Strækmærker hos mænd: Årsager og hvordan man reducerer dem naturligt

Mænd får også strækmærker. Disse mærker hos mænd er mere almindelige, end du tror. Som hos kvinder påvirker de både æstetisk og følelsesmæssigt.
Strækmærker hos mænd: Årsager og hvordan man reducerer dem naturligt

Sidste ændring: 26 august, 2022

Oprindelsen af strækmærker hos mænd ligner den samme som for disse mærker hos kvinder. For nogle er disse mærker ikke andet end et æstetisk problem, som de ikke er særlig opmærksomme på. Men selv om de ikke er skadelige, giver de rødlige eller hvide riller på huden ofte de personer, der har dem, et kompleks.

Der er flere årsager til tilstanden og også måder at reducere den på. Før du ved, hvordan du skal håndtere dem, skal du finde ud af, hvorfor de opstår.

Hvad er strækmærker?

Det spanske akademi for dermatologi og venerologi definerer strækmærker som en udstrækning af huden, der bryder de elastiske fibre. De er lineære atrofiske mærker, der er almindelige på maven, brysterne, lårene og hofterne.

De opstår normalt på grund af kontinuerlig og progressiv udstrækning af dermis. De betragtes som en form for arvævsdannelse og er et produkt af nedsat kollagen og elastin.

En artikel i Online Journal of Indian Dermatology fremhæver, at strækmærker er godartede og sjældent kan ulcerere eller briste. Symptomerne er opdelt i to faser:

  1. Der opstår lilla eller røde streger: De vises lige på det strakte område. På dette tidspunkt klør huden og har en tendens til at løfte sig.
  2. Hvidlige forandringer: Dette er det endelige udseende af strækmærker. De føles dybere end den omgivende hud.

Årsager til strækmærker hos mænd

Det menes, at arvelige faktorer spiller en rolle i dannelsen af strækmærker. Der er hudtyper med ret elastiske fibre, men andre mangler kollagen, og disse forandringer forekommer hyppigere. Det, der sker, er, at hudens fleksibilitet når et punkt, hvor den ikke længere giver sig eller ikke strammer så hurtigt op.

Der er også tilstande, der forårsager overproduktion af naturlige kortikosteroider. Det er stoffer, der regulerer dannelsen af hudceller, såsom fibroblaster og keratinocytter.

Andre særlige forhold påvirker strækmærker hos mænd:

  • Fedme eller accelereret vægtøgning: Pludselig vægtøgning får underhuden til at danne strækmærker på maven.
  • Dårlig kost: Næringsstoffer som C-vitamin, omega 3 og 6 samt kollagen- og elastintilskud fremmer fibrerne.
  • Pubertet: I overgangen til puberteten udvikler nogle unge mennesker strækmærker på ryggen, overarmene, balderne og lårene. Dette sker på grund af, at huden strækker sig under væksten.
  • Bodybuilding: Enhver intens træning for at udvikle musklerne på en fremskyndet måde kan forårsage strækmærker, især på brystet eller i den yderste ende af den muskel, der trænes. Også forbruget af anabolske steroider for at øge muskelmassen fremmer disse uønskede mærker.
Overvægtig mand kan ikke lukke sin skjorte

Overvægt strækker huden og ødelægger fibre, som ikke kan regenerere. Det er her, strækmærker opstår.

Naturlige midler til at reducere strækmærker hos mænd

Hvis striberne stadig er røde, er der mulighed for at fjerne dem. Når de derimod bliver hvidlige eller grålige, er det sværere at komme af med dem. Vi bør påpege, at behandlinger ikke er 100 % effektive til at fjerne strækmærker. Der er dog muligheder, der i høj grad forbedrer deres udseende.

Cremer

De cremer og geler, der mindsker strækmærker, indeholder for det meste naturlige elementer og andre stoffer som panthenol, silikone, lipider og opløseligt kollagen. Alle komponenter har til formål at stimulere kollagen og elasticitet.

Der findes ingen mirakelcremer, men der findes nogle kombinationer, som genopretter markeret hud.

Aloe vera

Det er bedst at massere området med strækmærker med aloe vera. Denne ingrediens er et populært vævsregenererende og helbredende middel.

