Sådan kan du stimulere skægvækst

Ansigtshår kræver tålmodighed. Men du skal ikke overlade det hele til genetik eller hormoner. Ved at anvende visse anbefalinger er der større sandsynlighed for, at skægvæksten sker lidt hurtigere.
Sådan kan du stimulere skægvækst

Sidste ændring: 25 august, 2022

Skægvækst sker forskelligt hos hver mand. I nogle tilfælde vokser håret hurtigt og er fyldigt, mens det i andre tilfælde tager tid eller ikke danner et tykt skæg.

Der er nogle få tricks, der fremmer udseendet af hår. For eksempel giver ret mørke og tykke hårstrå indtryk af et fuldskæg, selv om man faktisk ikke har så mange hår. Nogle gange skal der dog mere end et trick til for at hjælpe kroppens hårvækstprocesser.

Hvorfor er skægvæksten nogle gange ujævn?

Ansigtshårvækst menes at være mere dynamisk end hårvækst i hovedbunden, men ikke alle hår vokser med samme hastighed. Der findes uregelmæssig skægvækst på grund af genetiske faktorer og hormonelle variationer.

Vitamin- og næringsstofmangel samt livsstil, skader og visse dermatologiske sygdomme står frem som årsager til den langsomme skægvækst hos mænd.

En af de medicinske tilstande forklares i en artikel offentliggjort i tidsskriftet Actas Dermo-Sifiliográficas. Den kaldes pseudofollikulitis, og det er en kronisk proces, der er en konsekvens af barbering og andre hårfjerningsmetoder.

Det er også sandsynligt, at de lyse pletter i dette område af ansigtet skyldes alopecia areata. Som den medicinske ordbog fra Clínica Universidad de Navarra (CUN) påpeger, påvirker dette unormale hårtab ikke kun hovedbunden, og hvis det er af androgen type, rammer det primært mænd.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Øg din hårvækst med disse 8 fødevarer

Anbefalinger til at stimulere skægvækst

Når der ikke er nogen fremherskende sundhedsmæssige forhold, der forhindrer skægvækst, kan du prøve midler, der kan hjælpe dig med at fremskynde hårvæksten. Mange stoler på og anvender naturlige opskrifter, der lover at opnå et “skovhugger”-udseende.

Sandheden er dog, at der ikke er nogen stærke videnskabelige beviser for virkningerne af sådanne midler. Tværtimod kan andre tips give større effektivitet med hensyn til skægvækst. Her er nogle af dem.

En mand barberer sig

Barbering kan føre til pseudofollikulitis i ansigtet, hvilket bremser skægvæksten.

Planlæg dine trimninger

Hvis du ønsker et fuldskæg, skal du stoppe med at barbere dig i mindst en måned, så snart du bemærker hårvæksten. Det giver håret en chance for at blive tykkere og få mere volumen.

Efter et par uger skal du forme det. De mænd, der har lidt ansigtshår og ønsker et fyldigt skæg, tror, at trimning påvirker væksten.

En undersøgelse i tidsskriftet Cell viste imidlertid, at trimning reagerer på mønstre og fører til regenerering af op til fem gange flere af de ikke-trimmede nabohår.

Udfør en ansigtsmassage for at stimulere skægvækst

Prøv midler, der blødgør og giver glans. Brug dem til at massere ansigtet, især i skægområdet.

Hver gang du gnider huden, genaktiverer du blodcirkulationen, hvilket gavner fremkomsten af sunde, tykke hår. Mandel-, argan- eller eukalyptusolie er fremragende fugtighedscremer til dermis.

Rens og fugt

Huden ophober olie og enhver form for snavs fra omgivelserne, hvilket forværrer chancerne for hårvækst. Følg en daglig renserutine, der fremmer hårets udvikling og æstetiske udseende.

Vask dit ansigt med sæbe, og fugt huden. Dette vil hjælpe med at holde porerne rene.

Anvend også en gel, creme eller olie før barbering og foretræk elektriske barbermaskiner, som bl.a. American Academy of Dermatology (AAD) anbefaler.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fejl ved barbering og pleje

Brug biotin

Selvom effektiviteten af biotin (vitamin B7) på skægget stadig undersøges, mener man, at det stimulerer hårvækst generelt i større mængder. Faktisk rapporterer en artikel offentliggjort af National Library of Medicine, at tilskud med vitamin B7 kan fremme hårvækst hos personer med mangel på vitamin B7.

Under alle omstændigheder skal det ordineres af en læge. På en naturlig måde er der også fødevarer, der indeholder en masse biotin.

Pas på din kost for at fremme skægvækst

At afbalancere dine måltider mellem proteiner og grønne grøntsager giver kroppen vitaminer, antioxidanter, folinsyre, jern og zink. Disse er alle vigtige for at styrke en sund hårvækst.

Medtag fødevarer med disse mikronæringsstoffer i din kost. Især A-vitamin samarbejder med produktionen af talg, som holder huden og hårsækkene sunde. Vitamin C og E er også forbundet med hårvækst.

Hvad angår hydrering, får du det ikke kun med creme og gel. Drik nok vand, da det vil fugte hårsækkene.

Børst

Børst dit skæg, selv om det lige er ved at vokse ud. Det er en metode til at arbejde med dets form, frigøre naturlige hudolier, fjerne døde hudceller og lade huden ånde. Brug en speciel børste til ansigtet til dette.

Eksfoliering

Hudpleje er afgørende for skægvækst. Udfør intens ugentlig eksfoliering for at få dine porer til at lukke op for tilstopning. Særlige midler til eksfoliering er nemme at finde i butikker og på apoteker.

Du kan også lave en selv ved at blande olivenolie og en teskefuld salt. Massér det ind i ansigtet i cirkler med fingerspidserne. Husk at vaske og fugte huden efter proceduren.

Mand kommer olie på ansigt og hals for at fremme skægvækst

Daglig hudpleje er en nødvendighed for mænd, der ønsker bedre skægvækst.

Minimér stress for at stimulere skægvækst

Stress øger kortisolniveauet i kroppen, og det minimerer testosteronproduktionen. Mandlige karaktertræk som ansigtshår afhænger af dette kønshormon, som Endocrine Society hævder.

En måde at regulere og reducere stress på er ved at motionere. Ved at motionere øger du produktionen af testosteron, hvilket øger muligheden for skægvækst.

Derudover skal du sove mindst 8 timer om dagen. Hvile fremmer blodomløbet i ansigtet. For at optimere din søvn skal du undgå skærme og kunstigt lys, inden du går i seng.

Sådan plejer du dit skæg

Når du har nået målet om et tykt skæg, er det næste skridt vedligeholdelse. På dette stadium er det meget nyttigt at få hjælp af en stylist. Sammen med dem definerer du det look, du ønsker, samtidig med at du tager hensyn til dine træk og din smag.

Du koordinerer også hyppigheden af trimning, shampoo, sæbe, olie, voks og maskine, hvis du barberer dig derhjemme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.