Sygdom forårsaget af sociale medier: Kan Tourettes sygdom overføres via video?

Nogle mennesker spekulerer på, om sygdomme som Tourettes syndrom faktisk kan skyldes sociale medier. Er det muligt at "smitte" gennem skærme? Vi tager et kig på dette interessante spørgsmål her.
Sygdom forårsaget af sociale medier: Kan Tourettes sygdom overføres via video?

Sidste ændring: 10 januar, 2022

“Integreret og apokalyptisk” var den metafor, som Umberto Eco brugte til at betegne de forskellige holdninger til massemedierne. I dag kan dette også føre til et fænomen kendt som sygdom forårsaget af sociale medier.

Der er mange mulige grunde til, at folk bruger sociale medier. “Jeg mødte min partner på de sociale medier”. “Med sociale medier kan jeg holde kontakten med min familie, som bor langt væk”. “Jeg kan finde ud af, hvad der sker på den anden side af planeten”.

På den anden side hævder modstanderne af sociale medier, at sociale netværk påvirker vores helbred og er skyld i sygdomme som f.eks. sygdom forårsaget af sociale medier.

Selv med hensyn til dette spørgsmål er diagnoser af sygdomme induceret af sociale netværk blevet forvekslet med Tourettes syndrom. Det er sket på grund af ligheden mellem nogle af symptomerne. Det er imidlertid ikke sandt, at Tourettes syndrom smitter, eller at sociale netværk reproducerer syndromet gennem deres skærme.

Hvad er sygdom forårsaget af sociale medier?

Sygdom forårsaget af sociale medier er betegnelsen for en sygdom af social oprindelse, som spredes gennem sociale netværk.

Denne “sociale” karakter henviser til, at mennesker oplever ubehag eller en sygdom uden nogen miljømæssig eller fysisk årsag.

Betoningen af de sociale medier tjener til at identificere smittevejen, hvilket adskiller disse sygdomme fra andre sociale massesygdomme.

Hypotesen (offentliggjort i en undersøgelse offentliggjort i Oxford University Press) forbinder en stigning i antallet af patienter, der bliver indlagt på en klinik med speciale i Tourettes syndrom, med udbredelsen af videoer med personer med Tourettes syndrom.

Det drejer sig om en populær tysk YouTuber ved navn Jan Zimmermann, der har Tourettes syndrom. Hans verbale tics lignede dem, som patienterne på klinikken præsenterede. Efter at have set videoer produceret af Zimmermann lader mange unge mennesker til at have fået Tourettes.

Denne udgivelse fra et hold forskere fra Hannover Medical School i Tyskland fastslår imidlertid klart, at der ikke er tale om Tourettes syndrom. De lignende tics kan være sammenlignelige, men udgør ikke denne specifikke diagnose.

Selv forskerne indrømmer, at de patienter, der blev indlagt på klinikken, var blevet fejldiagnosticeret med Tourettes syndrom. Faktisk blev der aldrig taget hensyn til de sociale netværks indflydelse på det tidspunkt.

Bogstaver danner ordet Tourette

Hvordan adskiller sygdom forårsaget af sociale medier sig fra Tourettes syndrom?

Efter denne undersøgelse er tvivlen og frygten for brugen af sociale netværk og deres potentielle skade blevet mangedoblet. Det tog dog ikke lang tid for specialister at præcisere, at Tourettes syndrom ikke kan overføres eller fremkaldes via skærme.

I den forbindelse præciserede flere kilder, at Tourettes syndrom har sin oprindelse i barndommen, mens en sygdom forårsaget af sociale medier opstår pludseligt og i mere voksne aldre.

I dette tilfælde betragter lægerne det som en funktionel lidelse, der opstår som følge af kontinuerlig og overdreven eksponering for sociale netværk sammen med andre faktorer.

De understregede også, at disse tics er multiple og varierede, mere end i Tourettes tilfælde, som er reducerede og specifikke. Afslutningsvis bemærkede forskerne, når de henviste til personer, der rent faktisk havde en sygdom forårsaget af sociale medier, komplekse og stereotype tics, der indtræder pludseligt og er lokaliseret i kroppen og armene.

Ved Tourettes syndrom er ticsene langsomt indsættende og er normalt lokaliseret i øjnene og ansigtet.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: De 10 mobiltelefoner, der udsender mest stråling

Sådan undgår du, at brugen af sociale netværk påvirker dit helbred

Det er ikke Tourettes syndrom, men det er stadig vigtigt. Med dette in mente er det, forskerne ønskede at fremhæve, at det er en ny type sygdom, der fremkaldes af sociale netværk, og som viser det pres og de krav, som mange unge mennesker er udsat for.

Der er en sådan iver efter at være unik og exceptionel ved at gøre deres liv til et konstant råb om opmærksomhed.

Så det handler ikke kun om at tænke på nye spilleregler med nye sociale værdier, men også om at gentænke et liv, der er lidt mere væk fra skærme af hensyn til ens psykiske velbefindende.

Som det sidste er der også en iboende fare, som vi må erkende, da de sociale netværk har en global skala. Sygdomme og lidelser er ikke lokaliseret på ét sted. Derfor opfordres vi til at handle i fællesskab, kollektivt og artikuleret.

Her er altså nogle tips til at forhindre, at teknologien påvirker dit helbred:

  • Begræns din skærmtid: Begræns den tid, du bruger på sociale netværk, især inden du går i seng. Prøv at afbryde forbindelsen så meget som muligt.
  • Brug alarmer eller notifikationer, der kan advare dig om, at du har brugt sociale medier for meget: Det er muligt at programmere funktioner, der fortæller os, at vi er tæt på at overskride en bestemt tid, mens vi er forbundet. Brug dem til din fordel!
  • Brug ikke sociale netværk, før du går i seng eller når du hviler dig: Det er nødvendigt at afbryde forbindelsen helt på visse tidspunkter.
  • Sov med din mobiltelefon slukket eller i flytilstand: Dette er for at blinkende lys eller vibrerende meddelelser ikke afbryder din søvn.
Tablet med masser af notifikationer

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Hvor mange timers søvn skal vi få hver nat?

Sociale netværk er ikke et vidundermiddel

Ud over den åbenlyse indvirkning, som sociale netværk har på vores dagligdag, er det også vigtigt at holde op med at give de sociale medier skylden for al ondskab på planeten. Det er i stedet nødvendigt at udvikle en række adfærdsmønstre, som er sunde, bæredygtige og socialt opmuntrende.

Mennesker har fuld handlekraft og mulighed for forandring. De kan begynde med at sætte grænser for deres brug og forbrug af nye teknologier. Derfor er det vigtigt ikke at dæmonisere tilstedeværelsen af sociale netværk. Nøglen er at bruge dem korrekt og sundt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • Kirsten R Müller-Vahl, Anna Pisarenko, Ewgeni Jakubovski, Carolin Fremer, Stop that! It’s not Tourette’s but a new type of mass sociogenic illness, Brain, 2021;, awab316, https://doi.org/10.1093/brain/awab316
    • Capilla Garrido, Estefanía, & Cubo Delgado, Sixto (2017). PHUBBING. CONECTADOS A LA RED Y DESCONECTADOS DE LA REALIDAD. UN ANÁLISIS EN RELACIÓN AL BIENESTAR PSICOLÓGICO.. Pixel-Bit. Revista de Medios y Educación, (50),173-185.[fecha de Consulta 11 de Octubre de 2021]. ISSN: 1133-8482. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=36849882012

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.