Hvilket kød er det mindst fedende?

I denne artikel giver vi dig nogle idéer til, hvilke kødtyper der er mindre fedende, så du kan bruge denne viden til en sund kost. Vælg mellem disse sunde muligheder.
Hvilket kød er det mindst fedende?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Kød er de dele af maden, der er rige på protein og har et lavt indhold af kulhydrater. Mængden af fedt varierer alt efter dyret og den del af dyret, der spises. I dag er der en tendens til at vælge det mindst fedende kød i sunde kostplaner.

Det er almindeligt, at det mindst fedende kød er repræsenteret af fjerkræ uden skind. Der findes dog andre mindre almindelige dyrearter, hvis kød har et lavt fedtindhold.

Læs denne artikel for at lære om det mindst fedende kød, der anbefales til en sundere og næringsrig kost.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Fordele og ulemper ved syntetisk kød

Hvad er kød?

Ifølge den spanske fødevarekodeks er kød den bløde spiselige del af kvæg, får, svin og fjerkræ. Slagtedyr slagtes under hygiejniske forhold. Det omfatter fedt, brusk, hud, sener, blod- og lymfekar, der er en del af muskelvævet.

Dets kemiske bestanddele varierer alt efter race, køn, opskæringstype, alder, art og dyrets kost. Blandt bestanddelene er de mest fremtrædende proteiner, som svinger mellem 16 og 22 %, og fedt, hvis værdi går fra 1 til 15 %.

Dette udsving i fedtindholdet gør det muligt at klassificere kødet som magert, når det har mindre end 5 % fedt, og som fedtholdigt, når det har op til 30 % (som det er tilfældet med det iberiske svin).

Ernæringsværdi

Kødet bidrager til at dække menneskets ernæringsmæssige behov. De vigtigste næringsstoffer er proteiner med et højt indhold af essentielle aminosyrer.

Kødfedt indeholder oliesyre, der ligner olivenolie. Derefter følger mættede fedtsyrer, som kan bidrage til at tilstoppe arterierne, og umættede fedtsyrer, som er vigtige for ernæringen.

Vi finder også mineraler med høj biotilgængelighed, f.eks. jern og zink. Samt B-kompleks vitaminer.

Men på trods af at det er en meget næringsrig fødevare, er forbruget af den blevet begrænset. Nogle organisationer anbefaler, at de optager mindre end 30 % af kalorierne i kosten. I denne forstand anbefaler det amerikanske landbrugsministerium magre proteiner for at reducere fedme og overvægt.

Forskellige typer oksekød

Rødt kød har et dårligt ry, selv om ikke alle typer er ens. Der er forskellige andele af fedt i dem.

De mindst fedende kødtyper

Der findes mange kødtyper med højt fedtindhold, men der findes også nogle med lavt indhold af mættet fedt på markedet. Her er de mindst fedende kødtyper, som du kan overveje som en del af en kaloriefattig og sundere kost.

1. Hestekød

Hestekød er et af de røde kødtyper med det laveste fedtindhold, da det indeholder knap 1 gram pr. 100 af produktet. Sammen med proteinerne giver det ca. 100 kalorier, hvilket er mindre end kalorieindholdet i svinekød, kylling og oksekød.

Det indeholder også andre næringsstoffer, f.eks. proteiner, som er en kilde til 40 % af de essentielle aminosyrer. Indholdet af hæmjern er meget biotilgængeligt, idet 15-30 % absorberes godt, og det samme gælder zink.

2. Vagtler

Vagtler hører til de små trækfuglearter. De tilpasser sig godt til tempererede eller varme klimaer i den tropiske eller subtropiske verden.

En portion vagtler giver 85 % af det anbefalede proteinindtag for en voksen mand. Dette kød indeholder mindre end 2 gram fedt pr. 100 gram produkt. Derfor er dets kalorieindhold meget lavt med kun 106 kalorier pr. 100 g.

Mineraler som jern, fosfor og selen skiller sig ud. De vigtigste vandopløselige vitaminer er niacin og B6-vitamin. I øjeblikket anbefales et forbrug af 3 portioner magert kød om ugen, så vagtler er en del af denne anbefaling.

3. Struds

Strudsekød minder i smag og konsistens meget om oksekød, men med mindre fedt, da det kun indeholder 2 %. De fleste af dets fedtsyrer er essentielle i ernæringen. Det indeholder også vitaminer fra B-komplekset, som bidrager til metaboliseringen af resten af makronæringsstofferne.

