Hvad er Tourettes syndrom?

Mennesker med Tourettes syndrom får nervøse tics. De har også en højere risiko for at lide af angst og depression samt tvangslidelser.
Hvad er Tourettes syndrom?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Gille de la Tourettes syndrom eller Tourettes syndrom, som det er bedst kendt som, er en velkendt lidelse. Faktisk har masser af mennesker drillet eller gjort nar af mennesker med denne lidelse. Det er dog meget hæmmende for dem, der lider af det.

Tourettes syndrom får folk til at lave gentagne lyde og bevægelser, de ikke kan kontrollere. Dette er motoriske og vokale tics, der forekommer på grund af en skade på nervesystemet. Normalt viser det sig i barndommen mellem fem- og ni-års alderen.

Forskere opdagede først denne lidelse for relativt nylig, omkring 1980’erne. Det påvirker også mellem 1 og 3% af befolkningen. Selvom specialister ikke ved, hvorfor det sker, ved de, at det har med genetik at gøre.

Tourettes syndrom er mere end bare en nervesygdom. Faktisk påvirker det alle aspekter af livet, især sociale aspekter. Derfor forklarer vi i denne artikel alt, hvad du har brug for at vide om denne lidelse.

Læs også: Stereotype bevægelsesforstyrrelser (SMD)

Hvad er Tourettes syndrom?

Mennesker med Tourettes syndrom får tics, ligesom denne dreng

De fleste mennesker tror, ​​at Tourettes syndrom er en lidelse, der får folk til at fornærme andre ukontrolleret. Dette er dog kun et af de mulige symptomer. Mennesker med Tourettes syndrom får tics, som de ikke kan kontrollere.

Det kan være gentagne bevægelser, lyde eller ord. Derfor kan nogle af disse ord være fornærmelser. Derudover er det almindeligt for personer med denne lidelse at trække ukontrolleret på skuldrene.

Denne lidelse er mest almindelig hos mænd. Normalt viser symptomer sig, før de er femten år gamle. Faktisk ser læger flere tilfælde nu for første gang på seks år. Disse tics kan være mere eller mindre komplekse, og de kan ske med forskellige frekvenser.

Nogle eksempler på tics er:

  • Blinker meget
  • Rynker på næsen
  • Hoster
  • Rømmer sig
  • Gentager sætninger
  • Udfører obskøne bevægelser og fornærmelser

Det er også vigtigt at vide, at tics kan ændre sig. Faktisk kan de nogle gange endda blive værre. For eksempel kan de blive værre, når folk er stressede eller er meget trætte. Normalt bliver de bedre, når de bliver voksne.

Et andet vigtigt aspekt er, at Tourettes syndrom kan forbindes med andre lidelser. Det er almindeligt, at disse mennesker lider af opmærksomhedsforstyrrelser og impulsivitet. Der er også normalt en familiehistorik med tvangslidelser eller endda det samme syndrom.

Hvordan kan man behandle denne lidelse?

Mand blinker med øjet

Desværre har Tourettes syndrom ingen kur. Imidlertid hjælper visse lægemidler med at kontrollere tics. Der er også flere og mere understøttende terapier tilgængelige.

Læs også: Berolig dine nerver med disse 6 naturlige midler

Medicinsk behandling afhænger af personen og sværhedsgraden af ​​hans eller hendes tics. Nogle patienter behøver ikke engang at tage medicin. Sandheden er, at mange mennesker med denne lidelse lever relativt normale liv.

Til behandling ordinerer læger undertiden medicin, der reducerer dopaminniveauer i hjernen. De kan dog have masser af bivirkninger, herunder vægtøgning. Det er også almindeligt at bruge antidepressiva. De reducerer angst og tvangslidelser.

Tilsvarende er mange mennesker med Tourettes syndrom også nødt til at behandle ADHD for at forbedre koncentrationen.

Ud over medicin er terapi en af ​​de vigtigste dele af behandlingen. Børn har brug for at føle sig støttet og arbejde på deres selvtillid. Det samme gælder også angst og tvangslidelser, som terapi hjælper meget på.

Konklusion

Tourettes syndrom er en kompleks nervesygdom. Disse mennesker lider af konstante tics, både motoriske og vokale. Det største problem med dette syndrom er, at det forstyrrer patientens sociale liv.

Det er vigtigt at kende til denne sygdoms psykologiske virkninger. Vi kan ikke lade disse mennesker fortsætte med at blive hånet af samfundet, og vi er nødt til at fjerne stigmatiseringen. Det er vores sociale ansvar.

Det kan interessere dig ...
6 tricks til at styrke nervesystemet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tricks til at styrke nervesystemet

Du kan styrke nervesystemet gennem både din kost og dine daglige vaner. Sørg for at dyrke motion og holde din hjerne aktiv med sunde hobbyer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.