Hypothyreose: Tre supplerende behandlingsmetoder

Supplerende behandlingsmetoder til hypothyreose kan være en stor hjælp til at kontrollere sygdommens symptomer. Vi tilbyder tre interessante alternativer.
Hypothyreose: Tre supplerende behandlingsmetoder
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Leder du efter behandlinger mod hypothyreose? Ofte leder mange af os efter simple eller naturlige midler til at forbedre vores livskvalitet og supplere medicinske behandlinger.

Behandlinger mod hypothyreose

Skjoldbruskkirtlen er essentiel for en persons helbred. Dette skyldes, at det producerer hormoner, der regulerer vores stofskifte. Skjoldbruskkirtlen griber også ind i mange andre af kroppens funktioner. Symptomerne på hypothyreose påvirker således vores helbred på forskellige måder. 

Hypothyreose opstår, når skjoldbruskkirtlen er langsom, hvilket vil sige, at den ikke formår at producere nok hormoner. For at diagnosticere problemet vil lægen tage en blodprøve for at afgøre niveauet af thyroxin (T4) og thyrotropin (TSH).

Som med alt er der forskellige meninger om, hvilket niveau der er problematisk. I nogle tilfælde kan ethvert ændret niveau vende tilbage til normalen efter et stykke tid. Derfor vil lægen altid stole på blodprøver, men også på eventuelle symptomer.

Hvis lægen mener, at det er passende, vil han eller hun udskrive en recept på medicin, der indeholder thyroideahormonet for at erstatte manglerne.

Du skal selvfølgelig altid følge din læges vejledninger og råd, men disse forslag i denne artikel er dokumenterede midler mod hypothyreose, som vil være et nyttigt supplement til din lægebehandling. De er også gode forebyggende foranstaltninger, hvis du har en naturlig tilbøjelighed til denne slags sygdom. 

Forskellige fødevarer, der indeholder selen

1. En daglig dosis selen

Hos de fleste voksne akkumuleres selen hovedsageligt i skjoldbruskkirtlen. Denne kirtel har brug for det for at være i stand til at metabolisere hormoner korrekt, og det har samtidig antioxidante egenskaber.

Fra et videnskabeligt synspunkt er dette mineral forbundet med:

Mange studier foreslår at tage organisk selen. Du bør dog ikke tage kosttilskuddet, uden at du har talt med din læge først, da det kan gøre skade, hvis du tager for meget af det. Et godt alternativ vil være at tilføje paranødder til din kost. Hvis du kun spiser to om dagen, vil du have den mængde selen, din krop har brug for, uden at du skader dit helbred.

2. Macasupplement mod hypothyreose

Maca er en rod, der oprindeligt stammer fra Peru, og som er en del af de fleste sydamerikaneres daglige kost. Dets pulver er nu en del af kosttilskud i hele verden, da det giver energi, som også regulerer hormonerne. 

Gul maca er især yderst effektivt, hvad angår thyroidealidelser – især i løbet af overgangsalderen. Denne rod kan desuden også give dig nok energi til at overkomme træthed, som er et hyppigt symptom ved hypothyreose.

For at tage maca korrekt skal du blot følge vejledningen på det produkt, du vælger. Husk på, at det vil stimulere dig, så du skal starte ud med en lav dosis og øge den gradvist under opsyn af din læge.

Skåle med sojabønner

3. Jodblokader

Du skal ikke bare have de rette næringsstoffer for at supplere behandlinger mod hypothyreose. Du skal også tage højde for fødevarer, der muligvis kan skade dig, og som du måske allerede indtager dagligt.

Der er visse fødevarer, der kun er skadelige for personer med en underaktiv skjoldbruskkirtel. Dette skyldes, at de indeholder stoffer, der hedder goitrogener, og disse hæmmer optagelsen af jod, som er ret essentielt for en sund skjoldbruskkirtel.

En anden måde at supplere en behandling mod hypothyreose på er ved at undgå fødevarer, der kan skade din skjoldbruskkirtel.

Du bør undgå disse fødevarer:

 • Soja og dets derivater (tofu, lecitin mv.)
 • Hirse
 • Krydsningsgrøntsager såsom broccoli, blomkål, kål, radiser og majroer
 • Pinjekerner, mandler og peanuts
 • Jordbær, pærer og ferskener
 • Kassava og søde kartofler
 • Sennep
 • Spinat
 • Hørfrø

Sørg dog altid for at kontakte din læge, hvis du har spørgsmål.

Hvis du følger disse supplerende råd til behandling af hypothyreose, vil du forbedre din behandling og bemærke en stor forbedring i din hverdag. Foretag derfor små ændringer i din kost og sørg for, at du overholder den behandling, som din læge har ordineret. 

Det kan interessere dig ...
4 kostvaner til at styrke din skjoldbruskkirtel
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 kostvaner til at styrke din skjoldbruskkirtel

Er du bekymret for dit helbred? Du har sikkert allerede indset, at kostvaner er en af nøglerne til at styrke din skjoldbruskkirtel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Thomson, C. D., Chisholm, A., McLachlan, S. K., & Campbell, J. M. (2008). Brazil nuts: An effective way to improve selenium status. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.2.379
 • Chandra, A. K. (2010). Goitrogen in food: Cyanogenic and flavonoids containing plant foods in the development of goiter. In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00042-6
 • Meissner, H. O., Mscisz, A., Mrozikiewicz, M., Baraniak, M., Mielcarek, S., Kedzia, B., … Pisulewski, P. (2015). Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) phytochemical and genetic differences in three Maca phenotypes. International Journal of Biomedical Science.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.