Stimulation af vagusnerven gennem øret

Vagusnerven er involveret i mange af kroppens vitale funktioner.
Stimulation af vagusnerven gennem øret

Sidste ændring: 22 februar, 2021

Når små mængder af elektrisk strøm tilføres øret, skaber det en prikkende fornemmelse. Læger bruger denne stimulation af vagusnerven til at reducere ubehaget ved nogle dele af aldringsprocessen, for eksempel smerte.

Stimulering af vagusnerven via øret er en teknik, der benyttes til komplekse sager, såsom smertebeherskelse, og til en vis grad forsinkelse af aldringsprocessen. Faktisk er det blevet ret populært på det seneste, og derfor er en række undersøgelser på vej, der skal undersøge metodens effektivitet.

Undersøgelser, såsom dem lavet af  Technische Universität Wien (Wiens tekniske universitet), understreger effektiviteten af stimulation af ørets vagusnerve til at lindre kroniske smerter. Resultaterne er meget lovende, men der er stadig behov for mere forskning.

I denne artikel vil vi kigge på, hvad videnskaben indtil videre kan fortælle os.

Stimulation af vagusnerven

Hvordan kan det være, at stimulering af vagusnerven kan påvirke smerter, aldring og endda noget så komplekst som mental sundhed?

Det skyldes, at der er en forbindelse mellem denne nerves placering, høresansen og visse funktioner i den menneskelige krops systemer.

Øret er en indgang til nervesystemet. Der er bestemte områder, hvor man kan stimulere vagusnerven, primært på ørets ydre del. Da denne struktur løber gennem de indre organer, når de informationer, den bærer, frem til det meste af kroppen.

Vagusnerven sender informationer fra hjernen til forskellige organer, såsom lungerne og hjertet. Den har også både en sympatisk og en parasympatisk gren. Det regulerer funktioner som vejrtrækning, hjerterytme, blodtryk og fordøjelse gennem begge grene.

Teknikken involverer indsættelse af små elektroder, styret af en mobil enhed på halsen, ind i øret. Denne enhed udsender elektriske impulser, så man ofte oplever en kildende fornemmelse.

Ørelæge tjekker piges øre

Øret er en indgang til det centrale nervesystem.

En modgift mod sygdomme, der skyldes aldring?

Et studie udført af Leeds universitet og trykt i tidsskriftet  Aging viste, at denne teknik er med til at beskytte mennesker mod forskellige sygdomme, som hænger sammen med aldring. Det gælder især for forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.

Ifølge Beatrice Bretherton, som koordinerede studiet, påvirker stimulationen kroppens metaboliske balance for at udføre genoprettende handlinger. Heldigvis kræver stimulation af vagusnerven gennem øret ikke medicin eller andre indgribende procedurer.

Det er ikke sikkert, du er klar over det, men den sympatiske gren af vagusnerven hjælper kroppen med at forberede sig på enten at flygte eller kæmpe. Samtidig påvirker den parasympatiske gren afslapning og fordøjelse. Når folk bliver ældre, begynder den sympatiske gren at tage over.

Teknikken med at stimulere vagusnerven gennem øret benyttes for at vende denne situation om. Det, den gør, er, at aktivere den parasympatiske gren og balancere den i forhold til den sympatiske gren. Det giver mindre stress, og dermed mindre risiko for at udvikle forskellige helbredsproblemer under disse forhold, såsom dem, der er nævnt ovenfor.

Stimulation af vagusnerven mod kroniske smerter

Teknikken med stimulering af vagusnerven ved øret har også en positiv virkning i behandlingen af kroniske smerter. Man skal være opmærksom på, at vagusnerven udspringer fra den forlængede marv, som forsyner nerver til svælget, spiserøret, strubehovedet, luftrøret, bronkierne, hjertet, maven, bugspytkirtlen, leveren og andre organer.

Når man stimulerer fibrene i vagusnerven, formindsker man smerter. Men den største udfordring for lægerne er at få elektroderne sat ind det rigtige sted.

Computermodeller har med stigende præcision været i stand til at fastlægge, hvilke elektriske signaler der bør benyttes. Både intensiteten og formen af disse signaler er væsentlige faktorer.

Kvinde tager sig til øre

Øret og vagusnerven kommunikerer med forskellige organer i kroppen, og derfor er der grundlag for at stimulere det for at lindre smerter.

Yderligere effekter af denne teknik

Denne type stimulation har også vist sig effektiv til at eliminere tinnitus. Det primære kendetegn ved denne lidelse er en vedvarende hyletone i øret, som ikke stammer fra nogen ydre afsender. Det kan have mange forskellige årsager, lige fra traumer, Ménières syndrom til stress eller udmattelse efter for meget arbejde.

Generelt er opdagelserne omkring denne teknik kun toppen af isbjerget. Forskerne mener, at de vil finde nye anvendelser og gavnlige virkninger ved denne innovative metode i den nære fremtid.

Det kan interessere dig ...
Lær alt om de vigtige cervikale spinalnerver
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær alt om de vigtige cervikale spinalnerver

Det menneskelige nervesystem er en kompleks og fascinerende størrelse. I denne artikel fokuserer vi på de vigtige cervikale spinalnerver.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Niebla, J. G. (2004). Imágenes electrocardiográficas derivadas de una incorrecta colocación de los electrodos V1-V2. Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología, (32), 38-44.
  • Bretherton, B. (2019, 30 julio). Effects of transcutaneous vagus nerve stimulation in individuals aged 55 years or above: potential benefits of daily stimulation. Recuperado 7 de junio de 2020, de https://www.aging-us.com/
  • Velasco, R. C. (2019). Nuevas terapias: Electrocéutica. Diagnóstico, 58(4), 211-211.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.