Hvorfor er Centella asiatica godt for huden?

Centella asiatica er en plante, der er god for vores hud. Den har nyttige egenskaber i terapier, der spænder fra farmakologiske til æstetiske.
Hvorfor er Centella asiatica godt for huden?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Centella asiatica, almindeligvis kendt som Gotu kola, er en almindelig ingrediens i kosmetik. Selv om dens anvendelse går flere årtusinder tilbage, har medicinal- og skønhedsindustrien udvidet de egenskaber, der tilskrives planten, hvilket har banet vejen for, at den kan anvendes i hudvenlige rutiner.

Denne urt, der tilhører Apiaceae-familien og stammer fra Asien, har et fremragende ry som et middel mod aldring ifølge en artikel (link på spansk) fra University of Texas Herbal Safety department.

Denne plante lover positive virkninger i forbindelse med bekæmpelse af forskellige hudlidelser. Lad os skelne sandheden fra myterne.

Hvad er Centella asiatica, og hvad er dens egenskaber?

Centella asiatica er en plante med grønne blade og lyserøde og hvide blomster. Den vokser i fugtigt jord. Det er en alsidig urt, da du kan bruge den i en salat, drikke den som sirup, bruge den i en sæbe eller smøre den ud som lotion.

Centella asiatica er en vigtig komponent i behandlingen af små sår, psoriasis, forbrændinger og keloider. I tidsskriftet Advances in Dermatology and Allergy tilføjes det, at den også er nyttig til behandling af andre tilstande i næsten alle hudtyper.

Sådanne kvaliteter kommer fra dens indhold af vitaminerne A, B1, B2, B3 og C. Den er rig på quercetin, æteriske olier, astragalin, fytosteroler og flavonoider.

Den indeholder asiaticosid, madecassosid, terminolosid og fedtsyrer. Den indeholder også slim, harpiks, alkaloider, saponiner og frie aminosyrer.

Den kemiske sammensætning af Centella asiatica varierer afhængigt af det geografiske område.

Fordele ved Centella asiatica for huden

Traditionel medicin, såsom Ayurveda og kosmetologi, nævner den orientalske plantes topiske virkning. Følgende virkninger er forbundet med denne urt.

Fugtgivende

Cremer med 5% koncentrationer af Gotu kola holder huden fugtet. På den måde fremmer den asiatiske urt hudens hydrering, og den nærer, lindrer og blødgør huden.

Kvinde bruger scrub med Centella asiatica i ansigtet

Fugtpleje er nøglen til hudpleje. Cremer med Centella asiatica kan hjælpe i denne henseende.

Heling

Planten hæmmer betændelse af ar. Det er en stimulerende epithelisering, der griber ind i aktiveringen af hudens fibroblaster. Derfor bruges den til at hjælpe med at minimere udseendet af kirurgiske sår, forbrændinger og solskoldning.

Antioxidant

Centella asiatica beskytter cellerne mod frie radikaler, hvilket er en fordel for følsom hud. Denne særlige egenskab fremskynder cellefornyelsen, især i aldrende dermis eller hud, der er udsat for svære miljøforhold.

Forebyggelse af rynker og pletter

En af de mest roste egenskaber ved arten er forbedringen af blodgennemstrømningen, som bringer flere næringsstoffer og ilt til cellerne. Det forhindrer dannelsen af pletter, forsinker forekomsten af rynker og øger kollagensyntesen.

Det er ikke overraskende, at det betragtes som en moderne  ingrediens i anti-aging kosmetik, som det påpeges i en artikel offentliggjort af U.S. National Library of Medicine.

Vasokonstriktor

Ved at påvirke blodomløbet virker Gotu kola som en vasokonstriktor. Derfor styrker den venerne og hjælper med at forebygge venøs insufficiens.

Bekæmper appelsinhud

Det spanske akademi for dermatologi og venerologi (link på spansk) nævner Centella asiatica som et af de stoffer, der virker på bindevævet for at fjerne appelsinhud. Denne urt fremmer elasticitet og fasthed, så der heller ikke opstår strækmærker.

Reducerer betændelse i øjenlågene

I følsomme dele af kroppen, såsom øjenlågene, er denne orientalske plante god til at reducere betændelse. Dermatologiske klude vædet med den er en nyttig mulighed i tilfælde af blefaritis, ifølge bulletin Información Terapéutica del Sistema Nacional de Salud de España.

Betændelse af øjenlåg

I tilfælde af blefaritis kan behandling med denne plante være nyttig.

Antibakteriel og svampedræbende

Produkter, der indeholder denne plante, virker som bakteriedræbende og svampedræbende midler. De er optimale til aknepræget hud og hud med svampeinfektioner.

Hudprodukter, der indeholder Centella asiatica

På grund af sine egenskaber er Apiaceae-urten en værdifuld aktiv ingrediens i kosmetik og kan bl.a. findes i solcremer, afslappende midler, tonic og shampoo til følsom hovedbund.

Afhængigt af anvendelse og formål kan vi fremhæve følgende:

  • Cremer fugter i dybden for at øge hudens modstandskraft og genoprette dens barrierekapacitet.
  • Serumer trænger ind i de inderste lag for at genoprette vævets naturlige elasticitet og fasthed.
  • I tilfælde af olier er de hurtige til at helbrede sår og genoprette friskhed i tør hud.

Find ud af mere her: Fra tør til blød, glat og ung hud

Er der nogen risici ved topisk anvendelse af Centella asiatica?

Den hyppige måde at bruge Gotu kola på huden på er gennem kosmetik, cremer og salver. Uanset om det er et medicinsk tilfælde eller til en æstetisk behandling, skal du respektere specialistens ordination uden at overdrive.

Forskning rapporteret af tidsskriftet Offarm fremhæver, at topisk brug tolereres godt, og at overfølsomhed sjældent rapporteres. Det er dog tilrådeligt at bruge det med forsigtighed, så der ikke opstår komplikationer.

Det kan interessere dig ...
Centella – en lille, men stærk urt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Centella – en lille, men stærk urt

Centella er en lille plante, der anvendes i ayurvedisk og traditionel kinesisk medicin. I denne artikel fortæller vi om denne kraftfulde urt Centel...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.