Hvor mange timers søvn skal vi få hver nat?

Hvor mange timers søvn skal vi få i døgnet? Det afhænger af flere faktorer. Vi vil se nærmere på dem i denne artikel.
Hvor mange timers søvn skal vi få hver nat?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Nogle siger, at det rigtige antal er otte timer. Andre siger, at syv er nok. Men hvor mange timers søvn bør vi få i døgnet?

Den ideelle mængde søvn varierer fra person til person. Den populære opfattelse af syv eller otte timer i døgnet er ikke gældende for alle. Lad os se hvorfor.

Søvn: En vigtig del af vores liv

Der er ingen tvivl om, at vi alle har brug for søvn, uanset alder, erhverv eller daglige aktiviteter. Det diskutable punkt er, hvor lang tid der er nok.

Hvis vi lægger alle de timer, vi sover om året, sammen, er det sandsynligvis den aktivitet, vi bruger mest af tiden i vores liv på.

Desuden afhænger resten af de ting, vi gør hver dag, udelukkende af den hvile, vi får. Hvis vi ikke sover godt, kan vi ikke studere, arbejde, lave mad osv.

Ifølge den gængse opfattelse bør vi sove otte timer om natten, men denne opfattelse er ikke så gavnlig, som vi måske tror, især ikke i nogle tilfælde.

Lad os se nærmere på det.

Mand sover i seng

Hvorfor otte timers søvn måske ikke er det rigtige for dig

I dag bliver denne idé mere og mere forældet i takt med, at andre spørgsmål undersøges nærmere, f.eks. en persons produktivitetsniveau.

Husk: alle mennesker er forskellige.

Daniel Kriple er en af de mest prestigefyldte søvnspecialister i verden. Han har fundet ud af, at folk, der sover mellem seks en halv og syv en halv time om dagen, er gladere og mere produktive. Han har også fundet ud af, at det nogle gange er værre at sove otte timer eller mere end at sove kun fem.

Det er godt at vide, at disse tal kan variere lidt fra person til person. Ikke alle har brug for den samme mængde søvn for at føle sig “udhvilet”. Det har meget at gøre med genetik, fysisk kropsbygning og de opgaver, du udfører hver dag.

Det betyder dog ikke, at en person, der er på farten hele dagen, bør sove mere, for måske har en person, der bruger sin dag på at arbejde 8 timer ved computeren, faktisk brug for det mere.

Problemet begynder, når vi får mindre søvn, end vi har brug for. Det er her, eksperter mener, at vi kan miste evnen til at udføre visse opgaver.

Det ser dog ud til, at dette også er en myte i nogle tilfælde. En person med søvnmangel kan nogle gange arbejde bedre end en person, der “overholder” det fastsatte antal timer.

Forskellen ligger i, at den, der har sovet mindre, vil være mindre tilbøjelig til at genvinde koncentration og fokus.

Søvn og produktivitet

Kvinde sover fredeligt

Flere og flere virksomheder beslutter sig for at give deres ansatte mulighed for at tage en lur efter (eller under) frokostpausen.

Hvis en person tager en lur omkring klokken tre om eftermiddagen – dvs. når arbejdskapaciteten er nedsat – vil en lille hvilepause tilføje halvanden time mere til den tid, hvor man er højtydende.

Det er dog også unødvendigt at overdrive med luren, for ellers bliver det umuligt at fokusere igen. En perfekt lur bør ifølge Sleep Institute ikke vare mere end 45 minutter.

Denne vane vil føre til, at man er mindre træt, har et bedre humør og er mere effektiv i enhver opgave.

Vi ved, at du vil kunne lide denne artikel: For lidt søvn forværrer astma

Hvor mange timer skal vi sove i forhold til vores alder?

Hver aldersgruppe har et specifikt behov for søvn (samt i forhold til mad, motion, sundhedspleje osv.). Lad os tage et kig på det.

1. Babyer har brug for ca. 17 timers søvn

De mindste udvikler sig meget hurtigt og har derfor brug for ca. 17 timers søvn hver dag for at fortsætte denne proces.

Ved fødslen er det biologiske ur, der gør det muligt at dele mellem de to cyklusser dag og nat, endnu ikke udviklet, og derfor kan de sove mere om dagen end om natten indtil de første seks måneder.

Til gengæld veksler babyer mellem perioder med REM (hurtige øjenbevægelser) og NREM (dyb søvn) ligesom voksne. Småbørn har dog en tendens til at tilbringe mere tid i den første fase, og derfor er det lettere for dem at vågne.

2. Småbørn

Denne gruppe omfatter børn mellem 1 og 2 år. De er meget aktive i denne fase af deres liv og har brug for masser af tid til at hvile sig hver dag.

Gennemsnittet, der anbefales af børnelæger, er ti til tretten timer om dagen.

Nogle forældre mener, at det er bedre at lade dem sove hele natten, og andre tager korte lure i løbet af dagen. Cyklussen skal tilpasses til den enkelte familie.

Vi ved, at du vil kunne lide denne artikel: Derfor sover babyer bedst ved siden af deres mødre

3. Børn

Børn mellem 3 og 12 år er dem, der lider mest af mareridt. De er også de mest aktive og lærer hele tiden. Det gør dem trætte og gør, at de har brug for at sove mere.

Søvn kan variere mellem otte og elleve timer i døgnet. Efterhånden som de bliver ældre, har de brug for mindre tid til at komme sig efter aktiviteter.

4. Teenagere har brug for ca. ni timers søvn

Teenagere har brug for ca. ni timers søvn, selv om de fleste af dem ikke får det af forskellige årsager.

De vil ofte gerne blive længe oppe for at se tv, kigge på sociale medier eller spille videospil, og så står de op ved middagstid. Dette er ofte kun tilladt i ferierne, fordi de ellers skal overholde skoleskemaer.

Når puberteten er nået, produceres der desuden en større mængde af hormonet melatonin, som er relateret til søvn. Det gør, at teenagere føler sig mere trætte end tidligere.

Det er nødvendigt at overholde deres skemaer, så de kan få nok søvn.

5. Voksne

Smilende kvinde sover

Den gennemsnitlige person har brug for ca. otte timers søvn. Men som vi sagde før, er dette meget relativt.

Nogle har brug for mindre søvn (seks til syv timer) og andre mere (ni).

Man kan “tillade sig” at sove mindre en nat eller direkte blive oppe, men problemet er, at når dette sker mange gange om ugen, er der en meget stor søvnubalance, og det gør det umuligt at udføre forskellige opgaver.

6. Ældre personer

I modsætning til hvad mange tror, falder vores behov for søvn ikke med alderen. Det, der sker, er imidlertid, at efter 60-årsalderen har folk mindre dyb søvn.

Derfor er det mere sandsynligt, at man kun sover fire timer om natten, står meget tidligt op osv.

Når du kender disse data, kan du vurdere, hvor mange timer du bør sove i henhold til dine rutiner og vaner. Hvor mange timer tror du, at du har brug for for at vågne udhvilet?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.