Størknet blod i menstruationen: 5 ting du bør vide

Det er ikke nødvendigvis alvorlig med størknet blod i menstruationen. Men hvis der er andre symptomer såsom smerter, bør du konsultere din læge.
Størknet blod i menstruationen: 5 ting du bør vide
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Selvom størknet blod i de fleste tilfælde er normalt, bør du holde øje med det, hvis det ledsages af andre symptomer.

Det skader aldrig at tjekke med din gynækolog. Hver krop er unik, og hver kvinde vil opleve deres menstruation forskelligt. Størknet blod er dog ikke nødvendigvis noget at være bekymret over.

Læs videre, hvis du gerne vil vide mere om, hvad størknet bloddannelse kan skyldes.

Hvorfor er der størknet blod i menstruationen?

Der er helt naturligt og normalt for mange kvinder. Væggene i din livmoder forandrer sig gradvist for at forberede din krop på en eventuel graviditet. De bliver tykkere og fyldt med nyt væv, så de kan støtte et foster.

Størknet blod menstruation er ofte ikke noget at bekymre sig over.

Derfor kommer der nogle gange størknet bloddannelse i menstruationen:

 • I mangel af graviditet frigives er de ekstra lag væv langs slimhinden langsomt. Det er dét, menstruationen består af.
 • Normale sår størkner, så vi ikke bløder for meget.
 • Det duer dog ikke med menstruationen. Her skal blodet helst flyde uden at størkne. Derfor producerer din livmoder en antikoagulans, der forhindrer blodet i at størkne.
 • Hvis din menstruation er meget tung, er der til sidst ikke nok af den naturlige koagulant. Derfor størkner noget af blodet.
 • Størknet blod er derfor mere almindeligt hos kvinder, der har meget kraftige menstruationer.
 • Blodet størkner ofte, når vi sover. Det kan se skræmmende ud, men er ikke nødvendigvis farligt.

 

Andre mulige årsager til størknet blod i menstruationen

Jernmangel kan for eksempel være en af grundene til størknet blod menstruation.

1. Størknet blod kan skyldes jernmangel

En mangel på jern skaber problemer for mange kvinder.

 • Det er almindeligt at miste jern, hvis din menstruation er tung.
 • Jo mindre jern du har i din krop, desto sværere er det for din livmoder at generere den “naturlige antikoagulans.” Det kan udløse mere størknet blod.
 • Derfor bør du holde øje med dine jernniveauer og eventuelt tage kosttilskud.

 

 

2. Små hormonelle ubalancer kan forårsage størknet blod

Unge piger og kvinder, der lige har født, kan begge lide af hormonelle forstyrrelser. Disse små forstyrrelser kan give størknet blod i menstruationen.

Dette er på grund af en lille ubalance i østrogen og progesteron, som også kan forekomme lige før overgangsalderen.

 

3. Spontan abort kan give størknet blod

Hvis du er gravid, og opdager gulligt eller gråligt størknet blod i dine underbukser, kan det desværre betyde, at du har aborteret.

Kontakt din læge eller gynækolog med det samme, hvis du er bange for, at noget er galt.

 

4. Endometriose kan give størknet blod i menstruationen

Har du smerter i underlivet? Så lider du måske af endometriose.

Endometriose er den tavse sygdom, som millioner af kvinder lider af. Noget at huske er, at hvis dine menstruationer er ekstremt smertefulde og invaliderende, er det muligt, at du også lider af denne lidelse.

 • Endometriose påvirker de kvindelige reproduktive organer, og er karakteriseret ved dannelsen af meget tætte læsioner omkring livmoderen og andre nærliggende organer. Alt dette forårsager smerte, som er mere almindelig under menstruation, og du ser også rigeligt størknet blod.

 

5. Gynækologiske sygdomme

Som vi konstaterede i begyndelsen, er tilstedeværelsen af størknet blod almindeligt hos mange kvinder. Hvis dine menstruationer er smertefulde, bør du dog altid diskutere det med din gynækolog.

 • Underlivsbetændelse for eksempel, er normalt forbundet med dybe abdominale smerter i bækkenpartiet, og er også relateret til tilstedeværelse af størknet blod under menstruation.
 • Denne type sygdom forårsaget af en type bakterier, resulterer i en infektion, der spreder sig fra livmoderhalsen til livmoderen, æggelederne eller æggestokkene.
 • Det er smertefuldt og en af de mest almindelige gynækologiske sygdomme, så det er vigtigt, at hvis du er i tvivl eller oplever ubehag, at du konsulterer en professionel.

Fibromer eller cyster er også forbundet med størknet bloddannelse i menstruationen. Så selvom størknet blod kan være normal, skader det aldrig at få de undersøgt af lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.