Suppekuren: Hvorfor er det ikke en god løsning til vægttab?

Suppekuren er sundhedsskadelig, fordi den mangler vigtige næringsstoffer, hvilket fører til bivirkninger. Læs mere om den her.
Suppekuren: Hvorfor er det ikke en god løsning til vægttab?

Sidste ændring: 04 april, 2023

Suppekuren er ikke en god løsning til vægttab, selv om mange guruer hævder, at den er effektiv. Det er en meget restriktiv diæt, som øger risikoen for at udvikle underskud og kan endda svække dit generelle helbred.

For at tabe dig bør du ikke sulte dig selv eller fjerne hele fødevaregrupper, men derimod fremme gode vaner og tilpasse dit indtag til dine behov. Og selv om disse kostplaner virker på kort sigt, er deres kontraproduktive virkninger grund nok til at undgå dem. Vi fortæller dig mere nedenstående.

Hvad er suppekuren?

Suppekuren er en kostmetode, hvor kun indtagelse af suppe er tilladt. Ofte er de lavet af plantebaserede fødevarer. De kan dog også indeholde stykker af magert kød og olie.

Dens hovedformål er hurtigt vægttab. Fortalere hævder, at det er muligt at tabe mellem 3 og 8 kg kropsvægt i løbet af en uge. Dette er naturligvis det første advarselstegn på dens farer.

Da det er en aggressiv og restriktiv diæt, er de, der følger den, udsat for bivirkninger, der spænder fra milde til alvorlige. Den er ikke holdbar på mellemlang sigt, da der hurtigt opstår en angsttilstand, som vil forringe sandsynligheden for at overholde kuren.

Der er stor risiko for at lide af en rebound-effekt og udvikle kroniske lidelser, når man følger denne type diæt.

Græskarsupper serveret på middagsbord

Det er farligt at basere diæten på supper alene, fordi det fører til ernæringsmæssige underskud.

Vigtigste ulemper

Da supper normalt kun tilberedes af grøntsager, mangler denne diæt protein. I mangel af dette vigtige makronæringsstof begynder kroppen gradvist at miste muskelmasse på grund af katabolisme.

For at bevare muskelmassen er det nødvendigt at have et indtag på mindst 0,8 gram protein pr. kg vægt hos stillesiddende personer, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism .

På den anden side vil fedtbehovet heller ikke blive opfyldt. Dette er også et problem, fordi det har en tendens til at øge den indre inflammation. Dette øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, fordøjelsessygdomme og hormonelle forstyrrelser.

Hos mænd er der f.eks. tegn på, at indtagelse af få mættede lipider nedsætter testosteronproduktionen.

Det bør dog ikke ignoreres, at depoterne af mikronæringsstoffer mindskes på grund af denne kosts begrænsede karakter. Ved at reducere vitaminerne A, E, C og D påvirkes immunsystemet, og risikoen for infektioner og sygdomme øges.

Bivirkninger af suppekuren

Når en så restriktiv diæt som suppekuren foreslås, er det almindeligt at opleve en rebound-effekt. Den kan ikke følges i mere end en eller to uger, da kalorie- og ernæringsbegrænsningen begynder at manifestere sig med helbredsproblemer.

Faktisk vil blot det at følge diæten i et par dage påvirke stofskiftet. Derfor er det almindeligt, at folk, når de er færdige med denne diæt, vælger en kost, der er endnu værre end den oprindelige. På grund af dette tages fedtvægten på igen på kort tid, og endda i større mængder.

Derudover kan der opstå alvorlige komplikationer, hvis den forlænges over længere tid. En af de hyppigste er anæmi på grund af jern- eller B12-vitaminmangel. Sidstnævnte findes kun i fødevarer af animalsk oprindelse, så det er nødvendigt at sikre en kost, der opfylder en persons behov i denne henseende.

I sidste ende har flydende diæter som disse en tendens til at forårsage en elektrolytforstyrrelse. Der kan opstå situationer med natrium- eller kaliummangel. I tilfælde af natrium kan en utilstrækkelig mængde forårsage hyponatriæmi.

Andre bivirkninger er som følger:

  • Træthed.
  • Svimmelhed.
  • Koncentrationsbesvær.
  • Besvimelse.
Kvinde, der er på suppekuren, har hovedpine

Suppekuren er virkelig farlig

Kort sagt er suppekuren bestemt ikke en god løsning. Når man ønsker at tabe sig, er det bedre at vælge andre varianter, der kombinerer et optimalt næringsstofindtag med motionsrutiner.

Det er klart, at der skal opnås et kalorieunderskud for at opfylde målene, men det må ikke være for stort. Ellers vil det ikke være bæredygtigt på mellemlang og lang sigt. For ikke at nævne det faktum, at pludselige ændringer i kropssammensætningen vil ændre den metaboliske funktion og øge risikoen for sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Roberts DC. Quick weight loss: sorting fad from fact. Med J Aust. 2001 Dec 3-17;175(11-12):637-40. doi: 10.5694/j.1326-5377.2001.tb143759.x. PMID: 11837873.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
  • Mitra S, Paul S, Roy S, Sutradhar H, Bin Emran T, Nainu F, Khandaker MU, Almalki M, Wilairatana P, Mubarak MS. Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Molecules. 2022 Jan 16;27(2):555. doi: 10.3390/molecules27020555. PMID: 35056870; PMCID: PMC8779769.
  • Blomain ES, Dirhan DA, Valentino MA, Kim GW, Waldman SA. Mechanisms of Weight Regain following Weight Loss. ISRN Obes. 2013 Apr 16;2013:210524. doi: 10.1155/2013/210524. PMID: 24533218; PMCID: PMC3901982.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.