4. Kænguru er noget af det mindst fedende kød

Selv om det i mange dele af verden kun spises lidt som kød, er det meget populært i Australien. Ligeledes er kængurukød i Spanien en del af gourmetkøkkenet.

Det betragtes som rødt kød med meget lav fedtværdi, da det kun har 1,3 gram pr. 100 produkt. Den samme portion giver 102 kalorier og 23 gram protein.

5. Emu

Emu er rødt kød, der ligner struds. Det er 97 % fedtfrit og er en kaloriefattig mulighed. Det skiller sig ud, fordi det giver protein, jern og B12-vitamin.

6. Alligator

Når man taler om de mindst fedende kødtyper, tænker man også på utraditionelle proteinfødevarer som f.eks. alligatorkød. Det har et lavt fedtindhold og er for det meste umættet, hvilket gør det gunstigt for oxidativ ranciditet. Det er dog også en kilde til omega-3, som fremmer hjerte-kar-sundheden.

En undersøgelse af den kemiske sammensætning af magert alligatorkød (Caiman Crocodylus Fuscus) viser, at det indeholder 21,46 % protein, 0,72 % fedt og 1,26 % mineraler. Man skal dog sørge for at spise det kød, der ikke stammer fra halen, da det kan indeholde op til 14 % fedt.

7. Kanin

Der bør skelnes mellem vildkanin og tamkanin, da sidstnævnte har en tendens til at indeholde mere fedt og bidrager med flere kalorier. For vildkaninens vedkommende er fedtindholdet under 5 g pr. 100 g kød. Proteinerne ligger på ca. 23 % og er let fordøjelige.

Ligesom andre hvide kødtyper indeholder den mange B-vitaminer, jern, zink, magnesium, kalium og fosfor. Den har også et lavt natriumindhold, hvilket gør den gunstig for kontrol og forebyggelse af forhøjet blodtryk.

Kanin på græs

Tamkanin er ikke den foretrukne type til madlavning. Vildkanin foretrækkes.

8. Kalkun er en af de mindst fedende kødtyper

Ligesom kylling anbefales det at fjerne skindet på kalkunen, før den tilberedes. Det er hvidt kød med 2 % myofibrillært fedt og 22 % protein.

Det er en meget god kilde til magnesium, zink, kalium, fosfor og selen. Blandt vitaminerne skiller niacin, B6 og B12 sig ud.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Imiteret krabbekød: Ved du, hvad det er lavet af?

9. Hjort

Det er en type mørkt rødbrunt kød, med en mere intens farve end oksekød, men med mindre fedt. Det er meget værdsat i storvildtjagtens verden og i gastronomien.

Det indeholder 22 % proteiner af høj biologisk værdi, og det intramuskulære fedtindhold er kun 1,6 %. Det har derfor også en lav kolesterolværdi.

Det lave fedtindhold er årsagen til det lave kalorieindhold. Jern, zink og B-kompleks vitaminer er de vigtigste mikronæringsstoffer i vildt.

10. Kylling er måske den mest populære af de mindst fedende kødtyper

Der er ingen tvivl om, at kylling er en favorit blandt de mindst fedende kødtyper. Desuden er der mange retter, der kan laves med det, især med brystet. Det kan beskrives som protein af høj kvalitet, vandopløselige vitaminer og lavt kalorieindhold.

Kyllingebryst indeholder næsten 24 % protein i 100 gram produkt, 1,4 gram fedt og 1,2 gram mineraler. Forbruget af 100 gram bryst giver os knap 107 kalorier.

Kulinariske aspekter, som man skal være opmærksom på i de mindst fedende kødtyper

På listen over de mindst fedende kødtyper skal vi tilføje en faktor, der vil definere det samlede bidrag af kalorier: Tilberedningsformen. Der bør foretages en indledende rengøring, f.eks. fjernelse af skind, synligt fedt og uspiseligt væv.

Ligeledes er både tilberedningsmetoden og de ledsagende ingredienser vigtige. Det anbefales f.eks. at grille, stege, bage og sautere.

Under alle omstændigheder bør der kun anvendes en minimal mængde olie. Til en portion på mellem 120 og 150 g magert kød kan der anvendes 1 spiseskefuld oliven-, raps-, solsikke- eller sojaolie.

Som tilbehør kan der anvendes ikke-stivelsesholdige grøntsager. Smag til med krydderier og naturlige urter.

Det anbefales at indtage 3 portioner fedtfattigt kød om ugen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.