsager mangel på røde blodlegemer, der fører til kronisk udmattethed, hårtab, hurtig puls eller takykardi og bleg hud.

Mange læger anbefaler dermed at behandle menoragi med en kost rig på jern og C-vitamin. Begge komponenter hjælper med at erstatte tabet, som blødningen forårsager. Til det er citrusfrugter, broccoli, rødt kød og spinat gode muligheder.

Det er vigtigt for dig at gennemgå striks medicinsk opsyn, hvis du er blevet diagnosticeret med anæmi. Denne lidelse skal behandles enten med fødevarer eller ved at anvende kosttilskud for at nå normale niveauer af hæmoglobin.

Man kan behandle menoragi med lægemidler

Når lægen evaluerer årsagerne til menoragi, vil de overveje forskellige behandlingsmuligheder. De kan derefter ordinere prævention, eftersom det kan regulere menstruationscyklussen. De kan også ordinere bestemte smertestillende og anti-inflammatoriske lægemidler med en særlig handling på kvindens reproduktionssystem.

Overordnet er der nogle få måder at behandle menoragi på:

 • Prævention. Hormonerne, som findes i prævention, har evnen til at regulere menstruationscyklussen. Det hjælper kvinder med menoragi, eftersom det reducerer mængden af blod, som de skal af med hver måned. Det betyder ikke noget, hvilken type patienten vælger. Alligevel har eksperter set resultater med p-piller, indsprøjtet prævention og plastre.
 • Hormonspiral. Spiraler, der frigiver hormoner, har været et paradigmeskift i denne type prævention. De er blot typiske spiraler, som indeholder hormoner, der påvirker kvindens menstruationscyklus. Eksperter udviklede dem til at hjælpe kvinder med uregelmæssig menstruation.
 • Mefenaminsyre. Denne non-steroidal anti-inflammatory drug har ikke en større smertestillende effekt. Det viste sig dog at være et glimrende middel til at lindre menstruationssmerter. Det kan også reducere blødning hos kvinder med smertefuld menstruation.
Man kan bruge p-piller til at behandle menoragi

En af de mest populære måder at regulere kraftig menstruation på er med p-piller.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Fysisk motion og menstruationscyklussen

Hvornår bør man gå til en læge for at behandle menoragi?

Overordnet set er symptomerne på menoragi altid mærkbare, fordi det forårsager kraftig menstruation. Hvis man lider af det, bør man gå til en læge med det samme, eftersom diagnosen kan tage noget tid at stille.

Hvis det ikke bliver behandlet, vil det med tiden føre til anæmi og påvirke patientens livskvalitet på grund af smerten og mangel på energi, som lidelsen forårsager. Efter at have tyet til supplerende metoder vil lægen etablere den bedste løsning til at regulere kvindens menstruationscyklus og rette op på de associerede komplikationer såsom anæmi.

Det kan interessere dig ...
Smertefuld menstruation kan lindres på disse 10 måder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Smertefuld menstruation kan lindres på disse 10 måder

Smertefuld menstruation er en meget generende tilstand, som kan opstå af mange årsager. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre ved det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kay, Sophie, and Charlotte Jean Sandhu. Lo esencial en ginecología y obstetricia. Elsevier Health Sciences, 2020.
 • Pérez, Carolina, et al. “Sangrado uterino anormal en mujeres tratadas con anticoagulantes orales en el Hospital de Clínicas.” Anales de la Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay 5 (2018): 121-127.
 • Cardero Reyes, Yusimy, Rodolfo Sarmiento González, and Ana Selva Capdesuñer. “Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica.” Medisan 13.6 (2009): 0-0.
 • Solano, María Helena, and Irene del Carmen González. “Prevalencia de Ferropenia por Menorragia en una institución educativa del área de la salud en Colombia.” Revista Repertorio de Medicina y Cirugía 24.2 (2015): 137-142.
 • Cristóbal García, Ignacio. “Anticoncepción con métodos reversibles de larga duración.” (2015).
 • Tobón, John Jairo Zuleta. “Anticoncepción:¿ cuál método seleccionar?.” Iatreia 21.3 (2008): ág-280.
 • Toledo, María Josefa, and Elena Elizabet Gomez. “Sistemas intrauterinos liberadores de hormonas en el tratamiento de la menorragia.” Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina 162 (2006): 19-22.
 • Hernandez, Ailyn Garcia, et al. “Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con menorragia.” Revista Cubana de HematologÃa, InmunologÃa y Hemoterapia 32.2 (2016).
 • González, ME Rosa, et al. “Hemorragia uterina.” Panorama actual del medicamento 41.407 (2017): 840-846.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.