Symptomer og behandling af gulsot hos spædbørn

Gulsot hos spædbørn er en tilstand, der normalt ikke udgør en fare i sig selv. Men du bør være opmærksom på årsagerne og symptomerne for at kunne opsøge din læge.
Symptomer og behandling af gulsot hos spædbørn

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selv om gulsot hos spædbørn ikke er en sygdom som sådan, bør det betragtes som et advarselstegn, fordi det kan være tegn på en udiagnosticeret tilstand.

Hvorfor opstår det? Hvordan kan man identificere det?

Som forældre er det vigtigt at besvare disse spørgsmål. Derfor vil vi gerne fortælle dig om de relaterede årsager, symptomer og de behandlinger, der er tilgængelige.

Hvad er gulsot?

Gulsot hos spædbørn er en tilstand, der er karakteriseret ved en farveændring i huden og sclera (det hvide i øjnene), som begynder at se gullig ud. Det opstår, når der er et overskud af bilirubin i blodet.

Bilirubin er et gult pigment, der stammer fra den normale nedbrydning af røde blodlegemer. Dette stof passerer normalt gennem leveren og frigives i tarmen som galde.

For det meste er gulsot midlertidig og harmløs og reagerer godt på ikke-invasive behandlinger. Alligevel er det altid nødvendigt at opsøge en læge for at udelukke en eventuel patologi. De vigtigste årsager er anført nedenstående.

De vigtigste årsager til gulsot hos spædbørn

Det er normalt for spædbørn at have et højt bilirubinniveau efter fødslen. Faktisk har de fleste nyfødte en gullig farve på huden.

Ifølge data fra en artikel offentliggjort af University and Health Magazine udvikles tilstanden hos 80 % af de spædbørn, der fødes for tidligt, og 60 % af dem, der fødes indenfor termin. Det er dog ikke altid synligt og kan forsvinde af sig selv efter ca. to uger.

Eksempel på gulsot hos spædbørn

Hovedårsagen er en umoden lever, der ikke er i stand til at behandle det overskydende bilirubin ordentligt. Det ser også ud til, at nyfødte producerer mere bilirubin end normalt, fordi de fornyer de røde blodlegemer oftere.

Andre mulige årsager kan omfatte:

 • En familiehistorie med gulsot.
 • Ikke at få modermælk.
 • Indre blødninger.
 • En blodinfektion (septikæmi).
 • Virus- eller bakterieinfektioner.
 • Inkompatibilitet mellem moderens og barnets blodtype.
 • Leversvigt.
 • Unormale røde blodlegemer.

Symptomerne på gulsot hos spædbørn

Det vigtigste tegn på gulsot hos spædbørn er en gulfarvning af huden og det hvide i øjnene. Disse symptomer bliver ofte synlige mellem den anden og fjerde dag efter fødslen. Farveændringen kan begynde i ansigtet og sprede sig til maven, benene og fodsålerne.

Når tilstanden er alvorlig, kan den også være ledsaget af:

 • Manglende appetit.
 • En unormalt lav vægt.
 • Voldsom gråd.
 • Et træt udseende.

Diagnose

Ifølge en artikel offentliggjort af specialisterne fra American Academy of Pedriatics kan en læge diagnosticere gulsot hos spædbørn ud fra den nyfødtes udseende.

Læge tjekker baby

For at måle bilirubinniveauet i blodet er der dog behov for andre supplerende prøver. Så ud over den fysiske undersøgelse foreslås det at udføre:

 • En blodprøve (komplet blodtælling).
 • En analyse ved hjælp af en “transkutan bilirubin-måler”-anordning.
 • Coombs-test.
 • En retikulocyt-tælling.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn nægter at amme?

Behandling af gulsot hos spædbørn

Gulsot hos spædbørn forsvinder typisk af sig selv efter to til tre uger uden behov for yderligere behandling. Men når den er moderat eller alvorlig, kan det være nødvendigt at være indlagt på hospitalet i et par dage.

Hvordan den behandles afhænger af niveauet af bilirubin i blodet, barnets alder, og om barnet var for tidligt født eller ej. Et spædbarn har brug for behandling, hvis bilirubinniveauet er meget højt eller stiger hurtigt.

Generelt kan behandlingen omfatte en af følgende foranstaltninger.

Lysbehandling

Behandling af gulsot hos spædbørn

Ved denne behandling udsættes barnet for en særlig lampe, der udsender lys i et blågrønt spektrum. Dette lys hjælper med at nedbryde bilirubinmolekylerne, så de kan udskilles gennem urinen. Det er ikke ultraviolet lys og har en plastikbeskyttelse, der fungerer som et filter.

Desuden vil barnet under behandlingen kun bære bleer og beskyttende øjenmaske. I nogle tilfælde suppleres dette også med brug af en lysafgivende pude eller madras.

Intravenøst immunoglobulin

Når gulsot opstår på grund af inkompatibilitet mellem moderens og barnets blodtyper, anvendes en intravenøs transfusion af immunoglobulin. Denne procedure mindsker gulsot og behovet for en blodtransfusion.

Blodtransfusion

I sjældne tilfælde, hvor der ikke er nogen reaktion på andre behandlinger, kan spædbarnet have brug for en blodtransfusion.

Dette indebærer gentagende fjernelse af små mængder blod for at fortynde bilirubinniveauet og de antistoffer, der er nedarvet fra moderen. Derefter overføres blodet tilbage til barnet.

Spisevaner ved gulsot hos spædbørn

Hvis gulsoten ikke er alvorlig, vil lægen anbefale enkle ændringer i spædbarnets spisevaner. Nogle mødre kan have brug for støtte, hvis de har problemer med at amme.

Baby ammer

Nogle mødre har brug for støtte, fordi de har problemer med at amme. I disse tilfælde kan følgende tips hjælpe med at reducere gulsot:

 • Amme oftere, så barnet har mere afføring.
 • Bruge supplerende fødekilder, f.eks. modermælkserstatning, når der er problemer med at amme. Dette kan være nødvendigt, især hvis den nyfødte taber sig eller er dehydreret.
 • Prøve at bruge modermælkserstatning i et par dage og derefter genoptage amningen (kun efter anbefaling fra din læge).

Hvornår skal du gå til lægen?

Alle babyer bør vurderes af en professionel inden for de første fem dage af deres liv for at fastslå, om de har gulsot. Det er vigtigt at tage på skadestuen, hvis den gullige farve ledsages af feber, appetitløshed eller sløvhed.

Gulsot er normalt ikke farligt hos nyfødte babyer, der ikke har andre sygdomme. Men hvis det er et for tidligt født barn, kræver hun eller han særlig opmærksomhed, da komplikationer kan omfatte akut bilirubin-encefalopati, cerebral parese og døvhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.