Udnyt dette efter brusebadet og påfør en gel, der indeholder planten. Nyvasket hud har hurtig optagelse. Vær tålmodig, da resultaterne er gradvise.

Hybenkerneolie

Hybenkerneolie er anerkendt for sin evne til at forny hudens overflade, udglatte huden og minimere ufuldkommenheder som strækmærker. Virkningerne reagerer på indholdet af omega 3 og omega 6 fedtsyrer samt A-vitamin.

Formlen virker helbredende og blødgørende.

Centella asiatica

Centella Asiatica eller gotu kola anbefales til topisk behandling af strækmærker, da den menes at regenerere huden. I tidsskriftet Advances in Dermatology and Allergology nævnes det, at det fremmer fibroblastproliferation og øger syntesen af kollagen og intracellulært fibronectin.

Urten gavner trækstyrken i den nyligt dannede hud.

Kakaosmør

Dette plantebaserede fedtstof fugter, nærer og tilfører antioxidanter. At blande en spiseskefuld kakaosmør med en spiseskefuld olivenolie er ideelt mod strækmærker. Brug blandingen om morgenen og aftenen.

Citron

Citron reducerer strækmærker hos mænd. Nivea ®, et anerkendt mærke inden for hudpleje, foreslår at anvende saften fra en friskpresset citron på de berørte steder, massere og vente en halv time.

Efter 30 minutter skylles med varmt vand. Mens du udfører behandlingen, skal du undgå solen, da du ellers kan lide af hyperpigmentering. Hvis du foretrækker det, kan du lade saften fra frugten virke hele natten og skylle den af om morgenen.

Citron er rig på C-vitamin, en komponent, der kan hjælpe med at forhindre hudens ældning og reducere udseendet af røde strækmærker.

Kokosolie

Kokosolie forsyner dermis med antioxidanter, fedtsyrer og E-vitamin. Stoffet indebærer, at man reparerer de mest beskadigede væv i overhuden, som kan give strækmærker hos mænd.

Måden at anvende det på er ved at opvarme olien, sprede den på huden og massere i cirkler. Brug mindst 10 minutter på at gnide for at lade essensen trænge ind.

Kokosolie kan bruges til at behandle strækmærker hos mænd

Kokosolie har mange dermatologiske anvendelsesmuligheder. Mænd kan bruge den til at behandle rødlige strækmærker.

Motion

Motion med vægte hjælper med at camouflere strækmærker en smule. Rutinerne bør være progressive og uden at være overdrevne, da det ville være kontraproduktivt.

Udøvelse af cardio samt øvelser for ryg og balder opnår gode resultater.

Er det muligt at forebygge strækmærker hos mænd?

Strækmærker kan ikke altid forebygges på grund af genetiske forhold, både hos mænd og kvinder. Reduktion af sandsynligheden for at få sådanne mærker er forbundet med en sund vægt, uden accelereret vægtøgning. Hurtigt vægttab er også en risikofaktor, fordi dermis står over for en ubalance på samme måde.

Som en sikkerhedsforanstaltning vil du have gavn af følgende råd:

  • Fugt og ernær huden med mandel-, morgenfrue-, jojoba- eller arganolie.
  • Drik nok vand for at bevare hudens elasticitet.
  • Spis fibre fra frugt og grøntsager, fordi de også giver vitaminer og antioxidanter.
  • Tab dig gradvist. Aggressive diæter forårsager, ud over at påvirke sundheden, slaphed og større risiko for strækmærker.

Andre behandlinger til at reducere strækmærker hos mænd

Udover naturlige midler mod strækmærker kan visse behandlinger og terapier give effektive resultater. For eksempel dermabrasion, laserbehandlinger og injektion af plateletrig plasma.

Hyaluronsyre, kemiske peelinger og topisk tretinoin er blandt mulighederne for at forny hudens udseende. Kontakt en professionel, hvis du er interesseret i nogen af disse.

Det kan interessere dig ...
2 måder at fjerne strækmærker naturligt på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
2 måder at fjerne strækmærker naturligt på

Strækmærker kan både forekomme hos kvinder og mænd og de er som oftest resultat af store udsving i vægten. Her er 2 måder af fjerne strækmærker nat...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.