De 10 mobiltelefoner, der udsender mest stråling

Mobiltelefonteknologi påvirker os alle. Verdens befolkning er på omkring 7 milliarder mennesker, og der er nu mere end 5 milliarder mennesker, der har mobiltelefoner. Lær om nogle af de skadelige virkninger af disse telefoner i denne artikel.
De 10 mobiltelefoner, der udsender mest stråling

Sidste ændring: 25 august, 2022

I dag vil vi gerne tale om, hvorfor mobiltelefoner, der udsender mest stråling, kan forårsage kræft og andre sundhedsproblemer. I de seneste år har mange sundhedseksperter slået alarm om den overdrevne brug af teknologiske apparater, især mobiltelefoner, som i stigende grad invaderer vores liv.

Det kan lyde mærkeligt og næsten skørt. Når vi ved, at teknologien er stigende, har vi trods alt en tendens til at antage, at der med den vil komme mange løsninger og hjælpemidler til vores dagligdag.

Denne bekymring er imidlertid helt rimelig, for i takt med at teknologien vokser, vokser også de aspekter, der er forbundet med den, såsom mikrobølger og radiofrekvenser, som kan påvirke vores krop på lang sigt.

Faktisk er dette gået så vidt, at den teknologi, vi bruger, endog kan forårsage kræft eller andre farlige sygdomme.

Med teknologiens fremgang må vi fremhæve et af de vigtigste trådløse apparater i teknologiens udvikling: Mobiltelefonerne.

Hvorfor er der bekymring over mobiltelefonbrug og kræft?

En af de telefoner, der udsender mest stråling

Undersøgelser i de seneste år har fastslået, at hyppig brug af mobiltelefoner ikke er så sikker, som mange måske tror. Blandt de vigtigste årsager er:

 • Mobiltelefonteknologien har udviklet sig og undergår hurtige og pludselige ændringer på grund af det stigende antal og den stigende varighed af opkald.
 • Efterhånden som brugen af mobiltelefoner øges, øges også eksponering for stråling. Derfor stiger risikoen for at få kræft også.
 • En anden årsag, der ligner den foregående, er også væksten i antallet af brugere, der er tilknyttet telefonselskaber på verdensplan. Faktisk er der tal fra USA, der viser, at der i 2010 var mere end 303 millioner mennesker abonneret på telefon- og teleselskaber alene i USA. Dette tal er imidlertid en tredobling af de 110 millioner brugere, der fandtes i 2000.
 • Det anslås også, at der på verdensplan var fem milliarder mennesker, der nød godt af disse tjenester i 2010.
 • Som det sidste er der endnu en meget relevant grund, nemlig at menneskekroppens væv kan absorbere den energi, som mobiltelefonen forårsager. Dette er meget farligt, da de udsender radiofrekvent energi, en ikke-ioniserende form for stråling, som er meget skadelig, om end ikke så farlig som ioniserende stråling.

Hvad siger undersøgelser om mobiltelefoni og kræft?

Ifølge data fra Det Internationale Kræftforskningscenter (IARC) blev mobiltelefoner i 2011 klassificeret som gruppe 2B (muligvis kræftfremkaldende). Det vil sige, at “der kan være en vis risiko” for, at de kan forårsage kræft.

For at nå frem til denne konklusion indsamlede forskningen data om langvarig og intensiv brug af forskellige typer mobiltelefoner.

Undersøgelserne tyder således på, at med de millioner af mobiltelefonbrugere rundt om i verden, der bruger disse apparater hyppigt, er det ikke overraskende, at resultaterne vil begynde at blive opdaget i fremtiden, hvilket er endnu et stærkt bevis på vigtigheden af denne forskning.

Selv om der indtil videre ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt bevis for at kunne udtale sig, mener eksperter på området, som f.eks. dr. George Carlo, at mobiltelefonindustrien kan få os til at stå på randen af en sundhedskrise.

Konkret mener man, at hjerneskader og visse typer kræft kan stige i verden som følge af den stigende og udbredte brug af mobilteknologi.

Faktisk forbindes nogle lidelser og sundhedsproblemer allerede i dag med hyppig brug af mobiltelefoner, som f.eks:

Hvile telefoner udsender mest stråling?

Forskellige telefoner, blandt andet dem, der udsender mest stråling

For at en mobiltelefon kan bestå Federal Communications Commission (FCC) Certificering og blive kommercielt tilgængelig i USA, skal dens maksimale absorptionshastighed eller SAR-niveau (Specific Absorption Rate) være mindre end 1,6 watt pr. kg.

Med dette i tankerne har vi udarbejdet en liste over de 10 mobiltelefoner, der udsender mest stråling, som du bør undgå:

 1. MOTOROLA DROID MAXX (SAR: 1.54)
 2. MOTOROLA DROID ULTRA (SAR: 1.54)
 3. MOTOROLA MOTO E (SAR: 1.5)
 4. ALCATEL ONE TOUCH EVOLVE (SAR: 1.49)
 5. HUAWEI VITRIA (SAR: 1.49)
 6. KYOCERA HYDRO EDGE (SAR: 1.48)
 7. KYOCERA KONA (SAR: 1.45)
 8. KYOCERA HYDRO XTRM (SAR: 1.44)
 9. NOKIA ASHA 503 (SAR: 1.43)
 10. BLACKBERRY Z30 (SAR: 1.41)

Husk: Dit helbred er det hele værd!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Instituto Nacional de Cáncer (NHI). Teléfonos celulares y el riesgo de cáncer. (2018).  cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/radiacion/hoja-informativa-telefonos-celulares#r28
 • Zook BC, Simmens SJ. The effects of pulsed 860 MHz radiofrequency radiation on the promotion of neurogenic tumors in rats. Radiation Research 2006; 165(5):608–615. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16669743
 • University of Gothenburg. ICT and mental health in young adults. Effects of computer and mobile phone use on stress, sleep disturbances and symptoms of depression. (2012). sciencedaily.com/releases/2012/06/120611134233.htm

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.