10 symptomer, der kan advare dig om et galdeblæreproblem

Et galdeblæreproblem forårsager en række symptomer, som påvirker en persons livskvalitet. Læs om 10 tegn til at identificere det.
10 symptomer, der kan advare dig om et galdeblæreproblem
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Et galdeblæreproblem udvikler sig normalt på grund af en ændring i sammensætningen af galde. For at forstå det bedre er det først værd at huske på, at dette lille pæreformede organ – der er placeret under leveren – opbevarer og frigiver galde, et stof, hvis hovedfunktion er at hjælpe med at nedbryde fedt.

Når maden når frem til tyndtarmen, trækker galdeblæren sig sammen, og lukkemusklen åbnes. Derefter bevæger galde sig igennem den for efterfølgende at opfylde sin fordøjelsesfunktion. Flere ændringer kan dog påvirke denne proces og resultere i galdeblæresygdomme. Hvordan kan du genkende dem?

Hvad skal du vide for at forstå galdeblæreproblemer?

Når maven og tarmen fordøjer maden, frigives galde gennem den almindelige galdegang. Derefter opfylder den sin funktion i tyndtarmen.

Sygdomme i forbindelse med dens funktion opstår normalt, når noget hindrer galdepassagen gennem galdegangene. Dette skyldes næsten altid tilstedeværelsen af galdesten, som dannes af stoffer, der ophobes og hærder, enten fordi de er vanskelige at fordøje, eller fordi de indtages i for høj grad.

Og selv om dens funktion ikke er afgørende for livet, kan udviklingen af enhver ændring i galdeblæren føre til symptomer, der påvirker en persons livskvalitet. Det er derfor, det er så vigtigt at være opmærksom og søge rettidig lægelig indgriben for at rette op på et galdeblæreproblem.

Mand ved lægen oplever smerter på grund af et galdeblæreproblem

På grund af dens rolle i fordøjelsesprocessen har et problem i galdeblæren en tendens til at manifestere sig med fordøjelsesbesvær, smerter og luft i maven blandt andre symptomer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan renser du din lever og galdeblære naturligt

De mulige symptomer på et galdeblæreproblem

I første omgang er det ofte svært at opdage et galdeblæreproblem på grund af fraværet af tydelige symptomer. Det er muligt, at der kan opstå kliniske manifestationer, når sygdommen er fremskreden. Under alle omstændigheder er det nyttigt at vide, hvilke tegn man skal holde øje med. Lad os tage et kig på dem.

1. Mavesmerter kan være forårsaget af et galdeblæreproblem

Mavesmerter er et af de vigtigste advarselstegn på et galdeblæreproblem. Det er også kendt som “kolik” og er normalt placeret i den øverste højre del af maven, lige under ribbenene.

Som forklaret i en artikel rapporteret i National Center for Biotechnology Information er denne smerte normalt forårsaget af en blokering af galdegangene på grund af stendannelse. Den er ofte mere intens efter at have spist store, irriterende måltider.

Et særligt træk ved denne smerte er, at den kommer og går. Den opstår ofte med intensitet efter meget fede måltider, da galdeblæren trækker sig sammen for at frigive galde og fremme fordøjelsen.

2. Fordøjelsesbesvær

På grund af galdeblærens rolle i fordøjelsesprocessen forårsager forstyrrelser i dens funktion ofte vedvarende episoder med fordøjelsesbesvær og luft i maven.

  • Når galdesaftene ikke når tarmen korrekt, enten på grund af en blokering eller betændelse i gangene, er fordøjelsen tungere, og maven har en tendens til at svulme op.
  • Det er også almindeligt at opleve opstød, flatulens og andre symptomer, der er typiske for vanskelig og langsom fordøjelse.
  • Ubehaget har en tendens til at opstå efter måltider, især når disse er for store eller rige på fedt.

3. Kvalme og opkastning

Pludselig kvalme og opkastning kan være tegn på tilstedeværelsen af galdesten eller betændelse i galdeblæren. Selv om den nøjagtige årsag til dette symptom er ukendt, tyder en artikel i BMJ Case Reports på, at det kan skyldes en cholecystoduodenal fistel.

4. Manglende appetit

Pludselig appetitløshed er et symptom, der kan advare om forskellige helbredsproblemer. Derfor er det nødvendigt at konsultere en læge, når det forekommer i en længere periode. Nogle gange kan det skyldes et problem med galdeblæren, såsom dannelse af galdesten eller betændelse i gangene.

5. Gulsot

Ophobning af galde i galdeblæren kan forårsage lever- og fordøjelsesproblemer, som med tiden kan medføre, at huden og det hvide i øjnene får en gul farve (gulsot). Alt dette skyldes, at stoffet forbliver i blodet og let når frem til kroppens celler og væv.

Det skal dog bemærkes, at ikke alle tilfælde af kolestase manifesterer sig med dette symptom. Det er muligt, at gulsot kan opstå efter hepatobiliær kirurgi enten på grund af en skade eller lækage af galdegangen.

6. Ændringer i urinen

Selv om ændringer i urinen normalt er relateret til et nyreproblem, er det vigtigt at huske på, at de også kan skyldes en galdeblæreforstyrrelse.

De galdepigmenter, der ophobes med stenene, får urinen til at få en gullig eller brunlig farve. I tilfælde af at have dette symptom bør vi gå til lægen eller skadestuen så hurtigt som muligt.

7. Diarré kan være forårsaget af et galdeblæreproblem

Fordøjelsesforstyrrelser forårsaget af en funktionsfejl i galdeblæren er en årsag til diarréepisoder. Dette symptom opstår som regel sammen med hævelse af maven og smerter, der gradvist breder sig i hele maven.

8. Ændringer i afføringen

Galdesten dannes af en blanding af galde, kolesterol og bilirubin, som hindrer fordøjelsen og øger smerterne, efterhånden som de hærder. Da de kan vokse betydeligt, bliver gangene blokeret og kan forårsage ændringer i afføringen, f.eks. en bleg eller leragtig farve.

9. Dårlig ånde

Dysfunktion af galdeblæren, fjernelse af galdeblæren eller tilstedeværelsen af galdesten kan manifestere sig med dårlig ånde (halitose). Da galde ikke kan udnyttes optimalt under fordøjelsesprocessen, opstår der ubehagelige opstød og dårlig mundlugt.

En mand holder sig for munden

10. Feber

De kulderystelser og feberepisoder, der opstår ved nogle sygdomme i fordøjelsessystemet, kan være et tegn på udvikling af galdesten i galdeblæren eller en infektion i galdeblærens gange. Ifølge oplysninger fra Johns Hopkins Medicine lider omkring en tredjedel af patienter med galdeblæreproblemer af disse symptomer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Galdesten og ernæring

Oplever du disse symptomer på et galdeblæreproblem? Hvis ja, så gå til din læge!

En dårligt fungerende galdeblære kan føre til alvorlige sundhedskomplikationer, hvis der ikke gribes ind i tide. Hvis disse symptomer opstår, er det derfor vigtigt at gå til lægen og få stillet en diagnose.

Det skal bemærkes, at disse symptomer kan være tegn på flere sundhedsproblemer, hvoraf nogle endda ikke har noget med galdeblæren at gøre. Derfor er det afgørende, at en læge udfører de tilsvarende tests og bestemmer den passende behandling i henhold til sagen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.